Hier komt de traditie vandaan om een wens te doen als je de kaarsjes uitblaast. Vanaf de 17e eeuw vierden rijke Duitsers de Kinderfesten. Met een vrolijke taart met daarop net zo veel kaarsjes als de leeftijd van de jarige. De kaarsjes symboliseren 't levenslicht.
Uitvinding. De Etrusken, een ontwikkeld volk in Midden-Italië, (nu Toscane), enkele eeuwen voor Christus, gebruikten als verlichting een touw gedrenkt in pek, olie of vet. Er zijn aanwijzingen dat al veel eerder kaarsen voor verlichting werden gebruikt. In de graftombe van Toetanchamon (14e eeuw voor Chr.)
'Kaarslicht staat symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde en wordt dan ook gebruikt om doden te gedenken. Een kaars aansteken is een middel om concreet wat te doen met iets wat zo onzeker, vaag en ongrijpbaar is als de dood. Het maakt het gemis van een dierbare tastbaar.
De middeleeuwse kaarsen werden gemaakt van koeien- of schapenvet. Het lont werd gemaakt van vlas of katoen. Deze kaarsen hadden wel het nadeel dat ze een nare geur verspreidden. Daarom werd bij luxere gelegenheden ook bijenwas in plaats van dierlijk vet gebruikt.
Soorten kaarsen
De traditionele zijn cilindervormig en bestaan in verschillende hoogtes. Maar daarnaast zijn er nog bolkaarsen en tafelkaarsen. Afhankelijk van de sfeer die je wil creëren kies je beter voor de één of de andere.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
Huishoudkaarsen hebben een doorsnede van 20 mm. Dinarkaarsen hebben een doorsnede van 24 mm.
In de gele lichtgevende zone is de temperatuur van de vlam ongeveer 1200°C. De kaars dankt haar toepassing als lichtbron aan de onvolledige verbranding van het kaarsvet in deze zone.
Zo kan een kaars met allerlei synthetische ingrediënten wel jaren meegaan, terwijl een kaars gemaakt van natuurlijke producten een stuk sneller over de datum gaat. Toch raadt Kathy LaVanier, CEO van Renegade Candles aan Real Simple aan om je kaars binnen twaalf tot zestien maanden na aankoop aan te steken.
Kaarsen staan symbool voor het element 'Vuur'. Ze staan universeel symbool voor licht en spirituele verbondenheid. Een kaars kan ook je eigen spirituele kracht symboliseren: je innerlijke licht.
Aan het begin van iedere kerkdienst brandt voor in de kerk de Paaskaars. Deze kaars brandt als teken van Gods aanwezigheid in de dienst. Hij heet ons welkom. Wil je meer wilt weten over de oorsprong en traditie van de Paaskaars kijk dan op de pagina Oorspong en betekenis van de Paaskaars.
Je kunt bijvoorbeeld een kaarsje branden om iemand te herdenken of voor iemand die ziek is. Als steun bij een belangrijk moment, maar ook om iemand liefde, geluk en gezondheid te wensen. Het licht van de kaars heeft bijna iets magisch, het kan namelijk symbool staan voor allerlei gedachten.
Bolsius kaarsen roeten niet zwart en bovendien roken en walmen ze niet. De brandzekerheid en het aantal branduren van Bolsius kaarsen zijn erg goed. Ze geven een mooie vlam en dat komt doordat de lonten/kaarsenpitten gevlochten zijn op een manier dat dit bevorderd.
Een kaars bestaat uit een katoenen lont, die officieel de pit wordt genoemd, en een brandstof, zoals paraffine, stearine, sojawas of bijenwas.
De meeste kaarsen zijn na zo'n 4-6 uur geheel vloeibaar. Probeer een kaars dus tussen de 1 en 4 uur te branden en blaas ze daarna voorzichtig uit.
Het enige wat bijenwas kaarsen soms iets doen is 'knetteren' dit ontstaat door vocht in de kaars (welk in het lont kan zijn getrokken) of door minuscule onzuiverheden in de bijenwas. Maar een brandende kaars van bijenwas is heel rustgevend.
Bereiding. Het rundvet wordt gewassen, gesneden en verbrijzeld en vervolgens gesmolten, afgeschept en gekoeld. Door persen wordt het vet gescheiden in het vloeibare deel (oleomargarine) en het vaste deel, stearine, dat ongeveer 40% van de vetmassa omvat.
Wat is een dompelkaars? Dompelkaarsen zijn taps toelopende kaarsen die op de traditionele manier gedompeld worden. Dat wil zeggen dat deze kaarsen laagje voor laagje worden opgebouwd. Deze manier van kaarsen maken zorgt ervoor dat de kaarsen aan de onderkant breed zijn en aan de bovenkant smal.
Een gloelamp van 25 watt komt ongeveer overeen met 200 a 300 lumen. 1 lumen is de lichtstroom van een puntlichtbron van 1 candela door een ruimtehoek van 1 steradiaal. Voor de lichtsterkte van een ouderwetse gloeilamp van 100 watt heb je ongeveer 120 brandende waxinelichtjes nodig.
Bijenwas is een vettige stof die door sommige soorten bijen wordt geproduceerd en waaruit zij de wanden maken van de cellen die zich in het nest in de raten bevinden en waarin honing en stuifmeel worden opgeslagen en jong bijenbroed wordt opgekweekt.
Waxinelichtjes produceren ongeveer 20 Watt warmte. Om een warmte van 1000 Watt te evenaren, zijn ongeveer twintig waxinelichtjes nodig. Hiermee is een ruimte wel op temperatuur te houden, maar om een volledig ruimte op te warmen is dit niet genoeg.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Budget Kaarsen, de goedkoopste webshop om kaarsen online te bestellen. Ideaal voor Horeca en grootverbuikend Nederland. Gratis levering v.a. €75,- voor 14.00 besteld , morgen in huis. Wij verkopen Nederlands en Duits fabrikaat kaarsen, dus voldoet aan alle eisen.
Met waxinelichtjes haal je gezelligheid in huis! Deze Bolsius theelichten in doos van 240 stuks hebben een lange brandduur, tot wel 6 uur. Elke Bolsius kaars is gemaakt met vakmanschap en met oog voor kwaliteit.