We spreken van hyperglykemie of hyper als er teveel glucose in het bloed zit. Dit is bij een bloedglucose hoger dan 10 mmol/l. Omdat uw bloedglucose te hoog is, geeft uw lichaam waarschuwingssignalen zoals: moeheid.
Als je bloedsuiker boven de 10 mmol/l komt, heb je een hyper. Dat merk je aan: veel plassen.
Het omgekeerde van een hypo is een hyper (voluit: hyperglykemie). De bloedsuikerspiegel is dan te hoog, dat wil zeggen boven de 11.1 mmol/l. Een hyper geeft aan dat je te weinig of geen insuline in je lichaam hebt zitten.
Er is snel actie nodig. Uw bloedsuiker is te hoog als deze hoger is dan 9. Een te hoge bloedsuiker noemen we hyperglykemie. Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk.
Bij een hyperglycemie is er een probleem met de glucosehuishouding. Er is een gebrek aan insuline of de aanwezige insuline kan niet effectief werken, waardoor de glucose zich gaat ophopen in het bloed en er een hoge bloedsuikerwaarde ontstaat.
De normale nuchtere bloedsuikerspiegel ligt lager dan 100 mg/dL of 5,56 mmol/l. Bij waardes boven 120mg/dL of 6,67 mmol/l in nuchtere toestand spreekt men van een te hoge bloedsuikerspiegel en kan de diagnose diabetes mellitus gesteld worden.
Bij bloedsuikerglucose tussen 15 en 20 mmol en geen bijspuitschema; veel water later drinken en bloedsuikercontrole na 1 uur. Indien dan nog >20 mmol overleg met arts. Bij bloedsuikerglucose tussen 15 en 20 mmol en wel een bijspuitschema; dit hanteren en controles volgens afspraak.
Het is beter om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te nemen, zeker als je diabetes hebt. De hoeveelheid suiker in frisdrank kan je bloedsuiker enorm beïnvloeden. Water kan altijd, evenals thee of koffie zonder suiker.
Glucose trekt water mee, waardoor je heel veel urine aanmaakt en je veel en vaak moet plassen. Zo verlies je veel vocht en droog je uit waardoor je de hele tijd dorst hebt. Als je diabetes hebt en je wordt nog niet behandeld, wil je daardoor veel en vaak drinken.
Als je bloedsuiker te laag is heb je een hypo (hypoglycemie). Als je bloedsuiker te hoog is heb je een hyper (hyperglycemie), dit kan leiden tot verschillende klachten.
Hypoglykemie, ook wel 'hypo', staat voor een te laag bloedglucosegehalte. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes. Hypoglykemie herken je aan aanvallen van trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en in het ergste geval bewusteloosheid. Bij een hypo is het nodig om direct wat te eten met glucose.
Hypoglycemie betekent een te lage bloedsuikerspiegel, met optreden van enkele vervelende symptomen. Meestal bij een bloedsuikerspiegel onder de 60 mg/dl (maar soms ook bij hogere waarden). De symptomen verdwijnen na het innemen van koolhydraten.
De behandeling van een 'hyper' of hyperglykemie is er op gericht de bloedsuikerspiegel weer te normaliseren. Dit kan door middel van het toedienen van de juiste hoeveelheid insuline. Daarnaast moet worden voorkomen dat je weer een hyperglykemie krijgt en zal het onderliggende probleem aangepakt moeten worden.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer.
Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.
Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
Dit noemen we de 2-4-6-regel. Dit houdt in dat u iedere 2 uur uw bloedglucosewaarde meet. Is de bloedglucosewaarde tussen de 15 en 20 mmol/l, dan spuit u 4 eenheden extra. Is de bloedglucosewaarde tussen de 20 en 25 mmol/l, dan spuit u 6 eenheden extra.
Glucosewaarden ouderen mogen tussen de 6 en 15 mmol/l zijn.
Uit onderzoek van het LUMC, TNO en zorgverzekeraar VGZ blijkt dat bijna 40 procent van de mensen met diabetes type 2 van hun ziekte af kunnen komen. Dat is dus bijna de helft! Doordat patiënten minder insuline en medicijnen nodig hebben, kan bijna drie miljard euro worden bespaard.
Neem 1 dextro van 3 gram per 10 kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: als je 50 kg weegt, neem je 5 dextro-tabletten. Ook kun je wat suikerhoudende limonadesiroop drinken (dus geen light-drank). Stap 3: Meet na 15 minuten weer je bloedglucose.
Wanneer bellen bij een te lage bloedsuiker bij diabetes type 2? 112: Laat iemand direct 112 bellen als u bewusteloos raakt. Spoed: Bel direct de huisarts, huisartsenpost of zeg dat iemand anders snel moet bellen in deze situaties: Uw bloedsuiker is lager dan 3,5 ook al heeft u iets met suiker gegeten of gedronken.
Als je diabetes hebt, kan stress je bloedsuikergehalte flink ontregelen. Het kan ervan stijgen, maar ook dalen. Daarnaast lijkt het erop dat mensen met veel stress vatbaarder zijn voor diabetes. Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam.