Het trema (¨) is een teken dat uit twee puntjes bestaat die boven een klinkerletter staan. Een trema geeft aan dat de klinkerletter niet samen met de voorgaande klinkerletter als één lange klank of tweeklank uitgesproken mag worden, maar dat er een nieuwe lettergreep begint.
Een trema is een leesteken dat uit twee puntjes bestaat. Dit leesteken schrijft je kind alleen boven een klinker. Er komt alleen een trema boven een klinker te staan als er meerdere klinkers naast elkaar staan die samen één klank hebben, maar niet als één klank uitgesproken worden.
Allereerst schrijf je een trema vaak bij woorden die eindigen op ~ee en waar je meervoud van maakt. Bijvoorbeeld 'zee' - 'zeeën'. Je benadrukt dat je het trema nodig hebt, anders zeg je /zeen/. Ook schrijf je vaak een trema bij woorden met een tweetekenklank waarbij je de klinkers niet als één klank uitspreekt.
Clientèle wordt gerekend tot de woorden 'die nog als zuiver Frans worden aangevoeld' (Leidraad, blz. 36). We houden daarom de Franse spellingwijze aan, en die kent geen trema. Cliënt wordt wél als een Nederlands woord gezien.
Wanneer gebruik je een trema? Een trema gebruik je als er meerdere klinkers naast elkaar staan die samen één klank kunnen zijn, terwijl ze juist niet bedoeld zijn als één klank. Trema's kom je tegen in woorden als ruïne. Als je daarin geen trema schrijft (ruine), staat er een ui, zoals in ruit.
Een trema geeft aan dat de klinkerletter niet samen met de voorgaande klinkerletter als één lange klank of tweeklank uitgesproken mag worden, maar dat er een nieuwe lettergreep begint.
Het trema of deelteken is een diakritisch teken in de vorm van twee punten die, naast elkaar, boven een klinker geplaatst worden. Als het trema op de letter i geplaatst wordt, vervalt de gewone punt en wordt deze vervangen door het trema.
Diakritische tekens zoals aanwezig bij de letters ä, ï, ë, é of het leesteken apostrof (') kunnen meestal niet zonder meer worden ingevoerd op het toetsenbord.
Op het toetsenbord van je PC vind je de trema/ umlaut (“). Druk op de SHIFT + (“)-toets en daarna op de i. De letter ï verschijnt. Een (“) met een a, e, i, o, u, of y, geeft respectievelijk een ä, ë, ï, ö, ü, of ÿ.
De regel is: wanneer de klemtoon op de [ie] valt, dan schrijven we ieë, heeft de [ie] geen klemtoon, dan schrijven we ië.
E met puntjes (ë)
Om een trema e te krijgen, is er weer een andere combinatie van toetsen nodig. Houd de shift toets ingedrukt en druk kort op de toets met “. Laat beide toetsen los en tik de e.
Een trema is een teken waarmee je verwarring over de uitspraak voorkomt. Je gebruikt het als er twee klinkers naast elkaar staan die je als één klank kunt lezen, terwijl ze in twee verschillende lettergrepen staan. Kijk bijvoorbeeld naar efficiënt. Zonder trema zou je ie als één i-klank uitspreken.
Deze en een heleboel andere tekens kun je ook maken door de alt-toets (links naast de spatiebalk) en een nummer in te toetsen. ë maak je bijvoorbeeld door alt+137.
Met trema spreek je het uit als twee klanken: een i en een e.
Een trema gebruik je om te voorkomen dat een woord verkeerd wordt uitgesproken.Een apostrof gebruik je:als weglatingsteken: 's-Hertogenbosch,'s avonds.
Trema (diëresis)
Het trema is een diakritisch teken, oftewel een teken dat onder of door een letter gezet wordt ter aanduiding van de uitspraak. Je hebt het trema vaak gezien: het zijn twee stippen naast elkaar die meestal op een klinker worden geplaatst, bijvoorbeeld: ë, ï, ü.
Het trema ziet eruit als twee puntjes op een klinker. Zo schrijf je 'smeuïg' met een trema op de i. Je schrijft een trema als twee klinkers met elkaar botsen: een klinkerbotsing.
Dat komt door het geselecteerde toetsenbord. Wat je beschrijft is normaal als de toetsenbord-lay-out 'Verenigde Staten (Internationaal)' geselecteerd is – handig om accenten en trema's te typen. Als het 'internationale'-toetsenbord lastig is, kun je via de Windows-instellingen een andere toetsenbord-lay-out selecteren.
Accent aigu (bijvoorbeeld é): Option + E. Accent grave (bijvoorbeeld è): Option + `. Tilde (bijvoorbeeld ñ): Option + N. Trema (bijvoorbeeld ü): Option + U.
In het meervoud van dreumes en bajes zit maar één s: dreumesen, bajesen.
De meervoudsvorm euro's wordt ook gebruikt na vele aantallen, tientallen en na honderden, duizenden, tienduizenden, miljoenen, miljarden enzovoort. Bespaar tientallen euro's in enkele muiskliks. De winkelmedewerkster stal duizenden euro's van haar baas.
De 'i' heeft hier een korte klank en is geen afgezwakte i, daarom schrijf je bacillen met dubbel l.