Voor het schoonmaken van het zwembad kun je milde zeep gebruiken, of een goed afbreekbaar schoonmaakmiddel. Je zorgt er dan voor dat de binnen- en buitenkant goed schoon worden. Na het schrobben spoel je het hele zwembad af, en leg je het te drogen.
Om het zwembad het beste schoon te krijgen van zand, bladeren en andere soorten vuil is het aan te raden om gebruik te maken van chloor en een zandfilter. Zo weet je zeker dat het water schoon is. Een andere optie is om het water te verwijderen met een slang en dan het zand in de bodem van het zwembad opzuigen.
De fijnste vlokken zakken 's nachts naar de bodem van het zwembad. Die kan je 's morgens opzuigen met een bodemzuiger of via de functie “DRAIN” of “WASTE” verwijderen via de filter. Hou bij een zandfilter de drukmeter goed in het oog, bij te veel druk is de filter vuil.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Je kunt je zwembad plakken als er water in zit. Bij gaatjes of scheuren tot ongeveer 2 cm is dit geen probleem.
Naast de TA-waarde en de pH-waarde is ook de chloorwaarde belangrijk. Voeg daarom chloorshock toe aan het zwembadwater. Een normale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter. Bij groen zwembadwater door algen verhoog je het chloorgehalte naar 3 ppm/liter.
Het is niet aan te raden om te gaan zwemmen wanneer het vlokmiddel in het water zit, dit kan namelijk jeuk of irritatie van de huid veroorzaken. Ook heeft het middel tijd nodig om zich met het water te mengen en het vuil te binden. Blijf daarom minimaal 12 uur uit het water.
Welk schoonmaakmiddel voor mijn zwembad? Voor de algemene reiniging van een zwembad raden wij zwembadreiniger of groene zeep aan. Ook is er randreiniger die vooral bij het schoonmaken van vervuilingen op de waterlijn kan helpen, waar vetten van bijvoorbeeld zonnebrandcrèmes zich opstapelen.
Maak het intex zwembad GOED schoon zowel binnenkant als buiten kant. Gebruik schoon water, milde zeep en een beetje huishoudchloor (eierdopje). Na het af en uitspoelen GOED in de zon en wind laten drogen voordat u uw bad opbergt.
Algen kunnen in het zwembadwater terecht komen door lichtinval, onweer, slechte desinfectie of verkeerde pH waardes. Een andere reden voor groen water is dat er te veel cyaanzuur in het water zit. Als er te veel cyaanzuur in het water zit is de enige oplossing het zwembadwater verversen.
Deze action+ chloortabletten zijn een ontsmettingsmiddel, algenmiddel, vlokmiddel, stabilisator, schimmelwerend middel, virucide en antikalkmiddel.
Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
Dit klinkt in eerste instantie wat vreemd, maar het gaat om niets anders dan een chemische reactie. Door de bliksem wordt zuurstof (O2) omgezet in ozon (O3). Deze ozon reageert met chloor in het zwembadwater. Die reactie zorgt ervoor, dat al het chloor razendsnel verdampt en verdwijnt uit het water.
Breng de chloorwaarde van je ranzig zwembad door middel van een chloorshock op 10 ppm* Gebruik een borstel om de liner schoon te maken en om de zwembad algen los te maken. Zet de pomp aan en laat deze 24 uur draaien. Dit helpt om het chloor beter in het water te vermengen.
Het is aan te raden om niet direct te zwemmen na een chloorshock behandeling. Dit omdat het kan zijn dat het chloor her en der nog te geconcentreerd is. Laat het eerst zo'n 6 uur verdelen en test het water voor er in te springen. Het is dan ook aan te raden om een shockbehandeling in de avond te doen.
Hoe verwijder je te veel chloor in je zwembad? De makkelijkste manier om het gebonden chloor uit je zwembad te verwijderen, is door een deel van het water te verversen. Om waterverspilling tegen te gaan of het gebonden chloor preventief al te voorkomen, kan er gebruik worden gemaakt van een UV-lamp.
Helaas adviseren wij dit niet te doen. In dit soort water zitten namelijk allerlei stoffen in het water zoals bijvoorbeeld ijzer. Dit geeft vaak bruinachtig water en zorgt er voor dat onderhoudsmiddelen minder goed werken wanneer je ze toevoegt aan het water.
Een frisse duik nemen in een zwembad dat zó schoon is, dat je het water kan drinken. Waarna afspoelen onder de douche niet meer nodig is, omdat er geen chloor in het zwembadwater zit. Elke dag zwemmen zonder dat uw haar droog en stug wordt.
Hoe lang gaat een Intex zwembad mee? De standaard garantie op Intex zwembaden is 3 maanden (op de liner) en 1 tot 2 jaar op het metalen frame, afhankelijk van het model. Maar als je zuinig bent op je Intex zwembad, deze goed onderhoud en goed opbergt in de winter kun je jarenlang plezier hebben van je Intex bad.
Gewoon fris. Al voel je je misschien heel schoon na rondgedobberd te hebben in het water, toch is het niet heel hygiënisch om niet te douchen: je hebt je waarschijnlijk enorm ingespannen (hallo zweet) en er kan altijd viezigheid op je achterblijven. Even goed inzepen na het zwemmen dus.
Het belangrijkste is dat de zwembadpomp lang genoeg aan staat om het water minimaal 3 tot 4 keer per dag volledig rond te pompen. Doorgaans is dit ongeveer 8 uur.Maar het kan variëren van 4 tot 12 uur per dag.
Het energieverbruik van een zwembadpomp hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het zwembad, de kracht van de pomp en de duur van het gebruik. Over het algemeen verbruikt een zwembadpomp tussen de 0,25 en 2,5 kWh per dag.