Er is een vuistregel die aanraadt om niet meer dan 20% van je lichaamsgewicht mee te dragen in je rugzak. Wanneer je 70 kilo weegt, zou dit dus een rugzak van maximaal 14 kilo zijn. Voor kinderen geldt een advies van 10% van hun lichaamsgewicht.
Voor volwassen geldt als vuistregel dat je niet meer dan 20 % van je lichaamsgewicht mag meedragen. Voor kinderen is het anders, die mogen namelijk 10% van hun lichaamsgewicht meedragen. Voorbeeldje: als je 80 kilo weegt, mag je rugzak 16 kg wegen.
Voor een gewone dagwandeling heeft u genoeg aan een rugzak tot 20 liter. Wilt u echter meer meenemen, bijvoorbeeld een fototoestel, een verrekijker of een extra trui, dan heeft u al snel een wat groter model nodig. Kijk dan eens naar rugzakken tussen de 20 en 40 liter.
De grootte van je backpack
Het gewicht van de rugzak zal rond de 10 en 15 kilo zijn, afhankelijk van wat je mee wilt nemen natuurlijk. Dit is echt een prima formaat voor reizen naar bijvoorbeeld Zuidoost-Azië of Midden-Amerika. 60 – 80 liter: Deze maat is een prima keuze als je (ook) naar een koudere bestemming gaat.
Op Pad beschouwt de 40-liter rugzak als de ideale rugzak voor huttentochten in de bergen. Zonder tent, slaapmat, dikke slaapzak, kookspullen en een berg voedsel zal het volume immers voldoende zijn. Het gewicht schommelt daarbij tussen de 12 en 15 kg. Zwaarder is, voor wie een beetje oplet bij het inpakken, niet reëel.
Kortom, voor een huttentocht heb je een rugzak nodig met een inhoud van minstens 30 tot 35 liter. Een inhoud van 30 liter is voor de meeste mensen aan de kleine kant. Daarom raden wij aan om te kiezen voor een rugzak van zo'n 35-40 liter. Dat biedt meer flexibiliteit.
Een rugzak pak je in door het gewicht op de juiste manier te verdelen. De zwaarste spullen zitten het dichtst tegen de rug aan en daaromheen doe je lichtere items. Onderin de wandelrugzak plaats je spullen die je niet zo snel nodig hebt, zoals reservekleding.
De commando rugtas is voorzien van een aluminium rugframe, stevige heupriem, comfortabele rugpadding en diverse straps om de tas naar je eigen lichaam in te stellen. Dit is een tas die het gewicht van 18,1kg goed aankan, en ook nog comfortabel blijft.
Een casual backpack | Ongeveer 40 – 65 liter – Voor een reis van 1-3 weken. Een hiking backpack | Ongeveer 60 – 80 liter – Voor een reis van 1-3 maanden. Een trekking backpack | 80 liter of meer – Voor een reis van 3 maanden en meer.
Draaggemak en pasvorm
Wanneer je een backpack gaat kopen is het aan te raden om in de winkel of thuis even met de backpack rond te lopen. Zo kun je testen of de backpack voor jou een fijn draaggemak en goede pasvorm heeft. Test ook of je de backpack kunt verstellen met banden.
Het gewicht van de lege rugzak
Het gewicht van de meeste rugzakken schommelt aanzienlijk volgens het type en het merk (van 1,5 kg tot meer dan 3 kg).
Maximum 10% van je lichaamsgewicht
Het gewicht van de boekentas bedraagt best niet meer dan 10% van het lichaamsgewicht. Dit is eenvoudig te controleren. Je laat het kind eerst met en daarna zonder boekentas op een weegschaal staan.
Meerdaagse trektocht: rugzak van 50 tot 75 liter
Een trekkingrugzak of backpack is ideaal wanneer je heel veel bagage mee moet nemen. Bijvoorbeeld wanneer je een meerdaagse trektocht met je tentje gaat maken of gaat backpacken in het buitenland.
Voor alledaags gebruik en dagjes weg heb je voldoende aan een tas tussen de 11 en 29 liter. Een tas tot 20 liter biedt voldoende ruimte voor meerdere lunchpakketten als je er een dagje op uit gaat met het gezin. Neem je een aantal boeken, lunchpakket en A4'tjes mee? Dan raden we een rugzak tussen de 20 en 29 liter aan.
Hoe groter je tas of koffer, hoe meer kleding en spullen je meeneemt. Ga daarom voor één compacte tas, van minder dan 40 liter. Die mag bijna altijd ook mee als handbagage. Niets fijner dan een papieren boek, dat is waar.
Een tas met een inhoud van 20 tot 30 liter is ideaal voor algemeen gebruik. We noemen dit ook wel een dagrugzak Zo kun je deze gebruiken voor school, tijdens het sporten of voor een dagje weg. Deze maat is ook ideaal voor de wandelaar. Je kunt er naast eten, drinken en sportspullen ook wat kleding in kwijt.
50 kilo bepakking is best veel en daarmee urenlang in het donker door het bos lopen, met als je geluk hebt een paar uur slaap, is wel een dingetje.
De militairen lopen alle vier de dagen 40 kilometer met een bepakking van 10 kilo.
Als zo'n soldaat eropuit gaat, draagt hij een rugzak van ongeveer 40 kilo. Daarin zit van alles, van een toilettas en een thermosfles tot 5 patroonmagazijnen en een FM9200 VHF-radio. Verder draagt hij een zogeheten ops-vest van zo'n 15 kilo met nog meer spullen.
Slaapzak, donsartikelen en andere lichtgewicht voorwerpen gaan in het onderste compartiment. Matig zware items zoals kleding worden bovenop aan de buitenkant gelegd. Zwaar materiaal - tent, voorraden, dikke jassen - wordt op schouderhoogte verpakt, zo dicht mogelijk bij de rug.
Ga rechtop staan en pak de verstelbanden ter hoogte van je oksels. Trek beide schouderbanden tegelijk aan, net zo hoog totdat de rugpand van je backpack strak tegen je rug komt. Zorg dat het grootste gedeelte van het gewicht van de backpack wordt opgevangen door je heupen, en niet de schouders.
Probeer toch zoveel mogelijk in je rugzak te steken. Een natte t-shirt, handdoek of een regenjas kan geen kwaad, maar zeker geen stapschoenen of gamel. Je verstoort de stabiliteit waardoor je rug- en beenspieren veel harder belast worden.