Gewicht: 70 tot 200 kg gemiddeld, de grootste exemplaren maximaal 400 kg. Verspreidingsgebied: Tropische en subtropische oceanen wereldwijd.
De lederschildpad is de grootste soort zeeschildpad en kan tot 1000 kilo wegen, vergelijkbaar met het gewicht van een kleine stadsauto! Het dier leeft in alle wereldzeeën en wordt ook met enige regelmaat in Noordwest-Europa en de Noordzee waargenomen.
De groene schildpad: kleur van de plant
Chelonia mydas is de grootste van de cheloniids. Zijn gewicht varieert van 160 tot 250 kg en zijn hoogte van 80 tot 130 cm.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt.Schildpadden kunnen namelijk flink bijten!
Ze kan tot 2,40 meter lang worden. Zeeschildpadden kunnen wel 35 km per uur zwemmen. Zeeschildpadden kunnen tot 150 jaar oud worden.
De zeeschildpad kan enorm oud worden, sommige van deze dieren worden wel 100 jaar! Er zijn 7 soorten zeeschildpadden. Bijna alle soorten zijn gek op zeediertjes, behalve de groene zeeschildpad.
De enige echte natuurlijke vijand voor een volwassen Groene zeeschildpadden zijn grote soorten haaien. Tevens is de mens tegenwoordig ook een grote vijand voor de schildpadden door al het plastic wat we in de oceaan gooien en de klimaatverandering.
De randen van de bek zijn verhoornd, de randen zijn lichter van kleur en hebben donkere strepen. De bek is erg scherp, in combinatie met de stevige kaakspieren kan de schildpad zeer krachtig bijten. De bijtkracht van een groter exemplaar kan 500 kilogram per cm² bedragen.
Hoewel zeeschildpadden kunnen bijten, bijten ze mensen meestal niet. Het zijn zachtaardige wezens die zelden agressie vertonen. Zeeschildpadden kunnen bacteriën en ziektes bij zich dragen die schadelijk kunnen zijn voor de mens.
Jonathan is een zogeheten Seychellenreuzenschildpad. Deze dieren staan erom bekend dat ze behoorlijk oud kunnen worden. Ze worden niet bedreigd en komen met nog ruim duizend exemplaren in het wild voor. De alleroudste schildpad ooit was Adwaitya die in 2006 overleed op een leeftijd van 255 jaar.
Groene zeeschildpadden zwemmen ongeveer 1.5 km per uur. Ze kunnen tot 30 km per uur versnellen als ze aan vijanden proberen te ontkomen.
De lederschildpad is de grootste en zwaarste schildpad ter wereld. Op enkele grotere krokodilachtigen na is het tevens het grootste nog levende reptiel op Aarde. Het gemiddelde gewicht is 575 kilogram en het lichaamsgewicht kan oplopen tot meer dan 900 kilogram, vergelijkbaar met een kleine auto.
Vijanden van zeeschildpadden zijn grote rovende vissen, maar jongere dieren die kleiner en zachter zijn worden door van alles belaagd en zelfs door watervogels als meeuwen uit het water gepikt. Ook worden de legsels uitgegraven door diverse dieren als wasbeerachtigen.
De lederschildpad is de grootste en zwaarste schildpad ter wereld. Maar met zijn 500 kg is hij niet immuun voor bedreigingen… In Suriname brengen twee projecten een sprankeltje hoop voor deze fascinerende diersoort die in de oceaan leeft.
De lederschildpad Dermochelys coriacea die 2 meter lang kan worden bij een gewicht van 500 kg, is de grootste zeeschildpad en meteen ook de grootste schildpad in het algemeen.
Schildpadden zijn intelligente dieren met een goed geheugen. Van in gevangenschap levende soorten is bekend dat ze zelfs kunnen leren. Ook kunnen schildpadden zich over grote afstanden oriënteren, zoals dit bij zeeschildpadden voorkomt die altijd terugkeren naar dezelfde stranden om eieren te leggen.
De zeeschildpadden hebben poten in de vorm van roeispanen. Hiermee kunnen ze snel zwemmen. Zeeschildpadden kunnen hun kop, poten en staart niet intrekken in hun schild en dit kunnen landschildpadden weer wel.
De schildpad kan met gemak een vinger afbijten. De nek van de schildpad kan in een reflex behoorlijk ver worden uitgestoken om een beet toe te dienen.
Daardoor hebben zeeschildpadden een betere stroomlijn maar kunnen ze hun kop en poten niet in hun schild terugtrekken. Geen tanden, wel een scherpe rand. Net een snavel. Iedere soort zeeschildpad leeft van ander voedsel.
De bijtkracht van een alligatorschildpad ligt tussen de 450 en de 500 kg/cm². De bijtkracht van de Chelydra Serpentina of ook wel de Bijtschildpad genoemd haalt 500 Kg/cm². Feit blijft: Het doet allemaal pijn als je wordt gebeten.
Eerst leefden ze alleen op het land, later ook in zee. Zeeschildpadden zijn uitstekende zwemmers. De groene zeeschildpad zwemt vaak snel maar de lederschildpad is de kampioen op de sprint. Met 35 kilometer per uur is hij het snelste reptiel, sneller dan de snelste hagedis op het land.
Leer meer over de Aldabra reuzenschildpad, de grootste landschildpad ter wereld. Weetje: Aldabra reuzenschildpadden kunnen wel 200 á 300 meter per uur lopen (heel langzaam!).
Een schildpad is niet warmbloedig en kan de eieren niet warm houden, maar het zand wel.Het zand heeft namelijk de warmte van de zon opgenomen. Daarom begraven de vrouwtjes zeeschildpadden de eieren in het zand.
Hij kan maandenlang zonder lucht onder water blijven, bijvoorbeeld tijdens zijn winterslaap. Wetenschappers vragen zich al tijden af hoe de schildpad aan voldoende zuurstof komt op zijn onderduikadres.
Een schildpad smaakt hooi dan wel prima, maar ze vinden vooral vers voer heerlijk. Geef ze daarom ook 's winters altijd verse kruiden of sla.