De Europese zeebaars of zeebaars is een straalvinnige vis uit de familie van Moronidae en behoort tot de orde van baarsachtigen. De volwassen vis is gemiddeld 50 cm, maar kan een lengte bereiken van 103 cm en een gewicht van 12 kg. De hoogst geregistreerde leeftijd is 15 jaar.
Een hele vis weegt ca. 550 gram (1-2 pers.) De zeebaars is een veelzijdige vis: hij leent zich voor alle bereidingswijzen. Gebruik alleen niet teveel kruiden, dat overstemt de fijne smaak.
Zeebaars kan een lengte van 100 cm behalen met een gewicht van 12 kg, en zwemt tot op een diepte van 100m. Wilde zeebaars behoort tot de exclusieve vissoorten, echter wordt tegenwoordig haar exclusiviteit ondermijnd door de gekweekte exemplaren.
Hoeveel vis heb ik nodig per persoon? Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon. Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
Smaak van de Dorade
De Dorade is een smaakvolle vis met relatief weinig vet. Hij is vergelijkbaar met de zeebaars, alleen is de zeebaars iets vetter. Deze prachtige vis is stevig, heeft een volle smaak en bevat weinig graten.
Zeebaars bevat omega-3 vetzuren, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. De vis zit ook boordevol vitaminen zoals vitamine A, B, C en D en mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor. Ze zorgen onder andere voor een goede conditie van je botten, huid en haar en beschermen je zenuwstelsel en immuunsysteem.
Van 1 maart tot en met 31 maart 2022 mogen recreatieve vissers twee exemplaren van zeebaars per persoon en per dag bijhouden. De MCRS bedraagt 42 cm.
Lengte ± 65 cm. Er zijn wel 300 soorten zeebaars. De afmetingen variëren van 0,05 tot 300 cm. In Europa komen 15 soorten voor.
De zeebaars heeft een gemiddelde lengte van 50 cm, maar kan dubbel zo groot worden en wel 12 kg wegen. Je herkent hem aan: zijn grijze rug, zilveren flanken en witte buik. zijn twee duidelijk gescheiden rugvinnen.
Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu.
Een zeebaars heeft weinig graten dus de vis is makkelijk van de graat te eten wanneer je deze in zijn geheel bereid. Ook blijft de smaak van de zeebaars het beste wanneer je hem in zijn geheel bereid, eventueel in een dikke zoutkorst. Verse zeebaars.
U kunt zeebaars kopen voor €24.50 per 500 gram.
Daarmee is alle verwarring de wereld nog niet uit, want in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden behoort roodbaars tot de schorpioenvissen en niet tot de zeebaarzen. Wat dan weer wel kristalhelder is, is de smaak. Roodbaars is een prima vis, die je in de winkel doorgaans gefileerd koopt.
Zeebaarzen paaien in open zee, niet ver van de kust. Volwassen zeebaarzen zijn 3-8 jaar en kunnen wel tot en met ± 30 jaar oud worden.
De vis is zowel overdag als 's nachts actief. Het voedsel is afwisselend en bestaat vooral uit kreeften, garnalen, schaaldieren en vissen. De zeebaars paait in de winter of het voorjaar bij een watertemperatuur van 8,5 tot 11°C in Het Kanaal en de zuidelijke Noordzee.
Recreatieve visserij
Zoals verwacht geldt voor de sportvisserij op zeebaars een bag limit van 2 vissen (minimummaat: 42 cm) per dag tot en met november 2021.
Overeengekomen is dat sportvissers van 1 maart tot en met 30 november 2020 per visdag twee zeebaarzen (met een minimumlengte van 42 cm) mogen meenemen voor eigen consumptie. Het algeheel meeneemverbod voor zeebaars geldt in 2020 vanaf 1 januari tot 1 maart en van 1 december tot en met 31 december.
De zeebaars groeit vrij langzaam en het duurt 4-7 jaar tot de zeebaars geslachtsrijp wordt en zich gaat voortplanten. De lengte van de mannetjes is dan ongeveer 35 cm, terwijl de vrouwtjes een lengte van ca. 42 cm hebben. Zeebaars kan vermoedelijk tot 30 jaar oud worden (Kroon 2007).
Ergens in februari ving Diego tijdens het trollen met ruim 20 centimeter grote diepduikende pluggen met regelmaat prachtige zeebaarzen waaronder deze reus van ruim een meter met het unieke (wereldrecord staat op 10 kilo!!) gewicht van maar liefst ruim 12 kilo!
Zeebaarzen kan met een zager onder de dobber, maar veel gaver is natuurlijk actief met kunstaas. Op stekken met kraakhelder water, zoals het zeehavengebied van Rotterdam en de Oosterschelde, kun je prima met de plug en popper vissen.
In de visserijzonde, de kustwateren en het zeegebied heeft u voor het vissen met hengels geen toestemming van de visrechthebbende of een vergunning nodig.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Voor de vangst van zeebaars worden verschillende soorten vistuig gebruikt, aangezien zeebaars vaak als bijvangst in andere visserijtakken wordt gevangen. De quota worden laag gehouden om gerichte visserij minder aantrekkelijk te maken, maar omdat het een dure vis is, maakt dit illegale visserij helaas aantrekkelijker.