Gewicht zandzak (droog): 15 kg.
De meestgebruikte zandzakken voor waterkering zijn de PP zandzakken. Als u de zandzakken voor calamiteiten, zoals wateroverlast, op voorraad wilt hebben dan kunt het beste kiezen voor PP-HD (zwarte) zandzakken.
Zorg voor waterkerende maatregelen (bijvoorbeeld zandzakken of schotten) Als wateroverlast dreigt, kun je zandzakken plaatsen. Door het plaatsen van zandzakken bij openingen (zoals een deur) maak je een tijdelijke drempel waardoor het water minder snel binnenkomt.
Een zandzak wordt gebruikt voor: het tegenhouden van water bij overstromingen; het tegenhouden van kogels en granaten in verdedigingswerken door het leger; ballast bij ballonvaarten.
Afhankelijk van de lokale afspraken en regelingen kan je zelf zandzakjes afhalen in de brandweerkazerne. Contacteer hiervoor je lokale brandweerpost of je stad/gemeente. In de meeste gevallen brengt de brandweerploeg die bij jou ter plaatse komt de nodige zandzakjes mee om je probleem op te lossen of te beperken.
Alle zandzakken elkaar overlappend te plaatsen zodat geen tussenruimte ontstaat. Leg de zandzakken dakpansgewijs; laat de zak steeds deels over de vorige zandzak vallen. De hoogte moet minimaal 15cm zijn. Voor een verhoogde stabiliteit dienen de zandzakken laagsgewijs te worden aangestampt.
Na een storm kan je de zandzakjes zelf stockeren voor een volgende keer. Het zand is verpakt in een plastic zak en zolang deze niet gescheurd is, kan je het zandzakje hergebruiken. Hou de zandzakjes dan wel op een zo droog mogelijke plaats.
Om ervoor te zorgen dat de zandzakken als waterkering kunnen worden ingezet, dient u de zandzakken niet te vol af te vullen. Een zandzak moet voor zo'n twee derde gevuld zijn. Dit zorgt ervoor dat de zandzakken goed over elkaar heen vallen en er geen kieren ontstaan.
Veel mensen vinden zandzakken ineffectief om het water tegen te houden aangezien noch het zand noch de modder die daaruit ontstaat het water werkelijk tegenhoudt. Fijner materiaal zoals klei loopt vaak uit de zandzakken weg.
Om u te behoeden voor wateroverlast is er de Slurpzak. Deze biedt snel en effectief bescherming tegen plotseling opkomend water en wordt aanbevolen door schadeverzekeraars en calamiteitenbedrijven.De SLURPZAK past u toe bij een lekkage of overstroming om water op te vangen tot de noodsituatie voorbij is.
Zandzakken zijn na gebruik vaak verontreinigd
Het zand zal in veel gevallen als verontreinigde grond moeten worden afgevoerd, wat uiteraard erg kostbaar is. Wanneer er bij een overstroming zandzakken worden ingezet is een grote kans dat de zandzakken verontreinigd zijn met het water wat uit de rioleringen omhoog komen.
Giet eerst ontvetter in de WC (zoals Dreft afwasmiddel) en giet daarna voorzichtig het hete water toe. Zorg ervoor de de WC pot niet overstroomt en wacht een minuut of tien. Indien het water gaat zakken, kan je proberen na te spoelen om te kijken of het vet is opgelost.
Water tegenhouden ; plaats zandzakken, schotten of nog beter een Homebarrier die tijdelijk uw voordeur kan afsluiten. Gebruik ducktape op naden, kieren en gaten waardoor het water van buiten naar binnen kan lopen. Zorg dat alle waardevolle spullen zo hoog mogelijk worden neergezet. Schakel stroom, gas en water uit.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Andere stoffen in water
Natuurlijk kan het ook voorkomen dat de reactie op water niet door Calcium wordt uitgelokt maar door andere stoffen: fluor, chloor, chemische middelen en/of conserveermiddelen in verzorgings-producten (bijvoorbeeld doucheschuim, shampoo, crèmes) of de warmte van het water.
Wanneer een WC niet snel ontstopt wordt kan dit voor veel problemen zorgen. Zo kan de WC overstromen en krijg je te maken met waterschade en nare geurtjes. Ook kan een verstopping het leidingwerk beschadigen, wat in sommige gevallen betekent dat er onderdelen vervangen moeten worden.
Dijken, sluizen, dammen en andere waterkeringen houden water tegen en beschermen ons land zo tegen overstromingen. De bekendste waterkeringen zijn de 13 Deltawerken. Ze zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater langs de kust. De Oosterscheldekering is het grootste en beroemdste Deltawerk.
De droogte neemt af. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water. Daarom wordt nu overgegaan van het niveau 'feitelijk watertekort' (niveau 2) naar 'dreigend watertekort' (niveau 1).
Het slechte nieuws? In de meeste andere wijken is er zeker kans op overstromingen. Tot wel 2,5 meter kan het water hoog komen. Naast het vele water is er een kans op geen drinkwater en elektriciteit en kunnen er problemen zijn met de riolering, de gaslevering én grote drukte op de weg.
Het gemiddelde zeeniveau wordt 0 meter Normaal Amsterdams Peil (NAP) genoemd en hoogtes in Nederland worden allemaal berekend ten opzichte van 0 meter NAP.
Stijgend toiletwater komt in enkele gevallen voor. Bijvoorbeeld een septische put die vol is. Wat we ook vaak horen: er is wat ingevallen. Dat kan gaan van een geurblokje (dit merken we vaak), speelgoed, maandverbanden, condooms tot een vals gebit.
Tracht altijd eerst om je wc te ontstoppen met baksoda (natriumbicarbonaat) en azijn. Dit mengsel laat je een paar minuten inwerken, waarna je een emmer heet water in het toilet giet. Dit mengsel laat je vervolgens de hele nacht inwerken. 's Ochtends zou het dan vlot moeten lukken om het toilet door te spoelen.
Als u uw toilet doorspoelt zal er een ventiel onderaan de spoelbak openen en zal er een bepaalde hoeveelheid water in de closetpot vallen. Als het waterniveau weer gedaald is zal het bodemventiel de opening gaan afsluiten. Een vlotter stijgt en daalt met het waterniveau mee.