Een Helofytenfilter, of rietzandfilter, is een waterzuiveringssysteem waarbij het water gezuiverd wordt door de plantenwortels, de bacteriën tussen de wortels en de zandlagen waarin de moerasplanten staan.
Een helofytenfilter – ook wel rietzandfilter – is een systeem waarbij het water wordt gezuiverd door plantenwortels, de bacteriën tussen de wortels en de zandlagen waarin de moerasplanten staan. In het filter doen verschillende soorten bacteriën het zuiveringswerk, ze breken afvalstoffen in het water af.
Natuurlijke waterzuivering steunt op de zelfzuiverende processen van water, bodem en planten. Deze afvalwaterzuiveringstechniek maakt geen gebruik van extra kunstmatige toevoer van energie of andere noodzakelijke stoffen.
Een helofytenfilter is een zandfilter dat met behulp van bepaalde planten ('helofyten') water zuivert. Helofytenfilters worden gebruikt voor de zuivering van vervuild regenwater dat afstroomt van straten en parkeerplaatsen en kunnen zelfs afvalwater zuiveren.
Hoe lang gaat het mee? Ongeveer twintig jaar. Daarna is de bovenste laag van het filter te modderig / humusrijk geworden en zakt het water niet overal even goed meer weg.
De kosten van een helofytenfilter zijn erg afhankelijk van de locatie en de gewenste grootte. Een helofytenfilter voor een bedrijf dat jaarlijks tussen de 1.500 en de 2.500 m3 afvalwater heeft kost circa € 13.000. Onderhoud kost circa € 2.400 per jaar. Het rietveld moet in het najaar gemaaid worden.
Er zijn verschillende merken voor de waterzuiveraars voor thuis en off grid. Het merk met de beste reputatie (en dat is niet voor niets) is Berkey. Ook EVA en Aqualine doen het erg goed.
Thuis het leidingwater zuiveren
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.
Mag een consument het zelf doen? In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Het meeste water dat wordt gezuiverd is grondwater of oppervlaktewater.
In veel drinkwaterbedrijven worden zandfilters gebruikt. Een zandfilter haalt nog kleinere vuildeeltjes uit dit water. Door bezinken en filtreren kunnen niet-opgeloste stoffen zoals grond en plantenresten uit het water worden gehaald.
De meest voorkomende planten die worden gebruikt voor een plantenfilter zijn kalmoes, grote en kleine lisdodde, zwanenbloem, gele lis en watermunt. Riet hoort er ook bij, maar wordt vooral ingezet voor heel grote vijvers en afwatering langs snelwegen.
Populaire moerasplanten
Kalmoes: een sterke en makkelijke plant met smalle bladeren. Kalmoes kan veel fosfaat uit het water opnemen en is daarmee een goede voedselconcurrent van algen. Gele lis: een bloeiende moerasplant die het in de meeste vijvers goed doet.
De makkelijkste tip is om een plantenbak naast de vijver te maken die niet aangesloten is op de vijver. Je hebt dan toch het sierlijke van de plantenfilter. Er kan zelfs wat penningkruid over de rand de vijver in groeien. Je hoeft bijna niet te snoeien, laat maar lekker verwilderen.
Het is onvoorstelbaar en ook bij niet veel mensen bekend hoeveel water voor ons lichaam doet en hoe belangrijk het is om zuiver water tot ons te nemen. Water wat op natuurlijke wijze gezuiverd is, zonder chemicaliën en organismen, is één van de grootste hoekstenen van een gezond en vitaal leven.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
'Waterfilters zijn overbodig'
Als je sommige producenten en verkopers van waterfilters moet geloven zitten er allerlei ongewenste stoffen in ons drinkwater. Hun waterfilter haalt ze er allemaal uit. Maar zo'n filter is in Nederland totaal overbodig, zegt Roberta Hofman, senior onderzoeker waterbehandeling bij KWR.
Brita werkt op basis van granulaat, dat zijn kleine korreltjes actieve kool. Deze korreltjes filteren nauwelijks en laten vele toxines en bacteriën door. Om deze reden adviseren wij om beslist geen Brita te gebruiken.
ZeroWater biedt dé oplossing voor vervuild drinkwater. Met de unieke 5-trapsfilter worden lood en andere schadelijke stoffen zoals chloor, kalk, glyfosaat en fluoride uit het drinkwater gefilterd. Hierdoor kun je kraanwater gewoon blijven drinken, zelfs zolang je huis nog over oude loden leidingen beschikt.
De aanleg van een moerasfilter of helofytenfilter
Als u het moerasgedeelte gepland hebt in de folievijver hoeft u er alleen maar een extra plateau voor uit te graven. Dat bekleedt u vervolgens samen met de rest van de vijver met vijverfolie aan één stuk waarna u de vijverrand af kunt werken.
Helofyt of telmatofyt is de levensvorm van tweejarige- of vaste plant waarvan enkel de onder water zittende knoppen een ongunstige periode, zoals een winter, overleven. Etymologie: van ἕλος, Gr, helos: moeras; van τέλμα, Gr, telma: poel. De term helofyt wordt gebruikt in de vegetatiekunde.
De grootte van een helofytenfilter wordt bepaald door de hoeveelheid water die gezuiverd moet worden en de mate van verontreiniging daarvan. Daarom heb je ze in alle vormen en maten. Maar als we het hebben over huishoudelijk afvalwater dan geldt de vuistregel: tussen de 3 en 4 m² per persoon.