Giet je pasta af en voeg wat olie toe Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Olie kan ook helpen om te voorkomen dat gekookte pasta die u voor later bewaart, blijft plakken. Meng in dit geval de gewone, gekookte noedels met een scheutje olie of gesmolten boter en doe ze in een koelcontainer .
1. Pasta afspoelen met koud water. Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel.
Het bewaren van droge pasta doe je het best in een goed afgesloten, droge en koele omgeving om de kwaliteit te behouden. De luchtdichte vershoudbakjes van LocknLock zijn hiervoor ideaal! Ze zorgen ervoor dat je pasta vers blijft door het te beschermen tegen vocht en lucht.
Als je weinig tijd hebt, kun je de pastasalade prima een dag van tevoren maken. De pasta zal echter het vocht van de groenten en kruiden absorberen, dus het is misschien het beste om de saladebasis en de pasta apart te maken en ze vlak voor het opdienen te mengen.
Wanneer u koude pastasalades maakt, is het handig om de gekookte pasta af te spoelen . Dit verlaagt namelijk de temperatuur van de pasta. Dit is ideaal, aangezien de pasta gekoeld wordt geserveerd, vaak samen met andere koude en/of rauwe ingrediënten.
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur. Als je een gerecht uit de ” Creamy Corner ” sectie hebt genomen, dan warm je deze best op max. 600 watt op.
Volgens voorstanders van deze methode zal de pasta gekookt in koud water met minder water veel sneller klaar zijn en zal het resultaat praktisch identiek zijn . Na vijf minuten is de kleine pot met de koude methode al begonnen met koken.
Zodra de pasta gaar is, doe ik hem meteen in een vergiet en laat hem afkoelen met koud water. Ik zorg ervoor dat ik hem goed mengen spoel hem daarna af. Daarna doe ik hem in een bakje en zet hem meteen in de koelkast . Ik vind dat dit meestal goed werkt om plakken te voorkomen.
1) Voeg nooit olie toe aan uw water
De enige manier om te voorkomen dat de pasta aan elkaar blijft plakken, is door veel water te gebruiken.
Zo zijn chafing dishes ideaal voor het warmhouden van gerechten zoals pasta, rijst en groenten, terwijl warmhoudplaten geschikt zijn voor het warmhouden van vlees, vis en broodjes. Koffie en thee zijn makkelijk warm te houden in een kan. Chafing dishes werken op brandpasta om het eten warm te houden.
Pasta afspoelen na het koken
Doe maar niet als je het aan een Italiaan vraagt. Tenzij je de pasta gaat gebruiken in een koude pastasalade, moet je de pasta niet afspoelen. Het afspoelen van de pasta kan de smaak en textuur verminderen en de saus hecht zich niet zo goed aan de pasta.
Bami na het koken afspoelen met heet water. Je voorkomt daarmee dat de bami gaat plakken, maar in tegenstelling tot afspoelen met koud water, blijft de bami wel lekker heet, zodat je het direct kan serveren.
Gewoon op het aanrecht laten staan om af te koelen (even afdekken met iets) vooral niet laten afkoelen in de koelkast, want dat is slecht voor de koelkast. Vervolgens goed luchtdicht verpakken en in de vriezer doen.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Bewaar warme pasta in een thermoskan .
Verwarm een thermoskan door deze te vullen met kokend water en het water 10 minuten te laten staan. Leeg de thermoskan en vul deze met je hete pasta en saus.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen.Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Giet de pasta af, spoel niet af en meng met ½ kopje van de bereide dressing in een grote ondiepe kom. Laat minstens 15 minuten afkoelen tot de pasta op kamertemperatuur is . Snijd ondertussen alle groenten en bereid de basilicum.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Voorzie 100 à 125 g ongekookte pasta per persoon. Op kamertemperatuur: Haal je pastasalade uit de koelkast en laat 'm eerst even op temperatuur komen. Dan is hij 't lekkerst! Een beetje meer smaak: Kruid een koude pasta meer af dan een warme.
Als de pastasalade het hoofdgerecht is, reken dan op ongeveer 1/2 pond (8 ounces) per persoon . Als de pastasalade een bijgerecht is, reken dan op ongeveer 1/4 tot 1/3 pond (4 tot 5 ounces) per persoon.
Maak de salade zelf niet langer dan een dag van tevoren klaar. Salades met veel bladgroenten slinken snel, dus lenen zich er niet voor om te worden bewaard of om in te vriezen. Salades van knapperige groenten kun je zonder dressing in een afgesloten bak in de koelkast een dag bewaren.