Analoge, Digitale Televisie en Internet Downstream
Voor het doorgeven van deze diensten wordt de frequenties 118-862MHz gebruikt. Voor ieder kanaal die een dienst gebruikt wordt er 8Mhz frequentiebreedte gebruikt.
Controleer eerst of de kabels nog goed zijn aangesloten. Heb je een HD-recorder met twee kabels, verwissel dan de coaxkabels en test ofje beeld krijgt als je naar een zender zapt. Controleer ook of de connectoren op de kabels goed zijn aangedraaid. Deze moeten aan beide kanten goed zijn aangedraaid.
Je ziet de melding 'Zender niet toegankelijk' op je tv als je smartcard bijgewerkt moet worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je digitale ontvanger een tijd niet is gebruikt of uit heeft gestaan. Het bijwerken van je smartcard is gelukkig binnen 5 minuten geregeld.
Ga naar Instellingen→Algemeen→Resetten. Je moet dan wel het e.e.a. opnieuw instellen. Eventueel de tv een poos spanningsloos zetten.
Ga naar Kanaal en druk op OK op je afstandsbediening. Onder Antenne moet je de optie Kabel kiezen. 3. Ga naar Automatisch afstemmen en druk tweemaal op OK op je afstandsbediening.
De zenders van de publieke omroep (Nederland 1, 2 en 3) zijn gratis voor iedereen die een DVB-T2 ontvanger of insteekkaart heeft. De overige, commerciële zenders zijn gecodeerd. Om hiertoe toegang te krijgen heb je een DVB-T2 ontvanger van je provider nodig.
Je neemt daarvoor een extra decoder (tv-ontvanger) of CI+ module (CAM module of insteekkaart) af bij je aanbieder. Soms is dit tegen hogere abonnementskosten. Hoe je digitale televisie kijkt op meerdere tv's, varieert per aanbieder. Bij de meeste aanbieders kun je ook tv-kijken via tablet, smartphone of pc.
Stap 1: ga naar zenderinstellingen
Ga naar de zenderinstellingen van je televisie. Deze vind je in het instellingenmenu. Kies voor 'Automatisch afstemmen' of 'Automatisch instellen'. Kies vervolgens de optie Kabel, zodat de televisie zelf zoekt naar een signaal voor digitale kabeltelevisie.
Via de ether gratis naar NPO 1, 2 en 3 en een regionale zender kijken kan met DVB-T2. Dat is een signaal dat via zendmasten wordt verstuurd. Je moet hiervoor wel een antenne (vanaf zo'n 10 euro te koop) en een ontvanger hebben. Moderne tv's hebben zo'n ontvanger ingebouwd en kunnen het signaal oppikken.
Kijk ik analoog, of niet? Heb je geen idee of je analoog kijkt of niet, draai je televisietoestel dan even om. Als je naast de gewone stroomkabel nóg een kabel van je tv naar de wandcontactdoos in je muur hebt lopen, en geen decoder of een toestel met kaartje hebt, dan kijk je wellicht analoog.
DVB-T2 is de verbeterde versie van DVB-T. T2 is beter geschikt om HD beelden in mpeg4 kwaliteit door te zetten en dolby en dolby plus geluid wordt ondersteund. Televisies met een DVB-T2 tuner zijn ook in staat om DVB-T af te spelen.
Via de webbrowser: Via de internetbrowser surf je naar de website van tv-aanbieders. Hier kan je televisieprogramma's, series of films streamen. Een voorbeeld is de website van NPO Start, waar je gratis alle NPO-zenders kunt bekijken.
Beeldinstellingen aanpassen in 4 stappen
Stap 1: open het menu. Stap 2: open Instellingen. Stap 3: open Beeld. Stap 4: pas de beeldmodus of expertinstellingen aan.
Kabeltelevisie kijken is ook mogelijk zonder extra kastje. Je sluit dan de coax kabel rechtstreeks aan op je televisie en gebruikt een smartcard van je provider. Deze schuif je in een CI+ module, die in je televisie past. Hiervoor heeft je televisie een ingebouwde DVB-C tuner en een CI+ aansluiting nodig.
Zie de sticker op de achterzijde van de tv.