De Denen zijn een tolerant volk en kennen weinig taboes.Ze hebben een vorm van droge humor en ironie staat hoog in het vaandel. Kritische toespelingen van buitenlanders op de Deense cultuur en de Koninklijke familie worden niet gewaardeerd.
Sterke sociale netwerken
Samen eten en andere activiteiten met vrienden en familie is het andere element dat bijdraagt aan het geluksgevoel van Denen. Ze hechten sterk aan een sociaal leven met familie en vrienden. En daarvoor nemen ze de tijd.
De landen liggen dicht bij elkaar en er zijn maar weinig culturele en sociale verschillen te vinden. Nederlanders hebben dan ook een goede en betrouwbare reputatie in Denemarken. Voor ondernemend Nederland wordt de Deense markt steeds aantrekkelijker om te gaan veroveren!
Typisch Deens zijn natuurlijk de Vikingmarkten, -festivals , -musea en vele routes door het land om de Vikinggeschiedenis te leren kennen. Sankt Hans Aften is een van de meest populaire vieringen in Denemarken. Het tijdstip in het jaar, 23 juni, is dan ook bij uitstek geschikt om het buiten te vieren.
Je vindt in Denemarken rust, ruimte en een hoge levensstandaard. Uit het World Happiness Report blijkt dat Denemarken het op één na gelukkigste land ter wereld is. De Denen hebben een perfecte balans tussen werk en privé. Ze hebben vertrouwen in de maatschappij, want alles is goed geregeld.
Een vakantie in Denemarken hoeft niet duurder te zijn dan een gemiddelde vakantie in een ander land. Levensmiddelen in een gemiddelde supermarkt zijn qua prijsniveau ongeveer 5% duurder dan in Nederland. Vaak zijn de prijzen ook sterk afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden, zoals bij groenten.
Denemarken is veel duurder dan andere Europese landen, maar wel minder duur dan Noorwegen of Zweden. Het prijsniveau van levensmiddelen ligt in Denemarken namelijk tussen de 5 en 7 procent hoger dan in Nederland en België. Kopenhagen is daarbij de duurste locatie in dit land.
Ook 's avonds gaan de Denen graag lekker eten in een restaurant. De meeste restaurantkeukens zijn tussen 18.00 uur en 21.00 uur geopend. In de steden zijn ze vaak tot 22.00 uur geopend, of nog langer. Het Deense eten telt niet erg veel variatie.
Denemarken staat bekend om het beeld van de kleine zeemeermin, vuurtorens, havens, windmolenparken, veel strandjes en de uitgestrekte weilanden. Veel stranden zijn ook uitstekend geschikt om te duiken. Grote trekpleister van het land is Legoland.
Het prijsniveau van levensmiddelen ligt gemiddeld ca. 5-7% hoger dan in Nederland en België. Het is aan te raden sommige artikelen van huis mee te nemen, omdat ze in Denemarken duurder zijn als gevolg van hogere accijnzen. Uitgesproken duur zijn: sigaretten, sterke drank, cd's, suiker en zout.
Reacties. De moderne industriële Deense economie kenmerkt zich door een breed aanbod in producten en een prominente dienstensector. Denemarken heeft al eeuwen lang grote bedrijven in de scheepvaartsector. De handelsvloot is een van de modernste ter wereld.
Vooral de werktijden verschillen van Nederland. 'Namelijk van acht, negen uur 's ochtends tot vier uur 's middags', vertelt Iris.
De belastingdruk in Denemarken is met bijna vijftig procent van het bbp de hoogste in de EU. Maar als je alles optelt, zegt Caroline, zijn de Denen niet duurder uit dan elders. Onderwijs en gezondheidszorg zijn 'gratis', dat wil zeggen: uit de belastingen betaald.
Het is een onvertaalbare combinatie van interieur, gezelligheid, warmte, vriendschap, gerust zijn en geluk vinden in alledaagse dingen. Denen zijn ook sneller gelukkig. Als ze een huis hebben en een fiets of auto - hoewel die hier ontzettend duur zijn - zijn ze gelukkig.
Criminaliteit. Denemarken is een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit zijn. Denemarken kent wel in toenemende mate kleine criminaliteit (diefstal portefeuilles), voornamelijk tijdens de zomermaanden.
Ben jij gek op de natuur en ga je graag op vakantie naar een land met prachtige landschappen? Dan is Denemarken zeker de juiste keuze. Denemarken kent een prachtige en veelzijdige natuur, van uitgestrekte stranden en weilanden tot grote groene bosgebieden en imposante kliffen.
Alcohol. De minimum leeftijd om bier en wijn te mogen kopen in een winkel in Denemarken is 16 jaar en in bars en restaurants 18 jaar. Om drank met een alcoholpercentage hoger dan 16,5% te mogen kopen moet je 18 jaar of ouder zijn.
Kledingadvies voor Denemarken
Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in 'laagjes' mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.
Het kraanwater is veilig te drinken.
In Denemarken gelden in het algemeen dezelfde verkeersregels als in Nederland. Zo rijden Denen ook op de rechter weghelft en heeft verkeer van rechts voorrang. Bij verkeerslichten moet je even extra opletten. Daar heeft afslaand verkeer en rechtdoorgaand verkeer soms tegelijk groen licht.
Wat betreft de kosten van landelijke huizen in Denemarken, het is heel acceptabel. In een dorp of dorp niet ver van de stadsgrenzen kost een huis met één verdieping gemiddeld € 157.000 en een huis met twee verdiepingen is twee keer zo duur.
In Denemarken betaal je niet met Euro's, maar met Deense Kronen. Onze Euro's worden meestal niet geaccepteerd, of tegen een ongunstige wisselkoers. Je kunt dus het beste met Deense Kronen betalen. Wil je Deense Kronen meenemen uit Nederland, bestel ze dan ruim op tijd bij je bank.
Eten en drinken: prijzen Denemarken
Een typisch hoofdgerecht is 18-30 Euro, zelfs in simpele bistro's. Drankjes, ook fris, kunnen zomaar 4,50 zijn. De lunch in het Ribe VikingeCenter, wel heel erg lekker, kostte 18 Euro, het lunchpakketje van onze dame was ongeveer 7,50 Euro.