Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.
Blijf de eerste dagen in bed en vermijd traplopen omdat dit belastend is voor je bekken en bekkenbodem. Je kunt evt. wel het liggen afwisselen met zitten en kleine stukjes lopen op dezelfde verdieping als waar je slaapkamer is.
U mag na de bevalling meestal vanaf dag 7 of 8 naar buiten met uw baby. Tenzij de verloskundige of kinderarts u een ander advies geeft. Uw baby heeft dan de eerste dagen de tijd gehad een stabiele temperatuur aan te nemen en kan zich nu goed op temperatuur houden.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Ondanks dat je waarschijnlijk flink wat foto's hebt gezien van vrouwen die na een aantal dagen tot weken na een zwangerschap hun oude buik weer terughadden, is dat niet de standaard. Het gros van de vrouwen loopt een jaar na de bevalling nog met overtollig buikvet, incontinentieproblemen en een instabiel bekken rond.
Veel vrouwen eten tijdens de zwangerschap meer dan normaal, en tegelijkertijd bewegen ze vaak minder. Het resultaat: extra zwangerschapskilo's na de bevalling.
Dag 1-10 na de bevalling (het kraambed)
kom alleen uit bed om jezelf en je kindje te verzorgen. let er bij dagelijks activiteiten zoals draaien in bed, overeind komen en lopen goed op dat je rustig naar de buik ademt, zet de adem niet vast. beperk het traplopen tot een minimum.
Sommige vrouwen hebben wat langer nodig om te herstellen van hun bevalling. Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als je kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor je weer kunt rijden.
Zestal weken
Het duurt ongeveer zes weken voor de baarmoeder weer op haar oorspronkelijke plaats achter het schaambeen zit. Soms daalt de baarmoeder te langzaam in. U kunt dan uw baarmoeder stimuleren door ze regelmatig met de vlakke hand te masseren.
Naast het herstel en het wennen aan elkaar, aan het nieuwe leven met elkaar, zijn die eerste weken zeer belangrijk voor de verdere ontwikkeling van je kind. Die eerste zes weken (zo'n 40 dagen) vormen de basis van een belangrijke start van het nieuwe leven.
Je lichaam kan wel wat extra eiwitten gebruiken na een bevalling. Een biefstuk is rijk aan eiwitten. In combinatie met koolhydraatrijke aardappels, voor de energie. En een groot portie groenten vol vitamine en mineralen.
Eet ijzerrijk
Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten. Neem vooral ook veel fruit of een glas verse jus bij je maaltijd. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer sneller opneemt.
Eieren kunnen dus goed van pas komen na de bevalling! Dadels: Dadels zijn niet alleen verukkelijk, ze hebben ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo heeft een klein onderzoek uitgewezen dat het eten van dadels na de bevalling zorgt voor minder bloedverlies en bloedingen.
Je kindje wordt direct na de bevalling goed afgedroogd, hij of zij krijgt eventueel een mutsje op en er worden warme doeken over jullie heen gelegd. Allemaal om afkoeling van je kindje te voorkomen. Je kindje zal de eerste twee uur na de bevalling heel wakker en alert zijn en is aan het bijkomen van alle prikkels.
Vaak komt je ontlasting pas na een aantal dagen (3e dag: kraamtranendag) weer een beetje op gang. Dat komt omdat je darmen tijdens de bevalling zijn leeg geduwd en het even duurt voordat de darmbewegingen (peristaltiek) weer op gang komt.
Pijnlijke vagina
Ben je uitgescheurd of ingeknipt en ben je gehecht? Dan heb je waarschijnlijk meer last dan wanneer je dit niet hebt. Je kan dan meer en langer last hebben van een beurs gevoel. Ongeveer zes weken na de bevalling hoort de pijn weg te zijn.
Er is geen wondermiddel waarmee je de slappe huid weer snel kan straktrekken. Door vet te verliezen of je buikspieren te trainen wordt je huid helaas niet strakker of gladder. Wel is de kans groot dat je buikhuid zich weer langzaam herstelt in de maanden na je bevalling. Dit kost tijd.
Het belangrijkste is om zoveel mogelijk suikers en verzadigde vetten te vermijden. Daarnaast is een goed gebalanceerd voedingspatroon gewenst, waarbij je voldoende vitamines binnenkrijgt door middel van fruit en groente. Hoewel dit niet veel nieuws is, zien we het hier toch vaak misgaan.
Maak je je toch ongerust over je melkproductie of over je babytje, bel dan even met een lactatiekundige. Zo rond dag 3 of 4 krijgen de meeste vrouwen last van stuwing.
✿ Drink voldoende water. Binnen 6 uur na een spontane bevalling, zou u moeten kunnen plassen. Na een keizersnede hebt u ongeveer 24 uur een blaassonde. ✿ Probeer om op tijd te gaan slapen, meestal slapen baby's de eerste nacht het best.