Autorijden in Amerika is een andere ervaring dan autorijden in Nederland. De wegen zijn breder, net als de auto's; er rijden in de VS meer auto's rond dan hier, maar daar zijn de wegen daar (in tegenstelling tot hier) op berekend.
35 - 45 mph (55 - 70 km/h) op stedelijke hoofdwegen. 50 - 65 mph (80 - 105 km/h) op belangrijke stedelijke hoofdwegen. 45 - 65 mph (70 - 105 km/h) op enkelbaans wegen buiten de kom. 55 - 70 mph (90 - 110 km/h) op semi-snelwegen en expressways.
Toch schrikt autorijden in Amerika sommige mensen af. Verkeersregels verschillen wat van de onze en zijn niet in alle staten identiek. Toch is met een wagen door Amerika toeren helemaal niet moeilijk. Met een beetje kennis van de regels en gewoonten wordt het zelfs veel relaxter en leuker dan in Europa.
Voorrang. Een bestuurder die een kruispunt van gelijkwaardige wegen nadert, moet voorrang verlenen aan bestuurders van rechts, tenzij door verkeerstekens anders wordt aangegeven.
In Amerika rijden ze aan de rechterkant van de weg.
In de Verenigde Staten rijd je met de auto aan de rechterkant van de weg. Dit betekent dus dat het stuur aan de linkerkant van de auto zit. Geen moeilijke regel, het enige dat je hoeft te onthouden, is om aan de rechterkant van de weg te blijven.
Het tanken in de Verenigde Staten werkt op een iets andere manier als in Nederland of België. In de meeste gevallen moet u eerst betalen voor de brandstof die u gaat tanken. Dat kan op twee manieren: contant (biljetten / bankpas met cirruslogo) of met een creditcard.
Amerikanen mogen vanaf hun 16e legaal zonder toezicht rijden als ze hun rijbewijs hebben gehaald. Ben je een toerist, dan kun je vaak geen auto huren in Amerika als je onder de 21 jaar bent. Tussen de 21 en 24 jaar oud mag je vaak alleen bepaalde type auto's huren, bijvoorbeeld geen luxe auto's.
Het Nederlandse rijbewijs is geldig in de Verenigde Staten, ook bij het huren van een auto.
Transportkarren zonder bok
Toen eind zeventiende eeuw in Frankrijk en de Verenigde Staten grote vervoerskarren zonder bok gebruikt gingen worden voor het transport van landbouwproducten, was rechts rijden echter de meest logische keuze.
Toelating internationaal verkeer
Zowel Canada als de Verenigde Staten van Amerika zijn aangesloten bij dit verdrag. U mag dus zowel in Canada als in de Verenigde Staten rijden in uw Nederlandse gekentekende auto. De toelating van internationaal verkeer geldt voor maximaal één jaar.
Hoogstwaarschijnlijk zal u in Amerika geen flitspalen tegenkomen. Maar dat betekent niet dat u niet in de gaten gehouden wordt.. “The cops are watching you.” En de meeste van hen hebben een quota per maand, zodat ze niet moeilijk zullen doen om u aan de kant te zetten.
In tegenstelling tot in Nederland heeft verkeer van rechts geen voorrang, maar gaat het erom wie als eerste bij het betreffende kruispunt stilstond. Amerikanen doen dit erg precies en stoppen ook als er in geen velden of wegen iemand te zien is.
Van de grote autolanden rijdt men alleen in het Verenigd Koninkrijk, India, Indonesië en Japan links. In andere grote autolanden, zoals het gros van Europa, de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland, Mexico en Zuid-Korea wordt rechts gereden.
Snelheden. Op de snelwegen is de toegestane snelheid tussen de 65 en 80 mph (105-130 km/u). In de stad is het maximaal 35 mph (56 km/u) en rijd je in de buurt van een school dan mag je maximaal 20 mph (35 km/u).
Rijbewijs. Heb ik voor het huren van een auto of camper een internationaal rijbewijs nodig? Voor het rijden in een auto of camper in Amerika is Nederlands rijbewijs voldoende. je hebt dus geen internationaal rijbewijs nodig.
Buiten de bebouwde kom is de snelheid vastgelegd op 80 of 90 km/h op lokale wegen en 100 of 110 km/h op highways, al dan niet met gescheiden rijbanen. Op expreswegen en autosnelwegen loopt de maximumsnelheid uiteen van 100 km/h in Newfoundland en Labrador en Quebec tot 120 km/h in Brits-Columbia.
Nederland en haar voormalige koloniën
In Suriname en Indonesië wordt links gereden. Dit komt doordat in Nederland tot aan Napoleon links werd gereden. Toen de Nederlanders in 1596 in Indonesië voet aan land zetten, voerden ze daar links rijden in; in Suriname ging het net zo.
Het idee leeft dat een verwaarloosbare minderheid links rijdt, maar dat is niet waar. Behalve in Engeland, is links rijden ook verplicht in Australië, Cyprus, Indonesië, Nepal, Namibië, Japan, Maleisië, Barbados, Zuid-Afrika, Bangladesh, Thailand, Schotland, Pakistan, India, Hongkong, Ierland, Oeganda en Sri Lanka.
Bij links rijden rijdt een vervoermiddel aan de linkerkant van de weg. Dit is in ongeveer een kwart van de landen in de wereld verplicht, onder andere in Australië, Ierland, India, Indonesië, Japan, Mauritius, Nieuw-Zeeland, Pakistan, Suriname, Thailand, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.
Sinds de invoering van de leeftijdsgrens van 21 jaar voor alcoholgebruik in de Verenigde Staten in 1988, zijn studenten minder geneigd om overmatig te drinken dan daarvoor. Voor de verhoging van leeftijdsgrens dronk 43% van alle studenten wel eens vijf glazen of meer op één avond. In 2011 was dit teruggelopen tot 36%.
Ik woon buiten Nederland of ga dat doen
Woont u buiten Nederland of gaat u dat doen? Dan is uw Nederlandse rijbewijs niet altijd geldig in uw woonland. Dat hangt af van waar u woont of gaat wonen: in een land van de Europese Unie (EU) of daarbuiten.
Met een ID kaart reist u binnen de EU landen, de EER en Monaco, Montenegro, San Marino, Servië, Turkije en Zwitserland. Amerika hoort hier dus niet bij. Voor een reis naar de Verenigde Staten heeft u dus niet voldoende aan enkel een ID kaart, maar zult u een paspoort nodig hebben.
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken.
EasyTerra en Discover Cars bieden meestal de goedkoopste prijzen en vergelijken meteen alle grote, minder grote en kleine autoverhuurbedrijven. Een auto huren in Amerika bij Sunny Cars of of Tui Cars is dan weer voordelig omdat een all-in verzekering bij de prijs zit inbegrepen.
Een gallon is 3,8 liter. De brandstofprijs in Amerika ligt op dit moment tussen de $3.56 en $4.18 per gallon. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs van 93 tot 1,10 eurocent per liter. Zoals je ziet is de benzine in Amerika veel goedkoper dan in Nederland.