Kant en klare maaltijden invriezen
Bij veel kant- en klare maaltijden wordt het afgeraden om deze in te vriezen. Het is mogelijk dat de kant- en klare maaltijd al eens bevroren is geweest en dan mag je die niet opnieuw invriezen. Soms wordt op de verpakking vermeldt dat een product niet opnieuw mag worden ingevroren.
Eet ijzerrijk
Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten. Neem vooral ook veel fruit of een glas verse jus bij je maaltijd. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer sneller opneemt.
In de vriezer kun je nasi goreng maar liefst drie maanden vers houden. Ook voor de vriezer geldt: zorg voor een goede, luchtdichte verpakking en zet de restjes binnen twee uur in de vriezer, maar laat ze wel goed afkoelen.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Kun je klaargemaakte bami invriezen? Absoluut. De meningen zijn wel verdeeld over de smaak en textuur van bami na het invriezen. Wij adviseren om extra ingrediënten als groenten en vlees separaat in te vriezen en de bami op de dag zelf te bereiden.
Ook linzensoep of pompoen soep is erg goed voor de postpartum periode. – Gebruik weinig zout, sowieso geen tafelzout, maar zeezout. Voor de kraamvrouw zelf wat tips: eet niet teveel brood. Als je wel brood eet kies dan voor volkoren, spelt of zuurdesem.
Gerechten met pasta
Pasta is een dankbaar gerecht voor kraamkost: je kunt het gekookt en wel invriezen, maar natuurlijk ook alleen de saus doen en terwijl die opwarmt snel even wat pasta koken. Ik geef je dan ook recepten voor beide opties. Lasagne: maak een schaal lasagne, maar dan in een bakje van aluminiumfolie.
Er heerst echter een mythe dat wanneer je diepvriesmaaltijden invriest, de vitamines grotendeels verdwijnen. Dit is volgens kenners echter een misvatting. Als je zelf een maaltijd bereidt en die vervolgens in de vriezer plaatst, blijven de vitamines gewoon in tact.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Gefrituurde gerechten zoals frietjes, snacks en loempia's. Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel.
Invriezen bij voorkeur in diepvriesbakjes, niet in plastic zakken. Wikkel lasagne, de ovenschaal, of het bakje, nooit in aluminiumfolie. Dit folie kan afgeven, en de lasagne kan blauw worden.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Pastasaus kun je ingevroren ongeveer 3 maanden bewaren. Ontdooide pastasaus kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar direct gebruiken is beter voor de smaak. Datzelfde is overigens ook van toepassing voor complete pastagerechten.
Rijst invriezen doe je door vanzelfsprekend de rijst eerst te laten afkoelen tot op kamertemperatuur. Ook gerechten met gekookte rijst, bijvoorbeeld nasi, laat je eerst afkoelen tot op kamertemperatuur. En kunnen dan ook gewoon worden ingevroren.
Aardappelpuree invriezen: easy!
Laat de aardappelpuree eerst goed afkoelen (zo vermijd je dat hij gaat kristalliseren) en verdeel hem daarna in potjes. Door hem in porties in te vriezen kan je achteraf makkelijk de hoeveelheden opwarmen die je nodig hebt.
Een gevarieerd dieet bestaat uit veel groente en fruit, zuivel, volkorenproducten en een stukje vlees, vis of vleesvervanger. Gezonde voeding draagt bij aan zowel het lichamelijke als emotionele herstel na je bevalling en kan je helpen om snel weer fris en fruitig naast je bed te staan.
Na de bevalling mag je in principe alles weer eten en drinken. Geef je borstvoeding? Het veiligst is om helemaal niet te drinken. Eventueel kun je één glas drinken, liefst direct na een voeding en minstens 3 uur vóór de volgende voeding.
Kippensoep: het is niet alleen lekker maar zou ook extreem goed zijn om een griepje te verdelgen. De soep zit boordevol vitaminen waardoor je snel weer zou aansterken. En wat blijkt? Kippensoep heeft wel degelijk een invloed op hoe snel je geneest van het griepvirus.
De gekookte noedels kun je zonder saus invriezen, maar je kunt natuurlijk ook de meeste mihoen- of noedelgerechten invriezen. Handig is het dan wel dat je het per portie, of per een bepaald aantal personen invriest. Na het ontdooien heb je dan genoeg, en vooral niet te veel voor het gerecht dat je wilt maken.
Het advies is om gerechten van Chinees-Indische restaurants niet nogmaals op te warmen. Ook als je de rijst invriest is het belangrijk het eerst goed af te koelen. Je kunt het daarna 3 maanden in de vriezer bewaren.
Zelfgemaakte pindasaus kun je het beste maar kort bewaren: in de koelkast maximaal enkele dagen. Als je het langer wilt bewaren is invriezen een uitstekende optie. Het blijft dan tot zes maanden goed.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.