Leg uw vingers op de middenlijn van de buik. Til uw hoofd en uw schouders licht op, zodat u voelt dat uw buikspieren aanspannen. Als er een bult of juist een gleuf ontstaat in de middenlijn, dan is er sprake van rectus diastase. Ook bij het optillen van een been is de bolling vaak zichtbaar in het geval van diastase.
– Ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken. – Zet je vingers dwars op de middellijn van je buik net boven en onder je navel. – Til voorzichtig je hoofd van de grond zodat je buikspieren zich aanspannen. – Wanneer je een bult of een diepe ruimte voelt dan heb je een diastase.
Diastase na bevalling
Bij ongeveer 60 % van de jonge moeders is de diastase 6 maanden na de bevalling weer gesloten. Op zich is het niet erg als je een half jaar na de bevalling nog een diastase hebt, maar je kunt er wel klachten van hebben.
Een diastase verdwijnt in de meeste gevallen binnen zes maanden na de bevalling weer vanzelf. Na de bevalling kun je zelf maandelijks je diastase checken om de voortgang in de gaten te houden. Mocht je klachten hebben of de voortgang stagneert, neem dan contact op met een geregistreerd bekkentherapeut.
Als je uitpuilingen van de buikwand ervaart, moet je deze laten controleren door een professional. Doe geen verdere oefening! Diastase kan altijd erger worden Ook als je er in het begin geen last van had, kunnen er door te zware en ongecontroleerde oefening altijd problemen ontstaan.
Of er is bij activiteiten teveel druk en spanning op de buik waardoor de opening ook blijft bestaan. Net na je bevalling kan de diastase 2-4cm zijn. Dat is volledig normaal. Daarna zal langzaam (en bij elke vrouw dus in een ander tempo) deze ruimte kleiner gaan worden tot hij zo goed als gesloten is (0,5cm mag).
Het is belangrijk om bij interne druk op de wond (bijvoorbeeld bij persen, niezen of hoesten) tegendruk te geven, door de wond met de hand of met een kussentje te ondersteunen. Zodra de pleisters verwijderd zijn mag u weer douchen. U mag dan echter nog niet in bad.
Een buikwandbreuk ziet er over het algemeen uit als een zwelling. Afhankelijk van de hoeveelheid organen die naar buiten stulpen, kan de zwelling groter of kleiner zijn. Als de breuk groot is en er beklemming ontstaat, kan een buikwandbreuk pijn doen of klachten veroorzaken.
Wat zijn de symptomen van een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk presenteert zich doorgaans door een zwelling. Bij sommige mensen kan het zijn dat de zwelling niet te voelen is door bijvoorbeeld een forse onderhuidse vetlaag. Een buikwandbreuk kan klachten geven van een onaangenaam gevoel.
De inhoud van de navelbreuk bestaat meestal uit vetweefsel, dit zal geen levensbedreigende situatie geven. Bij grotere breuken kan de inhoud ook uit een deel van de darmen bestaan. Wanneer de darm in de breuk bekneld raakt, ontstaat wel een gevaarlijke situatie.
De plastisch chirurg meet tijdens het lichamelijk onderzoek de afstand tussen beide rechte buikspieren. De mate van diastase kan boven en onder de navel verschillen. Zo nodig krijgt u een echo van uw buik om ook op die manier de diastase te meten.
Diastase ontstaat wanneer de druk of trek op de rechte buikspieren groter is dan het tussenliggende weefsel aankan. Het jaar van de zwangerschap is bij uitstek zo'n moment. Door de hormonale veranderingen wordt de stevigheid van het bindweefsel minder.
Krijg je een buikspierblessure dan bestaat de eerste behandeling uit rust en koelen. Soms kun je wel gewoon blijven tennissen, maar het is beter om geen services en bovenhandse slagen te slaan zolang je nog pijn hebt.
Op volwassen leeftijd herstelt een buikwandbreuk meestal niet meer vanzelf. Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort.
Het herstel van rectus diastase gebeurt onder algehele narcose en duurt 90 tot 120 minuten. U mag de volgende dag naar huis en draagt dan drukkleding.
Een litteken- of buikwandbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Hierdoor kunnen meer pijnklachten optreden. Een enkele keer komt het voor dat een stukje van de darm bekneld raakt in de breukpoort. Hierdoor raakt niet alleen de darminhoud bekneld maar ook de bloedcirculatie van de darm.
Een buikwandbreuk kan pijnklachten geven, klachten bij bewegen of een ontsierende zwelling van de buik geven. Soms bestaat er ook een risico op beklemming van de breuk.
U heeft een buikoperatie gehad en hierbij is helaas een complicatie opgetreden. Deze complicatie noemen we een fascie-dehiscentie of een platzbauch.
Een buikbreuk (ook: hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand (breukpoort). De breuk is herkenbaar aan een zwelling ter plaatse. Een breuk kan verschillende oorzaken hebben.
Gescheiden buikspieren zijn op zichzelf niet altijd pijnlijk, maar de effecten van een rectus diastase kunnen pijn veroorzaken. Een vrouw met een rectus diastase kan elk van de volgende symptomen hebben: Een zichtbare en voelbare (door aanraking) scheiding van de musculus rectus abdominis.
Deze diastase kan langs de gehele lijn optreden. Tijdens de zwangerschap kan deze lijn meerekken tot 2 à 2,5 cm. Daarna kan er een breukje optreden, die bij het voelen met de vinger meer dan die 2,5 cm breed is.
Bij pijn aan je buikspier is het advies vaker op de dag: in rug- of buiklig ontspannen naar je buik ademen. Bijvoorbeeld 2 seconden inademen en 4 seconden uitademen gedurende 2 minuten. 3 tot 6 keer per dag een wandeling van 5 tot 10 minuten.
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de kosten tussen de 3.000 en 7.500 euro liggen. Let op: baseer je keuze voor een kliniek nooit volledig op de (lage) prijs van een ingreep. Het gaat immers wel om je lichaam.
Buikwandbreuk. Een buikwandbreuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De zwakke plek of opening in de buikwand is de breukpoort.