Oedeem wordt meestal herkend aan een opzwelling in de voeten of enkels. Misschien zitten hierdoor uw schoenen niet meer lekker. U kunt oedeem onderscheiden van voeten die gewoon zijn opgezet door even stevig op de zwelling te drukken. Als er een deukje ontstaat, houdt u vocht vast.
Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.
Lymfoedeem wordt onder verdeeld in primair (oedeem dat veroorzaakt wordt door een afwijking in het lymfesysteem zelf, die al bij de geboorte aanwezig is.)en secundair (oedeemophoping buiten het lymfesysteem. Denk aan het verwijderen van lymfklieren na een vorm van kanker om de kans op uitzaaiingen te verkleinen.)
Oedeem wordt meestal herkend aan een opzwelling in de voeten of enkels. Misschien zitten hierdoor uw schoenen niet meer lekker. U kunt oedeem onderscheiden van voeten die gewoon zijn opgezet door even stevig op de zwelling te drukken. Als er een deukje ontstaat, houdt u vocht vast.
Hoe herken ik oedeem? Oedeem in de benen is niet moeilijk te herkennen: als u uw vinger enige tijd stevig in de huid drukt en dan weghaalt, ziet u een putje in het been. Kortademigheid, vooral bij inspanning of bij plat liggen ('s nachts), kan een teken zijn van oedeem in de longen.
Oorzaken van oedeem
Een ongeval, operatie of bestraling. Overgewicht. Een verstopte ader (bijvoorbeeld door trombose). Beschadiging of blokkade van lymfevaten (lymfoedeem).
Door massage worden uw benen (uw oedeem 'probleemgebied') gestimuleerd om beter vocht af te drijven. Daarnaast wordt het vocht ook naar andere delen van uw lichaam gemasseerd zodat het daar makkelijker kan worden afgevoerd.
Lymfoedeem is een chronische aandoening. Dit betekent dat het bijna nooit meer helemaal overgaat. Het kan wel tijdelijk weg zijn, maar er is altijd een kans dat het weer terugkomt.
Het is bijvoorbeeld aangeraden om niet te veel zout te nuttigen (Meer weten over de effecten van zout, bezoek de volgende pagina: Overtollig zout kan zorgen voor oedeem). Bij lipoedeem ligt de focus op vetten. Het is hierbij belangrijk om een balans te vinden tussen producten met vet en producten zonder vet.
Beweeg voldoende.
Bewegen stimuleert de doorbloeding, waardoor je lichaam minder vocht vasthoudt. Drink dranken met een vochtafdrijvend effect, zoals gemberthee, groene thee of thee van paardenbloem, brandnetel of peterselie. Eet voldoende groenten met een vochtafdrijvende werking, zoals citroen, venkel en asperges.
Het vocht komt buiten de bloedvaten omdat de bloedvaten lekken. Hierdoor ontstaat er zwelling. Angio-oedeem ontstaat vaak plotseling en verdwijnt vaak vanzelf binnen twee dagen. Bij een grote zwelling van de tong of het zachte verhemelte kan uw ademweg verstopt raken en kunt u een verstikkend gevoel krijgen.
Is lymfoedeem gevaarlijk? Oedeem kan serieuze complicaties geven, zoals ontstekingen, gewrichtsklachten en huidklachten. Het is dus belangrijk om het teveel aan vocht zo goed mogelijk af te voeren. Uw huisarts of specialist kan u een verwijzing geven waarmee u bij Huidkliniek Linskens terecht kunt.
Furosemide behoort tot de groep geneesmiddelen die lisdiuretica (lis-plasmiddelen) wordt genoemd. Het voert overtollig vocht snel af en verlaagt de bloeddruk. Artsen schrijven het voor bij hartfalen, oedeem, nierziekten en hoge bloeddruk.
Angio-oedeem kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Meestal betreft het de zogenoemde Angiotensine Converting Enzyme remmers (ACE-remmers). ACE-remmers zijn te herkennen aan de naam, die altijd eindigt op '-pril', zoals enalapril of lisinopril.
Bij idiopatisch oedeem (zonder gekende oorzaak) volstaan meestal eenvoudige maatregelen: rusten met opgeheven benen, warmte vermijden, zoutinname en overmatig vocht beperken, vermageren bij overgewicht. In geval van ernstige zwelling kan je arts een waterafdrijvend middel voorschrijven.
Door oedeem kan een lichaamsdeel zwaar, gestuwd en soms pijnlijk aanvoelen. Tevens kunnen bepaalde bewegingen moeilijk worden.
Lymfoedeem ontstaat door een gedaalde transportcapaciteit van het lymfestelsel, al dan niet in combinatie met een toename van de belasting op het lymfestelsel, bijvoorbeeld door hoge bloeddruk of infectie. Ook de opname of de afvoer van vocht in het lymfevatenstelsel kan verminderd zijn, net als de aanmaak.
Door na lichamelijke activiteit te douchen en daarbij af te wisselen met warm en koud water, stimuleert u de bloedsomloop en wordt het vocht beter afgevoerd. Heeft u oedeem in uw benen? Dan kunt u steun- of compressiekousen dragen. Deze helpen de spieren in het been bij het rondpompen van het bloed.
Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt voornamelijk voor bij ouderen, zwangeren en invaliden. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Daarnaast wordt het weefselvocht door de lymfevaten niet voldoende afgevoerd.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
Het verschil tussen opgezette voeten en oedeem is eenvoudig zelf te testen. Druk je vinger stevig in de huid en haal deze na een tijdje weg.Als je een putje in je been ziet, hou je vocht vast en is er dus sprake van oedeem.
Wanneer de kleppen in de aderen niet goed werken, wordt zuurstofarm en afvalrijk bloed en lymfevocht onvoldoende afgevoerd. De benen zijn daardoor zwaar, rusteloos en zwellen op. Vochtophoping en verwijde bloedvaten geven pijnklachten.
Bepaalde voedingsmiddelen hebben van nature een vochtafdrijvend effect. Ideaal dus als je vocht vasthoudt. Zet kruiden op het menu zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie.En maak thee op basis van guldenroede, rozenbottels, berkenblad of jeneverbes.