De maan is droog, stoffig en rotsachtig.Er zijn heuvels, bergen en vlakten.De maan heeft ook reusachtige gaten: kraters.Zwerfstenen uit de ruimte slaan soms in op de maan.
De achterkant van de maan is gedurende volle maan inderdaad zo goed als gitzwart omdat slechts het uiterst zwakke licht van sterren, alsook van de Gegenschein (Oppositielicht) en de buitenplaneten Jupiter en Saturnus, het maanoppervlak beschijnt.
De kern bestaat uit een vaste binnenkern en een vloeibare buitenkern. De maan heeft echter ook een laag die de aarde niet kent. Op de grens van maankern en –mantel bevindt zich een laag waar de snelheid van de seismische golven plotseling afneemt.
Waterstof, ammonia en methaan bijvoorbeeld, die gebruikt kunnen worden als brandstof. Er werd ook koolstofmonoxide en koolstofdioxide aangetroffen. Bovendien troffen de onderzoekers een aantal metalen aan in de pluim: natrium, zilver en kwik.
Toch was er een ruimtesonde nodig om eens een kijkje te nemen aan de andere kant van de maan. En wat blijkt: die ziet er ongeveer hetzelfde uit. Niet zo vreemd eigenlijk, want de maan is één groot geheel, die waarschijnlijk ontstaan is uit lavastromen.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Afhankelijk van waar de waarnemer staat en waar de maan staat ten opzichte van de aarde zie je een deel van het verlichte deel van de maan. Het kan ook zo zijn dat de maan buiten je zicht staat, waardoor je de maan niet kan zien.
Op de maan is vrijwel geen druppel water te bekennen. Het maanoppervlak gaat schuil onder een dikke laag stof, en er leeft niets. De maan is een dode wereld, die er vandaag de dag niet veel anders uitziet dan een paar miljard jaar geleden.
En de maan heeft geen atmosfeer, die de lucht vasthoudt die mensen nodig hebben om te kunnen ademen.
Niemand is eigenaar van de maan, en wat je niet hebt mag je ook niet verkopen. Zo simpel is het volgens Tanja Masson-Zwaan. Ze is onderdirecteur van het Instituut voor Lucht- en Ruimterecht van de Universiteit Leiden.
De Maan verwijdert zich inderdaad langzaam van de Aarde. Dit komt door de getijdenkrachten, die ook eb en vloed veroorzaken. Het enige gevolg hiervan is echter dat de maand steeds langer duurt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, en je weet nu meteen waarom je er zo weinig over leest.
Als de maan dichterbij zou komen, zou dat leiden tot lichtere nachten, sterkere getijdekrachten en meer aardbevingen. Het is niet ondenkbaar dat de maan ooit dichter bij ons heeft gestaan dan nu het geval is, want de maan trekt weg van de aarde, dus terugrekenend moet hij in de buurt hebben gestaan.
Broeikasgassen zorgen ervoor dat warmte wordt vastgehouden en daardoor stijgt de temperatuur op aarde. Zonder broeikasgassen zou de aarde ijskoud zijn, maar met teveel broeikasgassen wordt het juist te heet. Wetenschappers hebben vastgesteld dat er vooral steeds meer koolstofdioxide (CO2) en methaan voorkomt.
Dag en nacht te zien
De maan is 's nachts het beste te zien, maar overdag is hij ook gewoon aanwezig. "De maan draait in één maand om de aarde heen. Daar komt het woord 'maan' vandaan", vertelt Adrie. "Dat betekent dat hij net zo vaak overdag te zien is als 's nachts.
De Maan draait om z'n as.Je zou dus verwachten dat we alle kanten van de Maan kunnen zien.Echter, de Maan draait ook om de Aarde. Het blijkt zo te zijn dat de rotatietijd van de Maan precies gelijk is aan de omlooptijd van de Maan om de Aarde.
Vanaf de maan zie je in ieder geval helemaal niets. Althans, je ziet de aarde prachtig, maar geen enkel menselijk bouwwerk dat erop staat. De astronaut Alan Bean wandelde eind 1969 over de maan en zag de aarde als een voornamelijk witte bol, afgewisseld met wat blauw en geel.En af en toe zie je wat groene vegetatie.
De gegevens laten zien dat er inderdaad ietsje minder regen valt wanneer de maan hoog aan de hemel staat. Het verschil is echter klein. Slechts 1 procent van de variatie in neerslag wordt bepaald door de maan. Daarmee is het effect dat de maan op de neerslag heeft in feite onmerkbaar.
- Zachte sokken, hierdoor een hoog draagcomfort.- Thermosokken, geven warmte in de winter en verkoeling in de zomer.
Als ze het ruimtestation verlaten moeten astronauten een speciaal pak aan doen om zich te beschermen tegen de hitte en de kou, het gebrek aan zuurstof en de gevaarlijke straling van de zon. Onder hun ruimtepak dragen ze een overall waarin wel 91 meter aan waterleidinkjes is verwerkt.
' De Amerikaanse astronaut Neil Armstrong sprak deze iconische woorden toen hij in 1969 als eerste mens voet zette op de maan. Inmiddels zijn we vele jaren verder en zijn er twaalf mannen op de maan geweest.
De maan en de aarde zijn vrijwel altijd een onafscheidelijk duo geweest. Uit nieuwe computersimulaties en bodemonderzoek blijkt namelijk dat de maan slechts honderd miljoen jaar na de geboorte van het zonnestelsel is ontstaan. Dit betekent dat onze natuurlijke satelliet ruim 4,4 miljard jaar oud is.
Het duurt 3 dagen om naar de maan te vliegen en 8 tot 10 maanden om bij Mars te komen. Wetenschappers zijn nog bezig met het testen hoe lang mensen precies in de ruimte kunnen leven.
Het komt ook voor dat de maan heel snel lijkt te verdwijnen. Dan is er sprake van een maansverduistering. Een volle maan wordt ineens minder vol en het lijkt wel alsof er een hap uit genomen is. Een maansverduistering treedt op als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat.
Voor het fotograferen van de maan kun je niet op je camera vertrouwen. De maan is namelijk een felle witte bal aan een verder pikzwarte hemel.Je camera probeert automatisch een gemiddeld belichting op basis van deze twee extremen. Hierdoor eindig je meestal met een uitgebeten maan op een alsnog pikzwarte achtergrond.
De Rode Maan is een natuurlijk verschijnsel. Tijdens een totale maansverduistering staat de aarde tussen de zon en de maan, er valt dus een schaduw van de aarde op de maan. Het zonlicht wordt door de atmosfeer van de aarde afgebogen en geeft de maan een zachte rode gloed.