De aansluitkabel voor glasvezel is vaak rood, maar kan ook grijs of wit zijn. In de tekeningen is de kabel van het glasvezelkastje naar je modem altijd rood.
Het antwoord op de vraag of je glasvezel hebt, beantwoord je door in je woning het glasvezelaansluitpunt te zoeken. Dit kastje is meestal vierkant, wit en ongeveer 10 centimeter groot. Meestal vind je 'm in de meterkast, maar het kan ook zijn dat 'ie ergens anders hangt.
De oranje draden zijn glasvezelkabels.
Sluit het ene uiteinde van de meegeleverde UTP kabel aan op poort 1 van de wifi-router. Het andere uiteinde sluit je aan op het glasvezelmodem. Deze bevindt zich aan de onderkant als je hem hebt opgehangen. Druk de beide uiteinde door totdat je een klik hoort of voelt.
Voor het aanleggen van glasvezel hoeft er in de meeste gevallen niet gegraven te worden in je tuin. Vanaf de erfgrens wordt de glasvezelkabel ondergronds naar jouw woning geboord. Bij de gevel van jouw woning wordt een gat gemaakt, ter grootte van een stoeptegel, waar de glasvezelkabel weer uit komt.
Bekabeling naar je toestel
In huis gebruik je geen glasvezelkabels maar standaard netwerkkabels voor je hele thuisnetwerk, dus ook voor het televisiesignaal. Voor televisie via glasvezel zul je dus een netwerkkabel moeten aanleggen naar je toestel.
Ligt er Cat5e (te herkennen aan opschrift op de kabel), dan is het voldoende voor glasvezel. Deze kabel gaat namelijk tot een snelheid van 1GB, toch adviseren wij om altijd te kiezen voor Cat6.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
Voor glasvezel internet heb je een speciaal modem nodig. Het installeren is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met de installatie door een ervaren monteur heb je binnen no time vliegensvlug internet thuis. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor glasvezel internet.
Heb je Ziggo, dan gebruik je ons krachtige GigaNet. Met dit glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi heb je een perfecte verbinding naar en in je huis. GigaNet is stabiel, snel en veilig. Met GigaNet ben je klaar voor alles wat je wilt doen.
KPN zelf gebruikt inderdaad alleen maar blauwe buizen (de mantelbuis) en voor FttH nog altijd oranje, ook als KPN Netwerk NL (voorheen Reggefiber). Oranje is Reggefiber en andere grote Dark Fiber bedrijven zoals Eurofiber e.d. Wit is water.
Meestal komt glasvezel je woning binnen via een oranje kabel onder de grond. Het glasvezelaansluitpunt is een vierkant, wit kastje van zo'n 10 centimeter en zit in de meeste gevallen in de meterkast.
De groene kabel is de kabel in de muur van het huis waaruit het signaal voor kabelinternet en radio en tv van ziggo komt. De afstand tussen de plek waar de kabel nu uitkomt is ongeveer 15 meter verwijderd van de meterkast.
Een glasvezel is een flinterdunne vezel van slechts 125 micrometer dik (dat is 0,125 millimeter, en ongeveer net zo dun als een mensenhaar). In tegenstelling tot de traditionele datakabels van koper, bestaat de glasvezel uit twee soorten glas: een zeer dunne kern en een iets dikkere mantel.
KPN NetwerkNL (voorheen bekend als Reggefiber) legt en beheert zo'n 70% van het huidige glasvezelnetwerk. Het bedrijf is alleen verantwoordelijk voor de aanleg van glasvezel en het onderhoud. KPN NetwerkNL levert dus geen diensten, zoals internet, bellen en tv.
Waar ligt glasvezel? Op dit moment zijn vooral gebieden in Midden- en Oost-Nederland aangesloten op het glasvezelnetwerk. Vooral buitengebieden worden aangesloten op glasvezel. In de Randstad zijn er nog de minste aansluitingen.
Het grootste nadeel van glasvezel internet is dat het nog niet overal in Nederland verkrijgbaar is. ADSL werkt op de bestaande telefoonkabel en kabel maakt gebruik van de televisiekabel. Deze kabels liggen al bijna overal in Nederland. Glasvezelkabels moeten nieuw worden gelegd.
Glasvezelinternet is momenteel vaak wat goedkoper dan het kabelinternet van Ziggo, met hogere download- en vooral uploadsnelheden. Bij kabelinternet bedraagt de uploadsnelheid vaak maar 10 procent van de downloadsnelheid, terwijl die bij glasvezel even hoog is als de downloadsnelheid.
De korte versie van het antwoord luidt: doordat we met glasvezel internet gegarandeerde snelheid bieden, komt er op je modem in huis veel snelheid binnen. In combinatie met een router die al deze snelheid aankan, vormt dit een goede basis voor razendsnelle wifi in huis.
Dankzij een snelle en stabiele glasvezelverbinding kun jij in elke kamer televisie ontvangen, mits je televisies aangesloten zijn op het netwerk. Je betaalt hier extra voor tijdens het afsluiten van je abonnement. Werkt interactieve tv ook met glasvezel? Je kan ook interactieve tv kijken via glasvezelinternet.
Glasvezelkabels zijn amper gevoelig voor een temperatuurverandering en kunnen daarom op elke gewenste diepte liggen. De performance blijft hetzelfde. Koperen kabels zijn wel gevoelig voor wisselingen in temperatuur en liggen daarom dieper. NEN-norm 7171-1 hanteert een graafdiepte van 60 cm.
Nee, want voor glasvezel en VDSL gebruiken we digitale UTP-kabels voor zowel internet als tv. Niet de analoge COAX-kabels. Dit werkt sneller en stabieler. Andere netwerken, zoals het kabelnetwerk van Ziggo, gebruiken nog wel COAX-kabels.
Huidige TV's kunnen dus nog geen glasvezel TV weergeven zonder dit extra kastje. Het internetten via glasvezel gaat net zoals het nu gaat via netwerkkabels. Aangezien glasvezel beschikt over hoge snelheden, zul je netwerkkabels moeten gebruiken van CAT5e of CAT6.
Een glasvezelabonnement is vaak duurder dan een (vergelijkbaar) abonnement bij een dsl- of kabelprovider. Je hebt dan wel sneller internet. Ook zijn de up- en downloadsnelheid altijd gelijk, wat bij kabel en dsl niet zo is.
Deze groene kabel is gelegd door de kabelmaatschappij. Soms zie je de groene kabel niet omdat hij al is aangesloten op een Abonnee Overname Punt (AOP). Dit is een wandcontactdoos met één en soms twee aansluitingen. Deze kan in de meterkast zitten maar ook in de woonkamer geplaatst zijn.