De huid van varanen is bedekt met schubben, die het lichaam een stevige bepantsering geven. In tegenstelling tot andere groepen van hagedissen, zijn de schubben klein. De schubben overlappen elkaar niet, maar liggen naast elkaar. Ze zijn verstevigd met kleine, benige insluitingen, die osteodermen worden genoemd.
De Komodovaraan komt voor in Indonesië op een aantal eilanden, waaronder Flores, Komodo, Rinca en Padar en een aantal kleinere eilanden van de Kleine Soenda-eilanden. Het meest bekende natuurpark waar dit dier voorkomt is Nationaal Park Komodo. De komodovaraan leeft het liefst in droge gebieden waar bossen voorkomen.
De komodovaraan heeft volgens schattingen een levensverwachting van ongeveer 50 jaar en is na ongeveer negen (vrouwtjes) tot tien jaar (mannetjes) geslachtsrijp bij een lengte van ongeveer anderhalve meter.
Ja. Komodovaranen zien er niet alleen draakachtig uit, hun beet is ook nog eens dodelijk voor dieren én mensen. Als je gebeten wordt, is het daarom belangrijk om de verwondingen zo snel mogelijk te behandelen bij een medische post of in het ziekenhuis.
En nog zo iets als ze uit het ei komen laat de moeder ze al meteen in de steek. Maar het zijn ook hele snelle en sterke beesten. Ze kunnen wel 20 k/m per uur bereiken. Ook kunnen ze onderwater snel zwemen.
Hoe kom je bij de Komodo Eilanden en wat zijn de kosten? Vanaf Bali of Jakarta is het geen probleem om naar Komodo Airport te vliegen. Daar arriveer je in het stadje Labuan Bajo op Flores Eiland. Ticketprijzen verschillen sterk per seizoen; een vlucht vanuit Denpasar (Bali) kost tussen de 58 en 120 Euro.
De Indische varaan is een carnivoor en niet erg kieskeurig wat betreft zijn prooi. De meest voorkomende prooien van de Indische varaan zijn vogels, kleine zoogdieren zoals ratten en muizen, vissen, hagedissen, kikkers, slangen, kleine krokodillen en schildpadden.
De varaan is de grootste hagedis in Australië. The goanna is the largest Australian lizard. De varaan is een roofdier dat ze uit de weg moeten gaan. This goanna is just one of the predators to avoid.
De Komodovaraan, de grootste hagedissensoort ter wereld, kan drie meter lang worden en negentig kilo wegen. De gespierde vleeseter Varanus komodoensis is gewapend met scherpe tanden en jaagt op prooidieren zo groot als herten, wilde zwijnen en waterbuffels.
De beet van een komodovaraan kan dodelijk zijn. Biologen dachten lang dat dat kwam door dodelijke bacteriën in hun speeksel. Pas in 2009 kwamen ze erachter dat komodovaranen gifklieren in hun bek hebben. Hun beet is dus giftig!
Hun enige vijand is de mens. Deze maakt hun gebied kapot. Ook maken ze jacht op de krokodil om hun vlees en hun huid.
De prijzen voor een groene leguaan beginnen bij enkele tientallen euro's, dit is onder andere afhankelijk van de grootte. Een terrarium voor een volwassen groene leguaan is erg duur in aanschaf en kost al snel honderden euro's. Dit is vaak zonder inrichting.
Vaak worden ze door andere grote komodovaranen opgegeten maar de snelste en slimste overleven. Zo snel ze kunnen, klimmen ze in bomen waar ze wat veiliger zijn. Met ongeveer 4 jaar zijn komodovaranen meer dan een meter lang.
Jagen Komodovaranen kunnen heel goed ruiken. Ze kunnen een rottend dood dier op wel 5 kilometer afstand ruiken. Het komt dan ook regelmatig voor dat ze een prooi hebben gebeten en die pas een paar uur later vinden. Dan is de prooi doorgelopen na de beet en pas later gestorven aan de wond.
In Zuid-Afrika wordt de naam 'leguaan' gebruikt voor de varanen. Dit woord is afkomstig uit het Nederlands. Leguanen verschillen echter van varanen doordat ze een zijwaarts afgeplat lichaam hebben in tegenstelling tot de dorsale afplatting van de varanen.
Varanen zijn heel slimme dieren en kunnen gemakkelijk prooien opsporen. Ze hebben heel goede ogen en langs hun gespleten tong kunnen ze hun prooi ruiken. Net als bij de slangen. Als ze opgewarmd zijn, kunnen ze erg snel zijn, goed klimmen, zwemmen en in spleten en holen kruipen.
Hagedissen (Lacertilia) vormen een onderorde van de schubreptielen (Squamata), die meer dan 7100 soorten telt. Hagedissen zijn daardoor de grootste groep van alle moderne reptielen.
De meeste mensen trekken ongeveer 2 tot 3 weken uit voor een reis door Bali. In 2 tot 3 weken kan je meer dan genoeg zien en doen. Wat ons betreft is de reisroute hieronder ideaal voor deze periode. Zo zie je de mooiste plekjes van uitgestrekte rijstvelden, watervallen en witte stranden.
Deze backpack route Indonesië brengt je bij de hoogtepunten van Java en Bali. In ongeveer drie weken ontdek je op een redelijk tempo deze indrukwekkende eilanden. Je begint de reis door Indonesië in Jakarta. Vliegen hiernaartoe is gemakkelijk vanaf zowel Europa als vanuit andere steden in Azië.
De leguaan
In zuid- en Midden-Amerika zijn de leguanen de grootste en de meeste voorkomende hagedissen. Ze zijn te vinden in de woestijnen en in regenwouden, en alleen al in West-Indië komen meer dan 120 verschillende soorten voor.
De jonge dieren houden er helemaal niet van om opgepakt te worden. Ze zullen met hun staart slaan, wegspringen en ze zullen proberen te bijten. Pak de leguaan goed vast en houd ze in je hand of zet ze op je onderarm terwijl je hem goed vasthoudt (trui aan).
In Latijns-Amerika is het eten van leguanen niet ongewoon. Het vlees van de hagedissen is rijk aan eiwitten en smaakt volgens kenners naar kip. Het vangen, verkopen en consumeren is in Nicaragua echter een deel van het jaar verboden om de bedreigde dieren te beschermen.