Herkenning. Grote valk met zware borst, spitse vleugels met vrij brede basis en een tamelijk korte staart. Kan soms erg slank overkomen, maar in schroevende vlucht minder. Volwassen vogels zijn licht van onderen, met contrasterende zwarte kopkap en baardstreep.
Wereldwijd komen er 65 soorten valken voor. In Nederland kennen we 4 soorten; de torenvalk, de boomvalk, de slechtvalk en het smelleken. De roodpootvalk is af en toe in de trektijd te zien.
Bij giervalken kost een vrouwtje 15.000 euro en een mannetje 10.000 euro. Al zou je er jaarlijks maar 5 verkopen; dan levert dat nog steeds 65.000 euro op. ' De Keijzer lacht: 'En zo'n valk is globaal gezegd tussen de 20 en 30 jaar geslachtsrijp.
Kenmerkende roodbruine rug in alle kleden. Man met grijze kop en grijze staart met zwarte eindband, vrouw met geheel roodbruine bovenzijde, inclusief sterk gebandeerde staart. Ondiepe, rustige vlucht, bidt veel. In silhouet is de lange staart kenmerkend, de vleugelpunten zijn minder spits dan bij andere valken.
Slechtvalken eten eigenlijk alle soorten vogels. Soms staan andere vliegende prooien op het menu, zoals bijvoorbeeld vleermuizen. Samen, of door de vrouw alleen wordt er vaak op duiven gejaagd , in ons deel van de wereld. Duif is een grote prooi voor een slechtvalk.
Natuurlijke vijanden
De torenvalk heeft in ons land enkele natuurlijke predatoren, nl.: hermelijn, de wezel en grotere roofvogels.
Arbeidsvoorwaarden en salaris valkenier
Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een valkenier. Een valkenier kan wel een vergoeding krijgen voor zijn werkzaamheden, maar dit kan meestal niet gezien worden als een gewoon salaris. Read this information on Falconer in English.
Alleen erkende valkeniers, met een valkeniersdiploma, mogen deze vogels houden. Vogelbescherming wil een verbod op het houden van grote valken en het hybridiseren met grote valken, omdat deze regelmatig ontsnappen en voor problemen zorgen bij slechtvalken in de vrije natuur.
Voor een havik zijn volwassen verenkleed krijgt, is zijn verenkleed bruiner, de buik is lichter beige, met donkere druppelvormige strepen. Een volwassen havik heeft een witte wenkbrauwstreep boven het oog, die sterk contrasteert met de donkere kruin en oorstreek. De havik wordt gemakkelijk verward met de sperwer.
In hun vliegbeeld vallen deze op door hun smallere vorm, meestal toegevouwen staart in vlucht en spitse en geknikte vleugels. Vertegenwoordiger zijn torenvalk, boomvalk, smelleken en slechtvalk.
Torenvalken 'bidden' vaak langs de kant van de weg. Bidden is eigenlijk vliegend stilstaan in de lucht, zoals te zien in de foto boven dit artikel. Hij slaat snel met zijn vleugels, maar hangt op één plek en houdt zijn kop stil. Zo ziet hij alles op de grond, zelfs een onvoorzichtige muis, die hij meteen grijpt.
Roofvogels kunnen hun ogen afzonderlijk van elkaar gebruiken. Combineer dat met het razendsnel kunnen focussen en scherpstellen alsmede het vermogen van onze slechtvalk een prooi te kunnen zien op 3000 m afstand en vervolgens te pakken.
Een slechtvalk heeft per dag zo'n 100 gram voedsel nodig, maar als er jongen zijn is dat meer. Als ze voorkomen in waterrijke gebieden staan ook steltlopers een meeuwen op het menu. Ook komt het voor, dat beide valken van een paartje gezamenlijk op een prooi jaagt.
Een slechtvalk is een snelle vlieger. Gemiddeld vliegen ze 40 tot 55 kilometer per uur. Dat kan oplopen tot wel 150 km/u als ze een prooi achterna zitten. Het wordt pas echt ongelofelijk snel als ze vanaf een kilometer hoogte op hun prooi duiken.
Het is niet aan te raden om uilen te houden.
Bovendien kunnen uilen ook redelijk agressief zijn en je moet goed weten hoe je met hen moet omgaan. Tenzij je al ervaring hebt met roofvogels en een zeer grote volière kan inrichten is dit dier dus ongeschikt als huisdier.
Iedereen die een valkeniersakte wil aanvragen, dient in het bezit te zijn van het door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit erkende jachtdiploma voor de jacht met een of meer jachtvogels. Met het behalen van dit diploma voldoe je aan één van de eisen voor het aanvragen van de valkeniersakte.
"Voor het kuiken van een giervalk wordt zo'n 20 á 30.000 euro betaald. Het werkt met de prijzen voor valken net als op de woningmarkt; het is een kwestie van vraag en aanbod. Momenteel zijn de valken enorm gewild en omdat er weinig aanbod is, stijgt de prijs."
Samenwerking tussen hen resulteerde in de valkerij zoals wij die vandaag de dag kennen. Duitse en Engelse valkeniers vormden de schakel tussen de traditionele en moderne valkerij in ons land. Momenteel zijn in Nederland een paar honderd valkeniers actief.
Poep en braakballen op de grond naast de ingang van het Veldcentrum van Ecomare.
Het leefgebied varieert van duinen, bossen, akkers, boerenland en zelfs heel af en toe in de stad. De voorkeur voor gaat naar halfopen land, waar veel muizen zijn. Zoals bij dijken en bermen langs de weg. In Nederland is de torenvalk ook te zien.