U krijgt een metertje om een van uw vingers.Deze meet uw hartslag en uw saturatie - het zuurstofgehalte in uw bloed.De flowmeter meet in uw neus de ademhaling. Zo weten we of u ademt en of er ademstops zijn.
Met een polygrafie doen we met name onderzoek naar eventuele problemen met de ademhaling in de slaap. We meten dan in de nacht uw ademhaling, het snurkgeluid, het zuurstofgehalte in uw bloed en uw hartritme. Zo kunnen we vaststellen of er sprake is van slaapapneu (OSAS).
Onderzoek bij slaapapneu
De huisarts stuurt u hiervoor naar een neuroloog, keel-neus-oorarts of longarts. Om te kijken of u slaapapneu heeft, krijgt u een slaaponderzoek. Terwijl u slaapt, meet een apparaat hoe vaak en hoe lang uw adem stopt. Dit onderzoek kan thuis of in het ziekenhuis.
Het slapen
De totale opname duurt 8 uur. De verpleegkundige volgt gedurende de nacht de gehele procedure. Je kan altijd de verpleegkundige oproepen om naar het toilet te gaan of als je niet kan slapen. Normaal zal niemand je storen tijdens de nacht, tenzij er belangrijke elektroden losgekomen zijn.
De medische dienst Neurologie en Longziekten staan samen in voor de werking van de slaapkliniek, waar mensen met slaapstoornissen (vb. luidruchtige slaap, snurken, overdreven slaperigheid) worden opgenomen voor het meten van de nachtelijke slaap.
Hoe werkt een slaaponderzoek thuis? De apparatuur wordt in het ziekenhuis aangesloten, waarna u 'bedraad' naar huis gaat. U slaapt gewoon in uw eigen bed. De volgende dag gaat u terug om de apparatuur uit te laten lezen voor de uitslag.
Bij een vermoeden van slaapapneu werd (en wordt) tot nu toe meestal doorverwezen naar het ziekenhuis voor een uitgebreid onderzoek. De wachttijd is acht weken, de methode is duur (gemiddeld 1.200 euro) en de patiënt betaalt deels via het eigen risico.
De oorzaken van slaapapneu moeten worden gezocht bij overgewicht, roken, erfelijke factoren, een korte onderkaak, afwijkingen in het keel- neus- en oorgebied, longafwijkingen, een lage tonus van de mond- en keelspieren door bijvoorbeeld slaapmiddelengebruik of chronisch nier- of hartfalen.
Snurken is zagende of brommende geluiden maken als u slaapt. Het ontstaat als er minder ruimte is in uw neus of keel. Als u inademt, gaat de lucht door uw neus, keel en luchtpijp naar uw longen. Aan het begin van de luchtpijp zitten de stembanden.
Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu. Maar het is met name waarschijnlijk dat u het risico op plotseling overlijdennbsp;als gevolg van een hartstilstand verhoogt.
Om de klachten van slaapapneu te verminderen is het raadzaam om je leefstijl aan te passen. Gezonder eten, meer bewegen, waardoor je gewicht gaat verliezen. Afvallen kan de klachten flink verminderen! De omtrek van de nek wordt dan kleiner en ademen wordt weer gemakkelijker.
Meestal niet. De behandeling van slaapapneu is in bijna alle gevallen een levenslang traject. Het starten en volhouden van een therapie en gewichtsverlies levert meestal een aanzienlijke verbetering op.
Via het infuus wordt u in slaap gebracht. Als u diep genoeg slaapt, kijkt de KNO-arts met behulp van een flexibele scoop (een soort camera) in uw neus- en keelholte. Het onderzoek duurt vaak maar 10 tot 15 minuten.
Tijdens een polysomnografie (PSG), een nachtelijk slaaponderzoek, meten we gedurende één nacht de kwaliteit van uw ademhaling en slaap. Zo kunnen we eventuele ademhalingsstoornissen en/of problemen tijdens de slaap opsporen of uitsluiten.
Sommige mensen hebben tijdens het slapen regelmatig een adempauze. Deze adempauzes (apneus) kunnen optreden doordat spieren tijdens de slaap ontspannen, waardoor de tong en weke delen in de keel de ademhaling blokkeren. Dit wordt ook wel het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) genoemd.
Er bestaat nog geen medicatie die een gunstig effect heeft op snurken. Voor slaapapneu bestaat er voor heel specifieke gevallen medicatie die de aandoening kan verbeteren.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.
Als je langer dan 10 seconden niet ademt terwijl u slaapt, is dat officieel een apneu. Als dit meer dan 5 keer per uur voorkomt, wordt het opletten. Bij meer dan 15 keer per uur heb je een serieuze aandoening.
Een CPAP is een apparaat dat onder verhoogde druk een luchtstroom blaast. Via een slang en een masker komt deze luchtstroom in de luchtwegen terecht, waardoor deze tijdens de slaap open blijven en ademstilstanden worden voorkomen.
0-5 ademstops per uur: geen OSAS. 5-15 ademstops per uur: licht OSAS. 15-30 ademstops per uur: matig ernstig OSAS. Meer dan 30 ademstops per uur: ernstig OSAS.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Beperk alcohol en cafeïne (of theïne) tot een minimum. Na 16 uur drinken we best geen koffie of zwarte thee meer. Alcohol zorgt ervoor dat we sneller inslapen, cafeïne daarentegen zorgt ervoor dat we minder snel in slaap vallen. Beide zorgen ervoor dat we over een ganse nacht bekeken minder diep slapen.
Sommige slaapmiddelen werken kort en helpen om in slaap te vallen. Voorbeelden zijn temazepam, zolpidem en zopiclon. Andere slaapmiddelen werken langer en helpen om door te slapen. Voorbeelden zijn diazepam, lorazepam en oxazepam.