Onder de schil zit (als de avocado goed rijp is) romig, groen of gelig, zacht vruchtvlees met een iets nootachtige smaak. Als je een overrijpe (beurse) avocado opensnijdt tref je onaantrekkelijke bruine of zwarte plekken aan in het vruchtvlees en/of een draderig bruin weefsel.
Reacties. Die zwarte plekken geven aan dat de avocado overrijp is, hij is beurs geworden. Wat nog geel of groen is kan je prima eten, maar wat draderig bruin en zwart geworden is moet je wegsnijden want dat smaakt niet meer. Ziek zul je er niet van worden, hoor, maar lekker is anders.
Echt bedorven voedsel is slecht voor de gezondheid, maar een avocado die net overrijp is veilig te eten, hoewel hij mogelijk niet lekker smaakt.
Niet lekker! De bruine slierten zitten er niets voor niets en hebben wel degelijk een functie. De slierten zijn namelijk de vaatbundels die de voedingsstoffen en water in de vrucht brengen. Ze worden ook wel gezien als het interne 'loodgieterswerk' binnen de boom en het verbinden van de avocado met de rest van de boom.
Gelukkig is een avocado niet helemaal verloren eens de bovenkant bruin ziet. De groene delen onder het bruine laagje zijn immers nog wel perfect eetbaar. Snij de aangetaste delen van de avocado in dat geval gewoon weg, en eet de overschot gewoon op.
Als je de schil lichtjes kunt indrukken – net zoals bij een rijpe peer – is de avocado goed. Helaas is dit geen sluitende techniek en krijg je boze blikken als je alle avocado's betast in de supermarkt. Het pitje of het steeltje bovenaan de vrucht is je leidraad.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Net als bij appels, bananen en aardappelen, kleurt een avocado bruin wanneer het wordt blootgesteld aan zuurstof. Dit proces wordt ook wel oxidatie genoemd. Dit is een chemische reactie waarbij het vruchtvlees wordt aangetast, met als gevolg een bruine avocado.
Als je de avocado's langer wilt bewaren, dan dien je deze in de koelkast te houden en dan kunnen ze tot wel 4 dagen goed blijven. Echter, als je ze op de fruitschaal bewaard, dan blijven ze minder lang houdbaar omdat de avocado's bij hogere temperaturen dan 4-6 graden vanzelf door rijpen.
Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby. Daarnaast bevat avocado veel gezonde vetten.
Dan is het misschien handig om weten dat een overrijpe avocado een perfecte voedingsstof voor planten is. Verwijder de steen, schep het vlees eruit en voeg het toe aan je composthoop.
De vruchten zijn rijk aan vezels, vitamine E, foliumzuur en kalium en zijn dan ook heel voedzaam. Bovendien geven ze je een verzadigd gevoel, zijn ze goed voor je suikerspiegel en cholesterol en gaan ze verschillende kwaaltjes tegen. Alleen maar voordelen dus, maar elke dag een avocado eten, is een minder goed idee.
Welke kleur heeft een rijpe avocado? Een onrijpe avocado heeft een gifgroene kleur en verkleurt van groen naar bruin en naar donkerbruin naarmate het rijpingsproces voortschrijdt.
Hass avocado
Dit is de vrucht met de bruine gebobbelde schil. Naarmate hij rijper wordt, wordt hij donkerder, bijna paars, van kleur. Deze avocado heeft stevig vruchtvlees en is nootachtig van smaak.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Een avocado bevat circa 250 kcal.
Smeer de opengesneden kant van de avocado in met olijfolie. Zo leg je een klein laagje tussen de avocado en de lucht. Leg de avocado in een plastic bakje en zet hem in de koelkast.
Je kunt ze dus best niet te lang van tevoren snijden. Door ze met citroen- of limoensap te besprenkelen kun je dat bruine kleurtje een beetje tegenhouden, maar toch snij je ze best zo kort mogelijk voor je gaat serveren.
Over het algemeen moet je avocado's niet bewaren in de koelkast. Maar, als je avocado eigenlijk al behoorlijk rijp is en je wilt 'm nog niet eten, dan is het een ander verhaal. De koelkast vertraagt namelijk het rijpingsproces.
Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.
Avocado smaak
De rijpe avocado heeft zacht geelgroen vruchtvlees met een licht nootachtige smaak. Door avocado te bakken in de pan haal je de nootachtige smaak naar boven. Zo kun je avocado gebruiken: Halveren, iets uithollen en vullen met garnalen- of kipsalade.
Een onrijpe avocado heeft een gifgroene kleur en verkleurt van groen naar bruin en naar donkerbruin naarmate het rijpingsproces voortschrijdt. Maar dat gaat bij de ene avocado sneller dan bij de andere. Dat heeft met de soort, de oogstwijze, het land van oorsprong, het vervoer, de opslag en de bewaartijd te maken.
Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius, wikkel je avocado in aluminiumfolie en plaats hem vervolgens op een vel bakpapier in de oven. Terwijl de avocado opwarmt in de oven, zorgt de aluminiumfolie ervoor dat het ethyleengas dat vrijkomt dicht bij de avocado blijft, waardoor het rijpingsproces in overdrive gaat.
Voor het allerbeste resultaat. Wat geldt voor de meeste soorten groente en fruit, geldt ook voor avocado: hij rijpt sneller in een warme omgeving. Wil je het dus helemaal goed doen, gebruik dan je oven. Plaats de ingepakte avocado op een ovenschaal en zet 'm in de oven op ongeveer 95 graden Celsius.
Zonder extra fruit of groente duurt het proces 2 tot 5 dagen. Check geregeld. Als je je fruit/tomaat hebt toegevoegd duurt het rijpingsproces aanzienlijk korter, namelijk 1 tot 3 dagen. Je avocado is rijp als deze makkelijk te pellen is.