Hoe ziet een politiecel eruit?

Een politiecel heeft muren waar je niet, zoals je vaak in Amerikaanse films ziet, op kunt schrijven.Er is een microfoon waar je op kunt drukken. De lokale meldkamer op het politiebureau kan je dan te woord staan, bijvoorbeeld om te vragen of je met je ouders of advocaat mag bellen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Hoe lang mag je in een politiecel zitten?

Na maximaal 3 dagen en 18 uur na je aanhouding, is er een zitting bij de rechter-commissaris. Die toetst of je geschorst kan worden en naar huis mag (vaak onder voorwaarden, zoals huisarrest en contact- of gebiedsverbod en/of onder begeleiding van jeugdreclassering).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoe lang mag je in de cel zitten?

Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat is een ophoudruimte?

Veel kleinere politiebureaus zijn 's nachts gesloten en arrestanten kunnen daar dan niet overnachten. Cellen in dergelijke bureaus hebben dan ook geen slaapgelegenheid. Ze worden ook wel ophoudruimte of ophoudcel genoemd. Arrestanten die moeten overnachten worden dan overgeplaatst naar een groter politiebureau.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat gebeurt er als je opgepakt wordt?

Als u bent gearresteerd als verdachte, wordt u overgebracht naar het politiebureau voor verhoor door de politie. De uren tussen middernacht en 09.00 uur 's ochtends worden niet meegeteld, waardoor de politie u in totaal dus maximaal 18 uur in hechtenis kan houden. Overigens kan de politie u 's nachts wel horen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op de-strafrechtadvocaat.nl

Hoe ziet een politiecel eruit?

39 gerelateerde vragen gevonden

Wat mag een agent niet doen?

De politie mag de brieven niet lezen en ook niet meeluisteren als je met je ouders praat. Je mag niet samen met meerderjarige verdachten (dus ouder dan 18 jaar) naar de luchtplaats of vervoerd worden. Meisjes en jongens zijn ook altijd apart van elkaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Hoe weet ik of mijn vriend is opgepakt?

Bel de lokale politie.

Sommige politiebureaus hebben een specifiek telefoonnummer dat je kunt bellen om erachter te komen of iemand gearresteerd is. Als je dit nummer niet kunt vinden kan de persoon aan de lijn van het algemene niet-noodnummer je vertellen wat je moet doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikihow.com

Wat zit er in een politiecel?

Er is een microfoon waar je op kunt drukken. De lokale meldkamer op het politiebureau kan je dan te woord staan, bijvoorbeeld om te vragen of je met je ouders of advocaat mag bellen. Verder is er vaak een tafel en een stoel in de cel. Een raam is verplicht, zodat de verdachte kan zien of het dag of nacht is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Waar verblijft een arrestant?

Het 'arrestantenregime', of eigenlijk een arrestantenafdeling, is bestemd als een gevangenis met een regime van beperkte gemeenschap en is ondergebracht in een Normaal Beveiligde Inrichting (NBI).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op commissievantoezicht.nl

Wat is een observatiecel?

Zo ook in een observatiecel: dit is een isoleercel met cameratoezicht en wordt ook wel 'OBS' genoemd. Dit is een zwaardere vorm van isolatie omdat iemand dag en nacht wordt geobserveerd door een camera. Dit is een vorm van privacyschending en is alleen onder strikte voorwaarden toegestaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op meldpuntvreemdelingendetentie.nl

Kun je een verhoor weigeren?

Mag u een politieverhoor weigeren? Ja, natuurlijk! Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Hoe laat doet politie inval?

Het is de politie in beginsel niet toegestaan om een woning te betreden in de nachtelijke uren van 0.00u tot 6.00u (artikel 7 lid 1 Awbi). De enige uitzondering hierop is wanneer dit dringend noodzakelijk is, en ook specifiek in de machtiging is opgenomen dat ook op die tijden de woning kan worden betreden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op strafrechtelijk-beslag.nl

Wat zijn je rechten als je wordt staande gehouden?

U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Hoe leest de politie je telefoon uit?

Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elhannouche.nl

Wat gebeurt er als je in voorarrest zit?

Wanneer de officier van justitie wil dat de verdachte nog langer in voorarrest blijft, doet hij een vordering tot inbewaringstelling. De rechter-commissaris beslist op de vordering. Meestal wordt de vordering tot inbewaringstelling gelijktijdig met de rechtmatigheidstoets behandeld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Wat gebeurt er na het verhoor?

Na verhoor neemt de officier van justitie een beslissing: Uw zaak wordt geseponeerd. U krijgt een oproep voor een strafzitting. Er is meer onderzoek nodig voor uw strafzaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat gebeurt er na 90 dagen voorarrest?

De raadkamer kan een bevel gevangenhouding geven voor in totaal maximaal 90 dagen. Meestal wordt door de raadkamer eerst een bevel voor een korte periode gegeven dat daarna een of meer keren kan worden verlengd. Na een periode van 90 dagen moet de strafzaak voor de eerste keer bij de rechtbank komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Hoe laat wordt iemand vrijgelaten?

Ophouden voor onderzoek (9 uur)

Deze periode wordt vaak gebruikt om u als verdachte te horen. De nachtelijke uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur tellen daarbij niet mee. Wanneer u dus om 22:00 uur wordt aangehouden, moet u uiterlijk om 16:00 uur de volgende dag in vrijheid worden gesteld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlk-advocaten.nl

Wat als je wordt opgepakt door politie?

U kunt door de politie worden meegenomen naar het politiebureau. Een hulpofficier van justitie (HovJ) toetst of de aanhouding terecht is en beslist of er een onderzoek komt. De politie verhoort u dan en doet mogelijk een onderzoek naar uw persoonsgegevens.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat gebeurt er als je wordt voorgeleid?

Als u wordt voorgeleid, zal de officier van justitie u vragen stellen over wat er precies is gebeurd. Na de voorgeleiding zijn er twee mogelijkheden: De officier van justitie vindt het niet nodig dat u nog langer wordt vastgehouden. U wordt dan in vrijheid gesteld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Hoe verloopt een aanhouding?

Iedereen die door de Politie wordt aangehouden, wordt overgebracht naar het Politiebureau voor verhoor. De politie mag een verdachte na aanhouding maximaal 6 uur voor verhoor vasthouden. De tijd van 12 uur 's nachts tot 9 uur in de ochtend wordt bij deze berekening niet meegeteld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dijkstra-jager.nl

Hoe lang duurt een voorgeleiding?

De hele voorgeleiding duur in het algemeen ca. 20 minuten. Als u in bewaring wordt gesteld, dan geeft de parketpolitie u in het algemeen aan naar welke gevangenis (penitentiaire inrichting of huis van bewaring) u wordt gebracht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Wat gebeurt er met een verdachte?

Als een verdachte is aangehouden, wordt hij of zij voorgeleid voor een hulpofficier van justitie (HOVJ). Hierna kan de hulpofficier van justitie het bevel geven de verdachte voor maximaal negen uur op te houden voor onderzoek als het gaat om een strafbaar feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Is iemand opgepakt?

Aanhouding. Wanneer iemand wordt gearresteerd, of zoals de politie het noemt: aangehouden, mag de politie u eerst zes uur vasthouden voor verhoor. Iemand mag alleen worden aangehouden wanneer er een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op winnipsenschutz.nl

Wat als je vast zit in het buitenland?

Krijgt u een gevangenisstraf in het buitenland? Dan kan de ambassade of het consulaat als tussenpartij hulp bieden. Zij hebben een bemiddelende rol. Zij kunnen er bijvoorbeeld op letten dat u dezelfde behandeling krijgt als andere gevangenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nederlandwereldwijd.nl

Populaire vragen

Volgende artikel  
Hoe spreek je steak uit?