de gewone muggenbult ziet er uit als een klein rood bultje wat intens jeukt, maar wat bij krabben kan groeien tot de rode tot bleke verheven zwellingen die we ook van galbulten/urticaria kennen, Soms kunnen de reacties heftiger zijn en dan gaan deze gepaard met blaarvorming (culicosis bullosa).
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
Hoe zien gewone muggenbulten eruit ? De “gewone muggenbeet” veroorzaakt ter plaatse van de beet een sterk jeukende galbult (urticaria). Meestal zien we meerdere galbulten op de huid. De reactie van de huid kan echter zo heftig zijn dat er een blaasje of zelfs een blaar ontstaat.
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.
Bedwantsen beten zitten vaak op een rijtje, alwaar de mug doorgaans maar één keer toehapt. Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje, net zoals bij een muggenbeet. Sommige mensen reageren heftiger op een insectenbeet dan andere. Ze krijgen grotere bultjes, roodheid op de huid rondom de beten en meer jeuk.
Rode vlek(ken) op de huid: van veel soorten insectenbeten krijg je rode vlekken. Je kunt met de hulp van bovenstaande infographic zien aan de plek, door welk insect je gebeten bent. Als je na een paar dagen tot een week na de insectenbeet een rode vlek of een rode kring krijgt, raadpleeg dat je huisarts.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
U krijgt het virus als u gestoken wordt door een mug met het virus. Klachten zijn plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Er zijn geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen.
Bedwantsen houden zich graag schuil in houten meubelen, kieren en spleten. Bedwansten kunnen niet tegen stoom. Door met een stoomreiniger over alle mogelijke schuilplaatsen te bewegen zal je een groot aantal beestjes doden. Was regelmatig je beddengoed op minimaal 60 graden om bedwantsen en hun eitjes tegen te gaan.
En wist je dat het uitknijpen van een muggenbult weinig zin heeft? Door in een muggenbult te knijpen, of door er een kruisje in te zetten met je nagel, vervang je de jeuk door pijn. De pijn verdwijnt na een tijdje weer, waarna de jeuk terugkomt.
Hoe lang jeukt een muggenbult? Een muggenbult blijft gemiddeld 3 tot 4 dagen zichtbaar. Dat wil niet zeggen dat je ook zolang last hebt van jeuk.
De symptomen van een muggenbult zijn meestal al kort nadat de mug gestoken heeft zichtbaar. Ten eerste kan er veel jeuk ontstaan en soms kan het zeer doen. Daarnaast ontstaat er een bult die vaak gekenmerkt wordt door een rode huid erom heen.
Insectenbeten herken je aan rode of witte, (soms) jeukende bultjes of bulten op het lichaam. Sommige insectenbeten zijn gelijk al pijnlijk, waardoor je meteen opmerkt van welk insect de beet afkomstig is. Andere insectenbeten voel je niet meteen, waardoor je de beet later pas ontdekt.
Tijdens de beet boort de mug een capillair , waardoor ze het bloed naar binnen zuigt. In dit bloed spuit ze een antistollingsmiddel, zodat ze het rustig kan opzuigen zonder dat het stolt. Ons immuunsysteem reageert op dit middel en geeft een allergische reactie af. Daardoor ontstaat de rode bult en vooral: veel jeuk.
De tijgermug heeft net als veel andere steekmuggen een lange zuigsnuit. Deze is bruin van kleur en wordt in rust verborgen in de dikkere zwarte onderlip (G).
Gelukkig is een muggenbeet in de meeste gevallen onschuldig, net zoals bij volwassenen. Behalve dat de jeuk erg vervelend is, kan de beet geen kwaad voor je baby of kind. Wel ontstaat er een kans op bacteriële infectie als je kind veel krabt aan de muggenbeet en zo een wond veroorzaakt.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.
Om een diagnose te krijgen van de uitslag ga je het beste naar een dermatoloog. Meestal kan een diagnose simpelweg gesteld worden door naar de uitslag te kijken. Wanneer dat niet voor duidelijkheid kan zorgen, wordt er vaak gekozen voor een huidbiopsie.
Om klachten te verminderen kun je zelf een aantal dingen doen, zoals zorgen voor goede hygiëne, de uitslag met rust laten en het gebruiken van pH-neutrale zeep. Als de uitslag niet vanzelf wegtrekt of extreme vormen aanneemt, raadpleeg dan je (huis)arts of een dermatoloog.
Ze zijn doorzichtig, maar kleuren felrood als ze bloed zuigen. Check je bed ook op volwassen bedmijten. Een bedmijt is slechts 5 mm groot en heeft een plat roodbruin lijf dat opzwelt en verkleurt als er bloed wordt gezogen. Bedmijten kunnen alleen kruipen.
Strooi wat silicagel op je matras, rondom je bed en langs de muur. De bedwantsen lopen hier overheen, plakken aan het fijne materiaal vast en zijn niet in staat om het van zich af te schudden. Ze kunnen niet meer naar hun schuilplaats, drogen uit en gaan dood.
Vanuit een besmette kamer, neem je via je bagage bedwantsen mee naar huis of naar een andere hotelkamer. Je koffer vol met kleding is namelijk een goede verstopplek voor en bedwants. Soms weet je niet eens dat er bedwantsen in de kamer zaten, maar heb je toch ineens bedwantsen in huis.
Een muggenbeet (of muggensteek) wordt veroorzaakt door een vrouwelijke mug. Zij heeft namelijk bloed nodig voor de rijping van haar eitjes. Om ervoor te zorgen dat ze het bloed kan opzuigen, spuit ze speeksel in het bloed van haar slachtoffer. Hierdoor ontstaat een muggenbult, wat erg kan jeuken.