De kenmerken van een beginnend gaatje zijn onder andere witte vlekjes, donkere verkleuring, of zwarte puntjes op de tanden. In een vergevorderd stadium van cariës kunnen verschillende soorten pijnklachten worden ervaren. Een voorbeeld is gevoeligheid of pijn tijdens het drinken van iets warms of kouds.
Soms is een gaatje zichtbaar, maar meestal is het alleen te zien door een professioneel oog. Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos.
Beginnende gaatjes kenmerken zich door verkleuring van tanden of kiezen. Vaak ontstaat er een witte vlek. Op dit punt kun je beginnende gaatjes zelf herstellen. Dit doe je door goed te poetsen met fluoride houdende tandpasta.
Een beginnend gaatje is wel te herkennen aan een donker of wit plekje op een tand of kies. De kans dat je dat zelf kunt zien, is niet groot omdat deze plekjes zich vaak in de nauwe ruimtes van het gebit bevinden. Daarom is het raadzaam om regelmatig een tandarts of mondhygiënist te bezoeken.
Als een gaatje heel klein is en het alleen in het buitenste glazuurlaagje zit, kan het volstaan om met een goede fluoridehoudende tandpasta te poetsen en goed te flossen, stokeren of rageren. Het gaatje zal niet verdwijnen, maar het proces van het groter worden van het gaatje zal stoppen.
Het antwoord op de vraag of het pijn doet als je een gaatje in een kies hebt, is ja en nee. Ja, het doet pijn, maar niet altijd en niet lang. Heb je een heel groot gaatje, dan kan het langere tijd pijn doen. Als je tand gevoelig is voor kou, warmte of zoetigheid, dan kan er een probleem zijn met die specifieke tand.
Hoe lang het duurt voordat een gaatje zich ontwikkelt, hangt af van de persoon en zijn mondhygiëne. Een gaatje kan enige tijd " stilstaan " en dan plotseling sneller tot in het hart van de tand doorgroeien. Eén ding is echter zeker: hoe beter de mondhygiëne, hoe langzamer de ontwikkeling van cariës.
Onder volwassenen is er bijna niemand met een volledig gaaf gebit. Volgens de meest recente cijfers heeft tachtig procent van de volwassen Nederlanders een of meer gaatjes. En dat terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om die bedorven tanden te voorkomen.
Afhankelijk van de plek van het gaatje zou het mogelijk zijn dat er een stuk van de tand kan afbreken, waardoor het gat nog beter te voelen is met de tong. Het gaatje kan moeilijker worden schoongemaakt, waardoor tandplak zich zal ophopen. Dit zou een slechte adem kunnen veroorzaken.
Wanneer er eenmaal een gaatje in het glazuur zit, dan is het mogelijk dat het zuur verder het tandbeen aantast. Hierdoor is het raadzaam om, wanneer er een gaatje in een kies of tand ontdekt wordt, dit zo snel mogelijk te laten vullen. Het ontstaan van een gaatje kan op alle leeftijden voorkomen.
Het is belangrijk dat u het gaatje snel laat vullen. Wanneer u te lang wacht kan het gaatje namelijk steeds dieper worden en uw tandzenuw bereiken. Dit kan veel pijn doen en een wortelkanaalbehandeling tot gevolg hebben.
Donkere vlekken op de tanden worden vaak veroorzaakt door voeding.Sommige dranken en voedingsmiddelen bevatten bestanddelen die het glazuur na verloop van tijd doen verkleuren. Hiertoe behoren rode wijn, koffie, thee, snoep en voedingsmiddelen met chemische kleurstoffen, fruitsappen met kleurstoffen en zoethout.
Zodra er zich een gaatje gevormd heeft, kan tandbederf niet meer uit zichzelf genezen. Een bezoek aan de tandarts is dan noodzakelijk. De tandarts kiest de behandeling in functie van de ontwikkelingsfase waarin de aandoening zich bevindt.
Het vullen van een gaatje met een tweevlaksvulling composiet (V92) kost € 63,31 en een meervlaksvulling (V94) kost € 96,47. Tel daarbij de overige behandelkosten als een plaatselijke verdoving bij op, dan kunnen de totaal kosten eruit komen te zien als onderstaand behandelvoorbeelden.
Een beginstadium van ontkalking ziet eruit als een dof wit plekje op het tandglazuur. Dit kan door goede monhygiene nog verdwijnen. Een verder gevorderd stadium van ontkalking (we spreken dan van een 'gaatje') herstelt het glazuur zich niet meer, en is herkenbaar aan een geel of bruinig vlekje op tand/kies.
Behandeling van gaatjes. Als er een gaatje in je tanden of kiezen is vastgesteld, wordt dit bij de tandarts behandeld. Het gaatje in je tand wordt weggeboord (dit kan met of zonder verdoving) en vervolgens wordt het gat met een witte vulling (composiet) of grijze vulling (amalgaam) gevuld.
Een (klein) gaatje kan echter ook gevuld worden zonder verdoving. Het boren kan gevoelig zijn en een vervelend gevoel geven. Het voordeel is dat u na de behandeling geen gevoelloze mond heeft. Na de behandeling kan de tand of kies nog iets gevoelig zijn, omdat het levend materiaal is.
Als u een gaatje niet behandeld, zal het kleine gaatje steeds groter worden. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat u een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan of uw tand of kies verliest.
We hebben gemiddeld vier tanden of kiezen waar een gaatje in zit. Onder volwassenen is er bijna niemand met een volledig gaaf gebit, terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om bedorven tanden te voorkomen.
In Nederland is er geen minimumleeftijd bepaald voor gaatjes in de oren bij een kind gaatjes. Vaak hanteren juweliers hier wél een leeftijdsgrens voor. Zo kan het zijn dat voor oorbellen je baby 3 maanden of ouder moet zijn. Veel juweliers prikken helemaal geen gaatjes bij baby's, maar pas vanaf vijf of zes jaar.
Het gaat de goeie richting uit met de mondgezondheid. In vergelijking met vroeger zijn er meer mensen met een gezond (melk)gebit. In 2001 hadden 5 jarigen gemiddeld 4 gaatjes, nu (2017) gemiddeld 1 gaatje. Maar op latere leeftijd (11, 17, 23) is de mondgezondheid gestagneerd of verslechterd.
Toch is cariës (tandbederf) het meest voorkomende gebitsprobleem in Nederland. We hebben gemiddeld vier tanden of kiezen waar een gaatje in zit. Onder volwassenen is er bijna niemand met een volledig gaaf gebit, terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om bedorven tanden te voorkomen.
Tweemaal per dag poetsen met een fluoridetandpasta. Minstens één keer per dag flossen of een ragertje gebruiken. Tandpasta of mondspoeling met een hoog fluoridegehalte gebruiken. Geen suikerhoudende voeding of drankjes tussen de maaltijden door of minder dan een uur voor het slapen gebruiken.
In het kraakbeen moet de oorbel op zijn minst 12 weken voortdurend in het oor blijven zitten. Na 8 weken (in het geval van de oorlel) of 12 weken (in het kraakbeen), kunt u de oorbellen verwijderen en direct vervangen door een andere oorbel.
Tandsteen is een geel- of bruinkleurige afzetting die gevormd wordt als tandplak op je tanden mineraliseert. Of je gevoelig bent voor opbouw van tandsteen verschilt per persoon. Over het algemeen word je naarmate je ouder wordt meer vatbaar voor de vorming van tandsteen op je tanden.