Hoewel de plant op een soort cactus lijkt, behoort het tot de groep van Affodil planten ( Asphodelaceae ) en staat dus niet in relatie met de cactussen. De Aloë Vera planten beschikken over veel uitlopers. De groene bladeren - die wel 50 centimeter lang kunnen worden - zijn rozetvormig en bevinden zich rond de stam.
Ook optisch zijn er verschillen : echte aloë vera heeft een korte wortelstam of is zelfs helemaal stengelloos. De vlezige, lancetvormige bladeren die in een punt samenkomen, hebben bovendien een zijdeachtige glans en kunnen tot 40 cm lang en tot 7 cm breed worden. Ze zijn grijsgroen van kleur met soms een rode toets.
De plant kan zichzelf herstellen. Aloë vera zorgt voor zuurstof en zuivert de lucht. Het is daarom ook een ideale slaapkamerplant.
Aloë Vera water geven
Geef de Aloë Vera in de periode tussen april en oktober ongeveer één keer per week water. Voel voordat je water gaat geven even aan de grond, pas wanneer deze helemaal droog is, heeft je Aloë Vera water nodig. Het is geen probleem als de grond niet continu vochtig is.
De Aloë vera heeft zonlicht nodig om goed te groeien. Al krijgt hij te weinig licht, dan gaat de Aloë vera verkeerd/raar groeien. Voor optimale Aloë vera verzorging zet je de Aloë vera dus op een lichte standplaats en geef je hem eens per week een klein slokje water. Het werkt eigenlijk net als met mensen.
Je kan een Aloë Vera op een standplaats van half schaduw tot in de volle zon zetten. De kamerplant kan direct zonlicht verdragen. Op een lichtere locatie zal de plant sneller groeien, maar ook meer water verbruiken. Verder van het raam wordt de kans op rot groter.
Die bloeien 1x keer in hun leven en sterven daarna af, maar niet voordat er kleine baby plantjes aan de basis van de plant zullen groeien. De Aloe heeft gelukkig niet zo'n heftige levenscyclus en kan gemakkelijk meerdere keren bloeien.
Als er een nieuw blad is aangegroeid, kunt u weer gebruik maken van een ander lager blad. Dus in drie maanden heeft u ongeveer vier bladeren. Op deze manier kan een Aloë Vera plant makkelijk tien jaar oud worden.
Gebruik je mes of schaar om voldoende gezonde bladeren te verwijderen zodat de plant in de pot past. Breng het snijwerktuig bij de basis van de stengel en snijd er vlotjes door. Deze bladeren zijn de oudste en bevatten de meeste aloë vera gel.
Je kunt de Aloë Vera het beste op een plek zetten met een klein beetje schaduw. De plant kan echter ook tegen direct zonlicht, maar laat de plant eerst twee weken wennen op een standplaats met wat schaduw alvorens te verplaatsen naar het volle zonlicht. In de zomer kan de plant ook heel goed buiten gezet worden.
Aloë-veradrankjes kunnen voor de meeste mensen geen kwaad. Toch kun je ze beter niet te vaak drinken. Er zijn gevallen bekend waarbij na het gebruik van aloë vera gezondheidsklachten optraden; het kan leiden tot kaliumtekort en krampen of diarree veroorzaken. Langdurig gebruik wordt dan ook afgeraden.
De aloë vera heeft sterke bladeren die niet snel verkleuren. Als ze bruinig verkleuren komt dat door een te veel aan water. Wanneer ze gelig verkleuren is dit het gevolg van te veel direct zonlicht. In de eerste periode dat je de plant hebt zet je hem best in de halfschaduw om dit te voorkomen.
Aloë vera kan zowel uitwendig als oraal worden gebruikt en kent een breed aantal toepassingen. Dit bijzondere, tropische plantje wordt traditioneel gebruikt omdat het verlichting zou bieden bij onder andere constipatie, PDS, huidklachten zoals eczeem en acne, sneetjes, insectenbeten en herpes.
Zowel het uitwendige deel van het Aloë Vera-blad, als de gel die erin zit, ze zijn eetbaar. Wat je niet van deze plant mag eten, is de stof die aan de rand van de gel zit, ook wel aloïne of latex genoemd.
Aloë Barbadensis Miller wordt beschouwd als een van de meest werkzame soorten en is ook het best onderzocht. Deze soort wordt ook gebruikt in cosmetica. Aan aloë vera worden veel positieve eigenschappen toegedicht.
Kalmerend, hydraterend en anti-aging
Er zijn aanwijzingen dat aloë vera kan helpen bij huidproblemen als acne, eczeem en psoriasis, maar ook bij het herstel van wondjes en na verbranding. De plant bevat namelijk verschillende stoffen die een ontstekingsremmende en antibacteriële werking hebben.
Je kunt de luchtzuiverende aloë vera zowel binnen als buiten in de grond of pot zetten. Tijdens de zomermaanden kan aloë vera buiten staan, maar als de winter eraan komt, dan zet je de plant binnen. De aloë vera verdraagt immers geen koude temperaturen en vorst.
Zo krijg je het uit de Aloë vera-plant: Stap 1: kies de laagste blaadjes, deze zijn het makkelijkst om af te snijden. Stap 2: knip of snijd ze van de plant af. Stap 3: binnenin de bladen zie je gel en sap, deze pers je uit het blad.
De Aloë Vera plant groeit flink door. Eens in de twee jaar is het nodig om de plant te verpotten. Zorg er dan wel voor dat de plant in een pot staat die drie keer zo breed is als de wortelkuit. Zo heeft de plant genoeg ruimte om door te groeien.
De trosvormige bloeiwijze met gele bloemen verschijnt doorgaans in maart of april, en kan wel 90 cm lang zijn. Na de bloei vormt de plant doosvruchten. Het uit het afgesneden blad druppelende sap wordt na droging wel gebruikt ter behandeling van kleine brandwonden en zonnebrand.
Er bestaan wereldwijd meer dan 400 verschillende soorten aloë vera. Hun grootte varieert van enkele centimeter tot een aantal meter hoog. De populairste en gekendste soort is zonder twijfel de aloë barbadensis (beter gekend onder zijn algemene naam: aloë vera).
Aloë Vera drinken zorgt daarnaast voor een gezonde werking van de nieren en de dikke darm. Purasana Aloë Vera sap bevordert de spijsvertering, stimuleert het immuunsysteem en zit vol vitamines, mineralen en aminozuren. vitamines en aminozuren. Het drinken van Aloë Vera sap draagt bij aan de gezondheid van de huid.
Aloë vera kun je vermeerderen door zaad te zaaien in een verwarmde kweekbak of via stekken uit blad. Maar de grootste kans op succes heb je door de jonge uitlopers van de moederplant te scheiden. Deze uitlopers worden ook wel pups genoemd.
Aloe Vera en afvallen
Het beste is 30ml te drinken en dit ongeveer twee tot drie keer per dag te doen. Zo doe je toch een behoorlijke tijd met een fles van een liter. Het sap bevat ontzettend veel vitaminen en mineralen en kunnen dus ook worden gezien als voedingssupplement.
Water tekort of teveel
Aloë Vera is een vetplant, wat betekent dat je het over het algemeen maar weinig water hoeft te geven. De kans is groter dat je het de arme plant aan het verdrinken bent dan aan het uitdrogen. Het beste is namelijk dat je de Aloë Vera pas weer water geeft wanneer de bodem helemaal droog is.