Wat is droog of beschadigd haar ook alweer? Je kunt dood haar herkennen aan gespleten haarpunten, steeds dunner wordende punten, niet flexibel haar, haar dat snel afbreekt, haar dat niet (!)vet wordt, veel klitten en je haar mist glans.
Je kunt droog haar herkennen aan de volgende kenmerken: Je haarpunten zijn gespleten en voelen droog en ruw aan. Je hebt vaak last van statisch haar. Je haar is niet flexibel en breekt daardoor snel af.
Haarschubben zijn een goede graadmeter voor de gezondheid van je haren: bij gezond haar sluiten haarschubben mooi op elkaar aan en is het haar sterk, het voelt glad aan. Bij beschadigd haar zijn de haarschubben beschadigd of ontbreken ze, waardoor je haar stroef aanvoelt.
Ben je tot de conclusie gekomen dat je droog haar hebt? Dan heeft het haar een tekort aan vocht en talg en dat moet worden hersteld. Dit ga je doen door vochtinbrengende producten te gebruiken. Dit kan tijdens het verzorgen en tijdens het stijlen van je haar!
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
DROOG OF BESCHADIGD HAAR
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Pluis haar wordt veroorzaakt doordat je haar uitgedroogd is. Jouw haar komt vocht te kort, breekt af en gaat daarom pluizen. Om jouw haar beter te hydrateren heeft het daarom extra vocht nodig.
Olijfolie is perfect wanneer je droog of poreus haar hebt. Het verzorgt grof en beschadigd haar en maakt je haarstrengen weer soepel, zacht en glanzend. Olijfolie kun je ook perfect gebruiken als pre-shampoo.
Is jouw haar supersnel droog na het wassen? Dan heeft jouw haar waarschijnlijk een hoge porositeit. Hierbij staan de haarschubben omhoog, waardoor het haar snel vocht kan opnemen maar dat niet vasthoudt. Hierdoor ziet je haar er meestal dof uit en raakt het snel in de klit.
De oorzaak van haaruitval door stress ligt in de aanmaak van cortisol. Cortisol zorgt voor een verhoogde productie van adrenaline, dat bij ophoping in de talgklieren weer voor een overproductie melkzuur zorgt. Teveel melkzuur is op zijn beurt schadelijk voor je haren, zodat haaruitval optreedt.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Voor zeer droog of gevoelig haar kun je een leave-in cream met olijfolie gebruiken. Dit krachtige natuurlijke ingrediënt, rijk aan vetzuren en antioxidant vitamine E, wordt al sinds de oudheid gebruikt. Het staat bekend om zijn intens voedende en verzachtende werking.
Op nummer 1 van deze lijst vind je de Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo Calm: een mildreinigende kappers shampoo, speciaal ontwikkeld voor gevoelige hoofdhuiden en droog haar. Deze beste shampoo volgens kappers is dermatologisch getest en hypoallergeen.
Om je haar te voeden en te beschermen kies je het liefst voor avocado-olie, tarwekiemolie, kokosolie of arganolie: Kokosolie voedt je haar, maakt het zachter en laat het stralen. De olie is rijk aan laurinezuur en helpt je haar dagelijks te beschermen.
Als je haar naar de bodem zakt, is het hoog poreus (het neemt snel water op en zinkt daardoor). Als je haar blijft drijven, is het laag poreus, en als je haar in het midden van het glas blijft hangen, is het normaal poreus.
Conclusie: Helaas, het is niet zo dat je haar binnen een week zichzelf al schoon kan houden. Na 7 dagen niet wassen heb je dan wel een stralende coupe, maar eerder stralend omdat het zo vet is. Om erachter te komen of je haar zichzelf schoon kan houden, moet je het denk ik echt langer volhouden.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Als jij je haar de eerste keer wast, zal je merken dat je shampoo minder schuimt. Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.