Mazelen begint met verkoudheid, hoesten, rode ogen en koorts. Vaak is de koorts hoog. Aan de binnenkant van de wangen komen witte vlekjes.Na een paar dagen komen er rode vlekken op het gezicht, daarna over het hele lichaam.
Je krijgt de ziekte van iemand die besmet is met het mazelenvirus. Dit virus zit in de neus en de keel. Door hoesten, niezen en praten kan het virus zich via de lucht verspreiden. Mazelen begint met koorts, snotteren en hoesten.
Mazelen kan voorkómen worden door vaccinatie. In Nederland wordt sinds 1976 gevaccineerd tegen mazelen binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Het mazelenvaccin zit in een combinatievaccin (de BMR-vaccinatie) en wordt aangeboden aan kinderen van 14 maanden en van 9 jaar. Dit vaccin beschermt ook tegen bof en rodehond.
Soms is de lichaamstemperatuur een beetje verhoogd. Na een dag komen er rozerode vlekjes in het gezicht en achter de oren. Binnen een paar uur zitten de vlekjes over het hele lichaam. Soms zijn het er zoveel dat het lijkt of de hele huid rood is.
Incubatietijd: Expositie tot begin van het exantheem: 7-18 (gemiddeld 14) dagen. Besmettelijke periode: 4 dagen vóór tot 4 dagen na het van het begin van het exantheem. Maatregelen: Bron- en contactonderzoek, contact vermijden met risico-contacten gedurende besmettelijke periode; immunisatie contacten op indicatie.
Hoewel mazelen meestal zonder verdere verwikkelingen verloopt, kan dit bij sommige personen ernstige gevolgen hebben: middenoorontsteking, longontsteking, hersen(vlies)ontsteking en soms zelfs overlijden.
De witte vlekjes in de mond zijn kenmerkend voor mazelen. Ze verdwijnen na 2 tot 3 dagen weer. Na 3 tot 7 dagen ontstaat vervolgens een huiduitslag van grove rode vlekken, die ruw aanvoelen. Deze uitslag begint vaak achter de oren van je kindje en breidt zich via het gezicht en de nek uit naar de rest van het lichaam.
Mazelen wordt veroorzaakt door het mazelenvirus (morbillivirus). Door hoesten, niezen en praten komt het virus in de lucht en kan je besmet raken. Je bent besmettelijk van ongeveer 4 dagen voor tot 4 dagen na het optreden van de ziekteverschijnselen. Je bent dus besmettelijk voor je je ziek voelt of er ziek uitziet.
Bij oudere kinderen en volwassenen is er vaak een prodromaal symptomencomplex dat enkele dagen voor de huiduitslag begint: algemene malaise, lichte verhoging, gevoelige opgezette lymfklieren achter het oor, mediaan achter in de nek en ter hoogte van de aanhechting van de nekspieren aan het achterhoofdsbeen.
Uw kunt de ziekte herkennen als de voor de ziekte kenmerkende vlekjes op de binnenkant van de wangen van uw kind verschijnen. Deze vlekjes worden enkele dagen later gevolgd door een jeukende huiduitslag. Uw kind kan behoorlijk ziek zijn van mazelen.
Iemand die al mazelen heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen. Mensen die nooit mazelen hebben gehad, kunnen de ziekte nog wel krijgen. Zeker mensen die niet zijn ingeënt tegen mazelen. Soms krijgt iemand die ingeënt is, toch mazelen.
Factcheck. Mazelen is een zeer besmettelijke infectieziekte waarvoor geen behandeling bestaat. 1 tot 3 per 1.000 personen die mazelen doormaken overlijden eraan. Dit zijn vooral kinderen jonger dan 5 jaar en volwassenen ouder dan 20 jaar, ook in Europa.
Uw kind krijgt vlekjes en blaasjes over het hele lichaam, vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden. De huiduitslag jeukt. De blaasjes verdrogen tot korstjes. De korstjes zijn na 10 dagen verdwenen.
Waterpokken start meestal met lichte koorts en hangerigheid bij kinderen. Na 1 of 2 dagen komen er kleine rode bultjes op de huid. De bultjes beginnen op het hoofd of de romp. Op die bultjes ontstaan blaasjes die veel jeuk veroorzaken.
Er komen rode vlekjes op het lichaam. De huid met de vlekjes ziet eruit als rood kippenvel en voelt aan als schuurpapier. De vlekjes zitten vooral in de nek, op de borst, onder de oksels en bij de ellebogen. Ze kunnen ook aan de binnenkant van de bovenbenen zitten.
Via de website van het RIVM kun je je persoonlijke vaccinatiebewijs van het Rijksvaccinatieprogramma opvragen. Ben je niet ingeënt, dan kun je naar de huisarts om alsnog een prik te halen.
Vaccinatie leidt bij 95% van de volwassenen tot levenslange bescherming. Bij kinderen ouder dan 6 maanden maar jonger dan 12 maanden dient de vaccinatie met 14 maanden en bij 9 jaar herhaald te worden omdat het immuunsysteem op die leeftijd nog niet voldoende ontwikkeld is om langere bescherming te verkrijgen.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
De symptomen van windpokken zijn: huiduitslag op de romp die zich verspreidt naar het gezicht en het hoofd. koorts. hoofdpijn.
Bof begint vaak met koorts en een opgezette wang door een ontstoken speekselklier. Eten, kauwen, slikken en de mond wijd openen doen pijn. Bof is besmettelijk vanaf twee dagen vóórdat de wang opzwelt tot vijf dagen daarna. Er zijn geen medicijnen tegen de bof.
De zesde ziekte is een ziekte met hoge koorts en lichtrode vlekjes. De oorzaak is een virus. Vooral jonge kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar krijgen het. Maar de zesde ziekte komt ook bij volwassenen voor.
Griepachtige symptomen voor 2-3 dagen: koorts (>38°C), malaise, hoofdpijn, uitputting, rugpijn en soms buikpijn, braken en delirium. Een maculopapulaire uitslag ontstaat op het slijmvlies van de mond en farynx, op de huid van het gezicht en de onderarmen.
Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid. Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
De vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond bestaan uit levende virussen. Virussen kunnen zich alleen binnen in levende cellen vermenigvuldigen. Door een speciale behandeling tijdens het kweken ontstaan cellen met daarin verzwakte virussen. Deze verzwakte virussen worden gebruikt voor de productie van vaccins.