Ga op je iPhone naar de app ”gezondheid”. En vervolgens naar het tabblad Medische ID wat rechts onderin te vinden is. Klik rechtsboven op 'wijzig' en vervolgens kan je een contact toevoegen voor noodgevallen. Tevens kan je een relatie aan de persoon toevoegen (vader/moeder, vriend/vriendin, etc).
Hieronder lees je hoe je dat voor Android en iOS kunt doen. ICE is de internationale afkorting voor: In Case of Emergency. Door deze afkorting voor de naam van partner/familie in je mobiele telefoon te zetten weten hulpverleners wie ze moeten bellen als je daar zelf niet toe in staat bent.
Achter de afkorting ICE kan een naam en telefoonnummer ingevuld worden van degene die in geval van nood gebeld moet worden. Zijn er meerdere nummers, bijvoorbeeld als het eerste niet opgenomen wordt, dan kun je dit aanduiden met ICE1, ICE2, ICE3, enz..
Hoe werkt het SOS Noodknop oproepsysteem? In geval van nood of wanneer men zich onveilig voelt kan de gebruiker met één druk op de knop (minimaal 3 seconden ingedrukt houden totdat u een pieptoon hoort en het alarmdevice voelt trillen) automatisch meerdere contactpersonen tegelijkertijd alarmeren.
Via de app 112NL kun je appen én sms'en naar de alarmcentrale. Door de app te gebruiken, krijgt de alarmcentrale direct allerlei informatie. Bijvoorbeeld je naam en welke hulpdienst je nodig hebt. De app is er voor Android en iOS.
U kunt het alarmnummer 112 bellen in alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen.
Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen.
Vaak gaat het daarbij om broekzakbellers; het bellen van het alarmnummer is mogelijk zonder dat het toestel van de toetsblokkering wordt gehaald. Broekzakbellers krijgen altijd een sms als ze per ongeluk 112 hebben gebeld. Op het bellen van het noodnummer zonder goede reden staat een boete.
Android-telefoons bellen 112
"Druk snel minstens vijf keer op de aan/uit-knop om de onderstaande acties te activeren", zo luidt de omschrijving van deze functie. De actie die standaard is ingesteld is 'Bellen voor hulp'. Tenzij je eerst zelf een noodnummer kiest, belt je telefoon standaard naar 112.
U kunt het alarmnummer 112 altijd bereiken. Ook als u met uw mobiel belt zonder beltegoed en zonder een (geldige) simkaart. Alle 112 oproepen krijgen voorrang boven andere gesprekken.
Bel 112 voor een ambulance of politie. Dit is in Nederland niet nodig bij lichte blikschade. Verlaat de plaats van het ongeval niet zonder al je gegevens achter te laten. Het is strafbaar om de plek van het ongeluk te verlaten zonder je gegevens uit te wisselen of gewonden te helpen.
Je belt het alarmnummer 112 alleen in een spoedeisende of levensbedreigende situatie. Bijvoorbeeld als dringend medische hulp nodig is. Bij brand. Of als je getuige bent van een misdrijf.
Als bellen naar 112 lastig voor u is, kunt u ook via SMS contact met een meldkamer zoeken om een noodgeval te melden. Dit heet e-sms, dat staat voor 'emergency-sms'. Stel: u bent in een noodsituatie en u heeft politie, brandweer of ambulance nodig, maar u bent niet in staat om te bellen naar het noodnummer 112.
Aan de app 112NL, die te downloaden is voor iOS en Android, is jaren gewerkt. Mensen kunnen in de app hun persoonlijke kenmerken aangeven, die bij het maken van een melding worden meegestuurd naar de meldkamer. Zo kan de centralist de melder beter en sneller helpen, aldus de politie.
Download en registreer
Hiervoor ga je naar de app store of play store op je smartphone, je geeft “app 112 BE” in als zoekopdracht en je downloadt de app. Na installatie van de app zet je deze best meteen op het onthaalscherm van je smartphone zodat je deze makkelijk kan terugvinden als je in nood bent.