Je kunt 'm namelijk het beste met de achterkant naar je toe zetten; zodat-ie naar de gang blaast, dus. Daarbij moet je je slaapkamerraam openzetten. Hierdoor blaast de ventilator warme lucht uit de kamer en wordt de frisse buitenlucht door het luchtdrukverschil via het open raam naar binnen gezogen.
Heeft u een groot openstaand raam of een balkondeur die u 's nachts openlaat? Plaats dan de ventilator in de opening en juist naar binnen gericht. Zo bevordert u de koele luchtstromen. Let op: richt de ventilator in dit geval niet op uw bed.
Bij gebruik van de zomerstand wordt lucht naar beneden geblazen. Hierdoor ontstaat een verkoelend effect doordat bewegende lucht over de huid wordt geblazen. Tijdens de wintermaanden kunt u de draairichting omkeren. Omdat warme lucht opstijgt is de temperatuur op de vloer lager dan aan het plafond.
Leg 1 of 2 flessen water in de diepvries. Vul ze niet tot helemaal bovenaan, water zet uit wanneer het bevriest. Zet de volledig bevroren fles(sen) voor de ventilator. Plaats ze in een bakje zodat je 's morgens geen plas hebt.
De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor je.
De apparaten staan op stand-by
Iedereen laat wel eens een apparaat op stand-by staan. Toch is het veel verstandiger om ze helemaal uit te zetten. Als een apparaat op stand-by staat, blijven de onderdelen namelijk nog steeds warm. En door ze helemaal uit te zetten, bespaart u ook nog eens energie.
Zo helpt een ventilator het allerbeste
Open het raam, zet de ventilator in de deuropening en laat 'm de gang op blazen. Doordat de ventilator de warme lucht uit je kamer zuigt, trek je koele lucht door het raam naar binnen. Precies wat je wil. Zoek je nog meer verkoeling?
Ventilator verbruikt nauwelijks stroom
Een ventilator verbruikt veel minder stroom dan een airco. Als je hem 200 uur gebruikt, kost dat 10 kWh aan stroom (€ 2). Ter vergelijking: een split airco waarmee je 1 ruimte koelt en die 200 uur aanstaat, verbruikt in een jaar 150 kWh (€ 35): dat is 15 keer zoveel!
Voor een doe-het-zelfairco: zet een kom ijs of een fles met bevroren water voor je ventilator. Leg een koud, nat washandje in je nek of op je voorhoofd. Laat ramen overdag dicht en gordijnen of rolluiken gesloten. Zet wel de deur open zodat je slaapkamer kan verluchten.
Bij gebruik van de zomerstand wordt lucht naar beneden geblazen. Hierdoor ontstaat een verkoelend effect doordat bewegende lucht over de huid wordt geblazen. Tijdens de wintermaanden kunt u de draairichting omkeren. Omdat warme lucht opstijgt is de temperatuur op de vloer lager dan aan het plafond.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.
Zo veroorzaakt langdurig zitten en te weinig bewegen een verslechtering van je bloedsomloop. Wanneer je bloedsomloop niet naar behoren functioneert, kost het je lichaam meer moeite om het warme bloed tot in de uiteinden van je lichaam te pompen. Het gevolg: een gevoel van kou.
Slapen met een ventilator kan dus op zo'n manier gevaarlijk zijn dat u er klachten van kan krijgen. U kunt allergieën (allergie voor stof of pollen) of last van astma krijgen doordat deze door de lucht naar u toe vliegen door een ventilator. Ook kunt u bijvoorbeeld een droge huid of ogen krijgen.
Klachten door ventilatie
Dat betekent dus dat als er in één van de ruimtes al een virus in de lucht hangt, het gemakkelijker wordt verspreid door het hele huis. Op deze manier kan men dus sneller verkouden worden. De luchtstroom die door ventilatie op gang komt, kan bovendien ook makkelijker stof en pollen verspreiden.
“De constante verspreiding van droge lucht kan uw sinussen beïnvloeden. En als de droogte extreem is, gaat het lichaam meer slijm produceren om te proberen ze te verlichten. Je zal wakker worden met een verstopte neus en hoofdpijn”, waarschuwt de dokter.
Een ventilator koelt niet, maar heeft wel een verkoelend effect. Hij brengt de gevoelstemperatuur omlaag doordat hij lucht in beweging brengt. Vergelijk het met een warme, zomerse dag waarop er een windje staat. Dan voelt het koeler dan wanneer het windstil is, terwijl de temperatuur hetzelfde is.
Hoe werkt een ventilator
Een ventilator geeft geen koude lucht waardoor we verkoelen maar een ventilator versnelt de lucht alleen maar. Als je de ventilator dan op je lichaam richt komt die versnelde luchtstroom langs je huid en daardoor verdampt je zweet sneller waardoor je afkoelt.
In onderzoek is aangetoond dat in een te warme slaapkamer slapen het lichaam ontregelt. Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt namelijk de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Houd je kamer dus fris om ervoor te zorgen dat je lichaam dit hormoon blijft aanmaken.
Vul een kruik met ijskoud water en leg die in je bed. Plaats je ventilator strategisch, naast een open raam. Zo wordt er in plaats van warme lucht, koele lucht van buiten de kamer ingeblazen. Heb je geen ventilator, hang dan een vochtig laken voor het open raam.
Heb je een ventilator? Dikke kans dat deze met warm weer alleen maar warme lucht verspreidt. Zet daarom een flesje met koud- of ijswater voor de ventilator en zet het aan. Het flesje zorgt ervoor dat er koude lucht wordt rondgeblazen voor heerlijke verkoeling.