De juiste wijze is met het open gedeelte naar boven, in een U-vorm. Zo vangt men het geluk, dat van boven komt, op. Andersom zal het ijzer dat niet doen, sterker nog: er wordt gezegd dat dan het geluk eruit loopt.
In de meeste gevallen worden de ijzers met speciale hoefnagels in de wand gespijkerd. Dat doet geen pijn, het is het gevoelloze gedeelte, vergelijkbaar met je nagel.
Het hoefijzer als geluksbrenger wordt meestal toegeschreven aan Sint Dunstan, de heilige van de smeden. Deze Dunstan, een 10eeeuwse smid in het Zuid-Engelse Baltonsborough, zou bezoek hebben gekregen van de duivel. Dunstan moest voor het paard van de duivel een nieuw hoefijzer smeden.
Hoefijzers werden traditioneel op hun plaats gehouden met zeven spijkers, dit is het gelukkigste aantal.
Een hoefijzer staat al eeuwenlang symbool voor geluk. Vroeger hing men een op bij de voordeur hoefijzer, met de opening naar boven gericht. Op die manier zou het hoefijzer de bewoners beschermen.
Een paard heeft hoeven. Om te voorkomen dat de hoeven afslijten door het lopen op straat, krijgen paarden hoefijzers aangemeten. Die worden gemaakt door de hoefsmid. Die maakt de hoefijzers op maat en spijkert ze dan in de voet van het paard.
Hoefijzers van paarden moet om de 6 weken gecontroleerd en vervangen worden. Voor paarden zonder hoefijzer geldt een periode van 2 – 4 maanden, dit hangt af van de kwaliteit de hoeven van het paard. Bij zachte hoeven helpt het ze regelmatig in te vetten. Als de hoef gezond is, moet het invetten vermeden worden.
Soms wordt een paard beslagen om hem beter gangwerk te geven, bijvoorbeeld bij tuigpaarden die met zwaardere ijzers hun benen meer heffen. En een hoefijzer kan helpen bij standcorrectie, wat soms nodig kan zijn bij bepaalde aandoeningen.
Slijtage en veranderende stand van de tanden
Dat je de leeftijd grofweg kunt bepalen op basis van het gebit, komt doordat de tanden van het paard z'n leven lang slijten, zo'n 2 à 3 millimeter per jaar. Ook verandert de stand van de tanden, deze gaan steeds meer naar voren staan naarmate het paard ouder wordt.
Een hoefijzer is een metalen bescherming voor de hoeven van een hoefdier (meestal een paard of ezel, maar ook ossenijzers werden gebruikt). Het is een vlak stuk ijzer met gaten, waar een hoefsmid spijkers doorheen slaat (hoefnagels genoemd), om het ijzer onder de hoef te bevestigen.
De uitvinding van het hoefijzer
Het is niet bekend wanneer of waar het hoefijzer is uitgevonden. Misschien is het hoefijzer uitgevonden in China en door de Hunnen naar Europa gebracht. Een andere theorie suggereert dat de Galliërs de eersten waren die een ijzer onder de hoef van een paard nagelden.
De straal is het kussentje van het paard, gemaakt van een soort dik eelt. Het voelt een beetje als een autoband. Als een paard loopt, maakt de straal contact met de grond waardoor het lichaamsgewicht netjes wordt verdeeld over de hoef.
Het kan wel tot een halfjaar duren voordat een paard gewend is aan zijn nieuwe omgeving, nieuwe gewoontes, nieuw voer en een nieuwe dag/week indeling. Hoewel hij na een paar weken echt wel snapt wat hij van jou mag verwachten, zal de gewenning tot een 'perfect setje' echt wel maanden in beslag gaan nemen.
Zet de hoef van uw paard op een kruk en tik met de schroevendraaier en de hamer de nagels voorzichtig omhoog aan de buitenzijde van de hoef. Doordat de hoefsmid bij het beslaan de nagels 'omniet' staan de uiteinde naar beneden. Deze moeten dus voorzichtig omhoog getikt worden.
Met bekappen werk je alleen aan onderste rand van de hoefwand (inclusief hielen en eventueel steunsels). Alle andere onderdelen wordt niet in gesneden of gevijld, alleen eventueel wat schoongekrabd. Hoeven trimmen is dus in feite niets veel anders dan nagels knippen.
Het paard moet sowieso één keer in de zes tot acht weken beslagen of bekapt worden, afhankelijk van de snelheid van de hoorngroei en aan de slijtage van het beslag.
Voeding. De paardenhoef groeit per maand ongeveer 1 centimeter. Met een evenwichtige voeding zorg je dat de kwaliteit van de hoefgroei goed is. Er zijn veel verschillende voedingsstoffen belangrijk voor de hoef zoals: eiwitten, energie, vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen.
Een slee is een rijtuig dat op glij-ijzers is geplaatst met als doel personen of goederen te verplaatsen over sneeuw en ijs. Een slee kan worden geduwd of getrokken door personen of dieren, zoals paarden of honden.
Maar hoe is je paard bekapt, hoe loopt je paard en hoe ga je met de hoefschoenen om (schoonmaken en opslaan) Kijk maar eens bij het hoefijzer, het ene paard slijt een hoefijzer in 8 weken helemaal af en bij een ander paard lijkt het ijzer nog net nieuw na 8 weken.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Een doorsnee hoefijzer weegt zo'n 250 tot 450 gram. Dat lijkt misschien niet overdreven veel, maar na tien minuten draven heeft een paard met ijzers al 1.800 kg (!) extra omhoog getild. Dat zorgt natuurlijk voor extra belasting van de gewrichten, vooral in de ondervoet van het paard.
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.
Bekappen en beslaan
Naast een goede dagelijkse verzorging moeten de hoeven ook elke 6 tot 10 weken bekapt of beslagen worden zodat ze kort genoeg blijven en niet beginnen barsten. Indien dit niet gebeurt blijven de hoeven gewoon doorgroeien, met alle gevolgen van dien (kreupelheid, verkeerde stand, barsten, pijn,...).
Als jouw paard dag en nacht op een natte wei of paddock staat is het mogelijk dat de hoef teveel water opneemt. Dan worden de hoeven van jouw paard zacht. Dit kan je voorkomen door teer op de hoeven te smeren. Teer zorgt ervoor dat er geen water of vuil doorheen kan, maar zorgt er ook voor dat er niets uit de hoef kan.