Laat een halve kom sojabonen weken in water gedurende 8 uur. Plaats de geweekte sojabonen in glazen beker, die afgesloten is met een gaas. Zet de sojascheuten op kamertemperatuur en niet in direct zonlicht. Laat de sojascheuten 8 - 12 uur verder kiemen en spoel daarna goed met water.
Sojascheuten, ook wel gekend onder de naam taugé, zijn de malse, knapperige kiemen van de groene mungboon. Het is een algemene misvatting dat deze kiemen de scheuten zijn van sojabonen. Ze worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's en wokgerechten.
Je kunt het nu direct rauw eten bij bijvoorbeeld salade, maar dat wordt niet aangeraden. Net als andere kiemgroenten kan taugé namelijk sporen van ziekmakende bacteriën zoals salmonella en E. coli (EHEC) bevatten. Het Voedingscentrum adviseert daarom de taugé eerst nog kort onder te dompelen in kokend water.
De peulvrucht soja is rijk aan tal van componenten die ons kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
Doe twee eetlepels mungboontjes in een glazen pot. Spoel ze af met water. Doe dit 3 keer op een dag en laat ze ontkiemen. Na 4 dagen heb je tauge!
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Taugé kun je 1-2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt taugé ook invriezen. Na ca. 2 minuten blancheren is taugé in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimal -18°C).
Als veilige dosis worden twee porties soja per dag gezien. Een portie is: een glas sojamelk (200-250 ml), een kwart blok tahoe, een halve kop tempé/sojabonen/sojavlees, ofwel het equivalent van 8 tot 10 gram soja-eiwit of het equivalent van 25 mg isoflavonen.
Veel soja stimuleert dus de oestrogeen aanmaak in het lichaam, maar het kan deze ook verstoren. Volgens onderzoek heeft een verstoring effect op de menstruatiecyclus, maar zou het ook de schildklierfunctie beïnvloeden en zo vermoeidheid en futloosheid aanwakkeren.
Soja en isoflavonen
Soja bevat isoflavonen, stoffen die erg lijken op het hormoon oestrogeen dat het lichaam zelf maakt. Isoflavonen worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Deze fyto-oestrogenen kunnen invloed hebben op vormen van kanker die gevoelig zijn voor hormonen, zoals borstkanker.
Ontkiemde gierst, quinoa, diakonzaad en broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op. De gemakkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Taugé schoonmaken
Er bestaat een risico dat rauwe taugé (net als alfalfa) besmet is met verschillende bacteriën zoals salmonella of E. coli. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderende weerstand moeten hier op letten.
Sojascheuten reserveren | Albert Heijn.
100 g bevat 48 calorieën.
Een reden om soja uit je dieet te schrappen is dat het phyto-oestrogenen bevat. Ons lichaam beschouwt deze als natuurlijke oestrogenen. Bij mannen kan dit leiden tot een schommelende testosteronspiegel, onvruchtbaarheid, afname van spermacellen en een verhoogde kans op kanker.
De nadelen van sojaproteïne: Beperkte aanwezigheid van aminozuur methionine. Kan allergieën en kruisallergieën veroorzaken. Bevat structureel gelijkende stoffen als het vrouwelijke hormoon oestrogeen.
Soja kan je natuurlijke hormoonbalans verstoren
Ook bij de gezondheidsrisico's komen die isoflavonen terug. Deze stof kan namelijk ook een negatief effect op je lichaam hebben. Het eten van soja kan je lichaam stimuleren of hinderen om oestrogeen aan te maken. Dit heeft effect op je natuurlijke hormoonbalans.
Het zou een groot aantal gezondheidsproblemen veroorzaken. waaronder vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, gewichtstoename en hormonale disbalans, veroorzaken. En zelfs kanker.
De meeste vleesvervangers hebben sojabonen als belangrijkste grondstof. Daar zitten hoogwaardige eiwitten, ijzer en vitamine B1 in, en dat maakt soja een goed alternatief voor vlees. Ook qua textuur komt soja – vooral in combinatie met tarwegluten – behoorlijk dicht bij echt vlees in de buurt.
Conclusie: eet soja liever direct
Duurzaam geteelde soja 'direct' eten – dus in plaats van via de koe die het als voer heeft opgepeuzeld – is aanzienlijk beter voor het klimaat én de natuur dan producten van dieren die soja te eten kregen. Je kunt dus met een gerust hart wat minder vlees eten.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Taugé invriezen
Het is belangrijk dat de je taugé eerst kort – maximaal 1 minuut - blancheert voordat je het invriest. Wat is blancheren? Blancheren wordt meestal toegepast bij groenten en zorgt ervoor dat deze knapperig blijven.