Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen. Het zou dus wel heel bizar zijn als de kleur van je ogen iets over je karakter zegt.
Grijze ogen zijn zeldzaam. Ze komen niet vaak voor en zijn eigenlijk ook een variant op de blauwe ogen. Daarom komen veel eigenschappen overeen met mensen met blauwe ogen.
Neen! In Iriscopie bestaan er maar 2 natuurlijke oogkleuren: blauw (lymfatische constitutie) en echt bruin (hematogene constitutie).
Mensen met grijze ogen zijn vaak moeilijk in te schatten. Zij kunnen evenwichtig zijn, in zichzelf gekeerd of een dubbele persoonlijkheid hebben. Ze zijn vaak moeilijk om te benaderen, maar daarentegen zijn zij de trouwste vrienden op aarde. Ook kunnen mensen met grijze ogen vaak beter omgaan met pijn en stress.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Violette ogen
De combinatie van deze rode kleur door de reflectie van de bloedvaten met de blauwe kleur van de iris door het gebrek aan melanine zorgt voor de violette oogkleur. Minder dan één procent van de wereldbevolking worden geboren met violette ogen.
Hoe meer pigment er aanwezig is, hoe donkerder de kleur van de ogen zal zijn. Als er weinig pigment in de cellen aanwezig is, zullen de ogen een blauwe kleur behouden of krijgt je baby grijze ogen. Bij groene ogen zit dit net iets anders in elkaar: de hoeveelheid pigment zit hierbij tussen bruin en blauw in.
Blauwe en grijze ogen zien er mooi uit bij een licht goudblonde of asblonde kleur, maar gaan echt stralen als het haar in kopertonen geverfd is. Heb je bruine of groene ogen, dan kun je ze meer laten stralen door warme tinten als chocoladebruin.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Blauw als mooiste oogkleur bij vrouwen
Volgens onderzoek vinden 40,2% van de mannen een blauwe oogkleur het mooist bij een vrouw. Dit komt omdat mannen een lichte oogkleur mooier zouden vinden dan een donkere. Bruine ogen kwam op de tweede plek met 29,2% en groene ogen op de derde plek met 17,5%.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen. Het zou dus wel heel bizar zijn als de kleur van je ogen iets over je karakter zegt.
Bruine ogen hebben het meeste pigment, blauwe ogen het minste en groene ogen zitten ertussenin. Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.
Blauwe ogen: extravert & energiek
De mensen met blauwe ogen hebben dus altijd bepaalde overeenkomsten omdat ze een stukje DNA hebben wat overeenkomt. Doordat de ogen minder pigment bevatten, kunnen ze ook minder goed tegen licht.
In het oogwit kan plotseling een bloeduitstorting ontstaan. De bloeduitstorting zit direct onder het bindvlies van het oog. Het bindvlies (conjunctiva) is een dun laagje slijmvlies dat het oogwit bedekt. Het is eigenlijk hetzelfde als een bloeduitstorting onder de huid, een blauwe plek.
Bruine ogen komen het meest voor. Dat is niet vreemd, want bruin is genetisch gezien de dominante oogkleur. Bruine ogen gaan meestal samen met bruin of zwart haar. In veel populaties is bruin de enige aanwezige oogkleur (op een enkele uitzondering na).
In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.
's Nachts beter zicht
En dan nu een leuke: als je blauwe ogen hebt, kun je in het donker beter zien dan iemand met donkere ogen. De experts zijn er nog niet uit of dit een mythe is of echt waar, maar het zou best kunnen. Want, hoe noordelijker je gaat, hoe langer de donkere winters, hoe meer mensen blauwe ogen hebben.
Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren. Er zijn nu zo'n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe ogen op de wereld. Die stammen dus allemaal af van één Europeaan.
Bij het ouder worden kan de huid een gelere tint krijgen, als je dan ook nog eens je haar blond verft, wordt dit effect versterkt. Om jonger te lijken kun je soms juist beter een haarkleur kiezen die contrasteert met je huidskleur. Contrasten maken jonger!
2022 is alweer een tijdje onderweg en we willen jullie graag meenemen naar de trends die we dit jaar vaker zullen gaan zien. Van prachtige zomerse kleuren als perzik en honing blond, naar extreme kleuren zoals zwart en roze tot aan mooie najaarskleuren als kastanjebruin en koperrood.
Om er achter te komen welke haarkleur bij jouw huid past, begin je bij de basis namelijk het bepalen van de ondertoon van je huid. Kijk hiervoor naar de kleur van de aderen in je pols. Zijn deze blauw? Dan heb jij een rozige huid en een koele ondertoon.
Mensen met blauwe ogen kunnen andere mensen goed aanvoelen en hebben een sterke innerlijke kracht. Blauwogige mensen kunnen beter tegen alcohol. Ze kunnen minder goed tegen licht vanwege minder pigment in de ogen. Daarnaast zijn mensen met blauwe ogen ook vaker extravert en energieker dan mensen met andere oogkleuren.
Oogkleur is erfelijk. Je genen bepalen je oogkleur. Van elk gen erf je altijd twee kopieën: één van je vader en één van je moeder. Er zijn veel genen bekend die invloed hebben op die kleur.