Hoewel maar één op ongeveer duizend eieren een dubbele dooier heeft, zijn er zeer veel jonge kippen die beginnen met leggen.
Een dubbeldooier, oftewel een ei met maar liefst twee eigelen wordt voornamelijk gelegd door jonge hennen. Dit komt omdat de hormoonspiegel van deze kippen hoger is, waardoor het aantal gerijpte eicellen op de eierstok (ja, kippen hebben er maar één) ook hoger is.
Vooral de dubbeldooiers van jonge kippen zijn voor een kippenboer makkelijk te herkennen. Jonge kippen leggen namelijk kleinere eieren. Dubbeldooiers zijn een stuk groter, en vallen daardoor goed op. Als er in een stal met jonge kippen een groter ei wordt gevonden, dan is dat bijna altijd een dubbeldooier.
Daardoor is het aantal afgerijpte dooiers op de eierstok hoger. De kans dat op één dag twee dooiers in een ei terechtkomen is dus groter. Lekker om te koken, bakken of in een salade.
3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei. 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei.
De eieren met een dubbeldooier zijn groter en zwaarder dan gewone eieren. Maar komen er nu ook twee kuikens uit zo'n ei als het ei uitgebroed wordt? Nee helaas! Er kunnen twee kuikens in een dubbeldooier groeien.
De meest efficiënte manier is om het ei in koud water te leggen. Het ei is oud als de bolle kant sterk omhoog komt drijven. Dit komt door de luchtkamer van het ei: deze wordt groter, naarmate het ei ouder word.
Hoe ontstaat een dubbele dooier? Als er in plaats van één, twee eicellen vrijkomen in de eileider van de hen geeft dit 2 dooiers in het ei. Een ei met dubbele dooier kan indien bevrucht nooit 2 gezonden kuikens voortbrengen.
“Monovulaire” tweelingen bij vogels zijn zeer uitzonderlijk. Bij kippen zou de incidentie slechts 0,11 % zijn, bij duiven is dit nog veel minder, namelijk 0,07 %. Zowel monozygote (één-eiige tweelingen) als dizygote tweelingen (“twee-eiig”, al is dit Nederlandstalige equivalent niet helemaal gepast) zijn beschreven.
In bakrecepten wordt de hoeveelheid eieren wel eens in gram uitgedrukt. Maar hoeveel weegt nu één ei? Standaard mag je ervan uitgaan dat 1 medium ei 50 g weegt en 17 g eidooier en 33 g eiwit bevat. Dat mag je gerust afronden naar 20 g eidooier en 30 g eiwit, dat rekent wat makkelijker.
Hoewel maar één op ongeveer duizend eieren een dubbele dooier heeft, zijn er zeer veel jonge kippen die beginnen met leggen.
Ook een ei zo groot als een duivenei maar zonder dooier komt weleens voor. Zo'n ei ontstaat doordat een stukje eiwit zich losmaakt van de wand van de eileider. Om dat eiwit vormen zich vervolgens een eivlies en een schaal. Zo'n ei wordt ook wel een 'scheet' of 'hanenei' genoemd.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten. Maar de eieren van de kwartel, fazant, kalkoen, emoe en struisvogel staan eveneens geregeld op het menselijke menu.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
Een kip is eigenlijk een eierfabriek. Ze heeft altijd duizenden minuscule eicellen (dooiers) op voorraad. Als een dooier groot genoeg is (na ongeveer 1 week), valt het door een soort trechter waar het 20 minuten blijft. Dan gaat het door naar de eileider waar in drie uur het eiwit wordt gevormd.
Slechts 1 procent van de geboorten bij olifanten is een tweeling. Hun overlijdenskans is groot, omdat ze moeten concurreren om voedsel. De 57-jarige Eloise is mogelijk de oudst bekende olifant met een tweeling. Zij is de matriarch van de kudde.
Kattenbaby's worden typisch met 4 à 6 tegelijk geboren - al is er wel eens een kat geweest die 12 kleintjes kreeg, en het valt ook voor dat er maar eentje is. Aangezien ze tegelijk geboren worden, zijn dat allemaal meerlingen.
Wanneer het ei onbevrucht is, komt er geen kuikentje uit, maar een ei zoals wij hem eten met eiwit en eigeel. Over dat eigeel gaan we het vandaag hebben, want wist je eigenlijk al hoe het eigeel aan zijn geel-oranje kleur komt? Het eigeel heeft de kleur geheel te danken aan wat de hennetjes eten.
Het wit van één ei (zo'n 38 g) brengt ongeveer 4,0 gram eiwitten aan, de eidooier van één ei (ongeveer 22 g) zo'n 3,8 gram.
Hoeveelheid eiwit in eidooier, rauw:
2,5 gram. in 1 stuk (15 gram)
De totale tijd tussen twee opeenvolgende eieren die door dezelfde kip gelegd worden bedraagt theoretisch dus 22u45 - 28 uur, met een gemiddelde van 25 à 26 uur. Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.