MESTREECHS NEDERLANDS ENGLISH Goojendaag Goedendag Good day / Hello Goojemorge Goedemorgen Good morning Goojemiddag Goedemiddag Good afternoon Goojenaovend Goedenavond Good evening Vendaog Vandaag Today Mörge Morgen Tomorrow Daank uuch / Bedaank Dank u / Bedankt Thank you / Thanks Estebleef Alstublieft Please / Here ...
Maastrichtenaren zeggen nooit nee, maar ja ja. Iech haw vaan diech. Ik hou van je.
De basics. Andere basics van het Mestreechs zijn natuurlijk begroetingen. Met “hoi jong” groet je een vriend en met “hoi keend” begroeten ouderen jongere mensen. Doei zeg je ook met hoi, namelijk met “hoi he” of “hòòjje-n-èh!”.
MAASTRICHTER TAAL
De website mestreechtertaol.nl is een uitgebreid taalkundig naslagwerk over het stadsdialect van de stad Maastricht. Het belangrijkste onderdeel is de Dictionair vaan de Mestreechter Taol, dat geldt als het officiële woordenboek van het Maastrichts.
Maastricht (Mestreech in het Limburgs, Maestricht in het Frans) is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Limburg en telt circa 121.000 inwoners.
Enne? Ja, dit is misschien wel het meest gebruikte woordje in Maastricht. Als iemand dit aan je vraagt, zeg je maar gewoon terug auch enne. Het betekent eigenlijk zoiets als: hoe gaat het met je en wordt vaak gebruikt om een gesprek met iemand aan te knopen.
hoe is het mogelijk!! mèh mie lêpke!! Ik betaal niks. Ich betaol niks.
De naam Wyck is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord vicus. De naam Mosa Trajectum komt pas voor het eerst voor bij Gregorius van Tours in de 6e eeuw.
2. del (ordinaire vrouw), slet.
1. notitieboekje. Allewijl vergeet iech väöl, daorum sjrief iech miech al op in m'ne callepin. Tegenwoordig vergeet ik veel, daarom schrijf ik alles op in mijn notitieboekje.
De cultuur van Maastricht is nogal kenmerkend.Je hoort het in het dialect, je proeft het in de streekgerechten, je voelt het tijdens carnaval en je leert het tijdens je bezoek.
Een originele Limburgse kaart om iemand te laten weten dat je van hem/haar houdt.
Maastricht: 2e Hotelstad van Nederland / 2e Toeristenstad van Nederland / 2e Monumentenstad van Nederland: 1661 monumenten, 2 Basilieken en meer dan 50 kerken. Maastricht is de oudste arbeiders- en industriestad van Nederland. De Bisschopsmolen in Maastricht is de oudste, nog werkende, watermolen in Nederland.
Betekenis van meh in het Engels. used to show that you are not interested in someone or something or do not care about him, her, or it: "Hurry up, or you'll be late for school." "Meh."
Heel erg knap, aantrekkelijk etc. Kerel kijk nu, zij is echt leng.
Neem je afscheid, dan zeggen Limburgers niet 'doei'. Net als bij het groeten gebruiken ze hiervoor 'haj(e)' en 'hoj(e)'. Een lekker biertje hoort bij een vakantie in de Limburgse omgeving. Wil je een biertje bestellen?
In een uit 1912 daterende boerderij vindt u de vakantieappartementen van 'A Gen Veld'. De boerderij is gelegen op de grens van Zuid-Limburg en Belgie in het dorpje Sippenaeken. 'A Gen Veld' is dialect en betekent 'Aan het Veld'.
Hute-te-tuut (53) over hallo, hoi, hey, hi, hay of a - De Limburger Mobile.
Limburgse vla, (plaatselik ouch vlaoj, vlaaj, flaaj of vlaam geneump), in 't Nederlands vlaai, ies e typisch Limburgs gebak. Limburgse vla's were gebakke in de Euregio Maas-Rien: Belsj en Nederlands Limburg, in 't Land van Herf, 't Montsenergebied, Oas-Belsj en in e klein deil van Duutsjland.
'Limburgs' is dus een verzamelnaam voor onderling niet sterk afwijkende dialecten. Het belangrijkste kenmerk van die dialecten is, dat er in veel woorden een toonhoogteverloop is dat in het Nederlands niet bekend is. Limburgers die Nederlands spreken, slagen er vaak niet in om dat weg te laten.