Charlois (uitspraak sjaarloos (klemtoon op eerste lettergreep) /'ʃaːrlous/ (Standaardnederlands), /'ʃaːɻlɜus/ (Rotterdams dialect)) is een bestuurscommissiegebied en wijk gelegen op de zuidelijke Maasoever in de gemeente Rotterdam.
Charlois spreken we uit als Sjaarloos!
Bij de bestuursoverdracht bepaalt Karel dat de ingedijkte grond “voortaen heten sal 't land van Charolais”. Deze bepaling vindt zijn oorsprong in het feit, dat Karel de Stoute graaf is van het graafschap Charolais in Frankrijk. De naam Charolais is later verbasterd tot Charlois.
Wijk Charlois heeft afgerond een totale oppervlakte van 1.190 hectare, waarvan 1.119 land en 71 water (100 hectare is 1 km2). De gemiddelde dichtheid van adressen is 3.827 adressen per km2. Er wonen 35.185 huishoudens in wijk Charlois. Wijk Charlois is een wijk in de gemeente Rotterdam.
Charlois (uitspraak sjaarloos (klemtoon op eerste lettergreep) /'ʃaːrlous/ (Standaardnederlands), /'ʃaːɻlɜus/ (Rotterdams dialect)) is een bestuurscommissiegebied en wijk gelegen op de zuidelijke Maasoever in de gemeente Rotterdam.
Integendeel, Rotjeknor wordt vaak liefdevol gebruikt. Het is een bijnaam waar een Rotterdammer zich niet voor geneert.
Rotterdam is de op twee na grootste stad van Nederland en telt maar liefst 14 deelgebieden en 71 wijken van verschillende groottes.
Als je in Rotterdam-Noord bent zegt je 'in Noord' en in Rotterdam-Zuid zeg je 'op Zuid'. Dat komt omdat Zuid officieel een eiland is. Rotterdam kocht namelijk een groot gedeelte van het eiland Feijenoord in 1591.
En naast veel typische uitdrukkingen is er ook een eigen Rotterdams idioom ontstaan. Woorden als gers, kapoentje, aftaaien, tebbie, groos of een bakkie pleur behoren tot de standaard woordenschat van de Rotterdammer.
Dat Rotterdam een eigen een taal heeft, is algemeen bekend. Woorden als 'nassen' en 'bakkie pleur' zul je nergens anders in Nederland horen. Zo spreken Rotterdammerts met een typische natte 'T'. De Rotterdamse manier van spreken neemt steeds meer af, vinden sommige mensen op Blaak.
Groos betekent 'trots'. Het is een dialectwoord, dat o.a. voorkomt in het Zaans. Niet dialectisch is groots. Dat gebruiken we nu hoofdzakelijk in de betekenis 'prachtig, indrukwekkend' (een groots [..]
De rijkste wijk van Rotterdam is Kralingen-Oost.
In totaal telt Rotterdam 2750 miljoenenwoningen. Met 760 miljoenenwoningen blijft Kralingen-Oost de duurste buurt van Rotterdam. De 'duurste straat' is de Vijverlaan met een gemiddelde woningwaarde van 1,74 miljoen.
Toch is Oud-Crooswijk ook anno 2021 een van de armste wijken van Rotterdam en Nederland. Nog altijd hebben veel mensen moeite met rondkomen, groeien kinderen op in armoede en zijn er taalproblemen. En dan zijn de effecten van de corona-pandemie nog niet eens bekend.
Roffa is straattaal voor Rotterdam.
Roffa is straattaal voor 'Rotterdam'.
Roffa is van oorsprong een Surinaams woord en staat voor stoer. Het is van oorsprong dus straattaal voor Rotterdam en nu een koosnaampje. Bepaalde straatgroepen gebruiken Roffa ook in combinatie met hun wijknummer. Best wel Roffa.
Een paar gebieden springen er in Rotterdam echt uit voor studenten. Kralingen, vlakbij de Erasmus Universiteit, is de klassieke wijk om je kamer te vinden. En ook op Zuid, vlakbij Hogeschool InHolland, en in West, bij een aantal vestigingen van Hogeschool Rotterdam, vinden veel studenten hun kamer.
Studeren in Rotterdam
De wijken waar de meeste studenten wonen zijn Kralingen en Crooswijk. Maar eigenlijk vindt je in alle wijken van de Deelgemeente Kralingen-Crooswijk veel studenten: Rubroek, Nieuw-Crooswijk, Oud-Crooswijk, Kralingen-West, Kralingen-Oost, Kralingse Bos, De Esch en Struisenburg.
Waar komt de naam Groos vandaan? ”Groos is een oud-Rotterdams woord voor 'trots'.
Het Rotterdams is het stadsdialect dat gesproken wordt in Rotterdam. Het behoort tot de Zuid-Hollandse dialecten.
De Kruiskade bestond al in de late middeleeuwen en was een lage dijk (ook kade genoemd) tussen de Coolpolder en het ambacht van Schoonderloo enerzijds en West Blommerdijk en het ambacht van Beukelsdijk anderzijds. De Kruiskade had naast een waterkerende functie ook een verkeersfunctie.