Grotere diktes worden bij voorkeur met een reciprozaag met gekarteld zaagblad, een cirkelzaag (afkortzaag), op een zaagtafel of een speciaal ontwikkelde kettingzaag verzaagd (bijvoorbeeld bij L-Ments). Een isolatiezaag, zoals de ISC240 isolatiezaag van Festool is ook een handig hulpmiddel om isolatieplaten te verzagen.
Als je piepschuim maar sporadisch of niet vaak hoeft te snijden, is een stanleymes of tapijtmes ruim voldoende voor de klus. Een zaag zoals een vossenstaart is ook prima geschikt om mee te zagen.
Om steenwol isolatieplaten en dekens op maat te snijden gebruik je het Rocktect Knife. Het isolatiemes is gemaakt van gehard materiaal en snijdt moeiteloos door steenwol zonder bot te worden. Met het extra lange lemmet kun je bovendien gemakkelijk door een dikke isolatierol of isolatieplaat snijden.
Wanneer u een stuk piepschuim wilt bewerken, kiest u voor een stanleymes of een speciaal isolatiemes. Het voordeel van een stanleymes is dat deze zeer scherp is en dus goed gebruikt kan worden om nauwkeurige snijlijnen te maken.
Het is eenvoudig om piepschuim in elke gewenste vorm te snijden, maar je moet wel het juiste gereedschap kiezen voor de taak. Je kunt piepschuim handmatig snijden met koekvormpjes, een mes of stanleymes. Voor een gladder, meer afgewerkt resultaat gebruik je een draadsnijder of elektrisch mes.
Hoewel piepschuim, XPU en roofmate zijn te snijden met een mes kleeft er één nadeel aan: het geeft een enorme rommel, en de zijkanten worden niet netjes afgezaagd. (waardoor de kanten niet mooi worden) Een andere manier is het te snijden met een smeltdraad of weerstanddraad.
De werking van een piepschuimsnijder
Deze apparaten snijden erg gemakkelijk en snel door piepschuimblokken. Je kan ze op elk formaat instellen en door middel van het doorhalen van het draad wordt het blok doormidden gesneden. Dit gaat erg snel en gemakkelijk omdat het draad verwarmd is.
Grote stukken piepschuim verpakkingen en piepschuim isolatiemateriaal kun je apart inleveren bij de milieustraat voor recycling. Vervuilde piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval. Ook kleine stukken piepschuim die in je vuilniszak passen kunnen bij het restafval.
Piepschuim kan je lijmen met heel veel verschillende soorten lijm. Gewone hobbylijm doet zijn werk al prima. Een lijmspray of een lijmpistool zijn ook geschikt om piepschuim te lijmen. Ook de normale Bison Kit Alleslijm is geschikt om piepschuim te verlijmen.
Piepschuim isoleert uitstekend en wordt in verschillende vormen gebruikt: als korrels voor het vullen van een (spouw)muur of kruipruimte, maar ook als platen om het dak of de vloer te isoleren.
Plaats het isolatiemateriaal zo, dat de dampremmende laag (of de klimaatfolie) aan de warme kant zit: dus aan de binnenzijde. Heeft het isolatiemateriaal zelf geen dampremmende laag, breng dan een dampremmende laag tegen het isolatiemateriaal aan.
Wat is de brandwerendheid van ROCKWOOL steenwol? De brandwerendheid van een bouwconstructie of bouwdeel is de mate waarin dit element gedurende een bepaalde tijd weerstand kan bieden aan een gestandaardiseerde hittebelasting (standaardbrandcurve).
Glaswolisolatie is dampopen én herbruikbaar. Het bestaat voor 70% uit gerecycleerd afvalglas en voor 30% uit onuitputtelijke grondstoffen, zoals zand en kalk. Daardoor is glaswol niet alleen een stuk ecologischer, maar ook minder schaars dan harde schuimplaten.
Hoewel PUR en PIR van petro-chemische oorsprong zijn, worden ze in de milieuklassificatie van NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) als duurzaam beschouwd.
Polystyreen is een van de meest gebruikte stoffen voor het maken van plastic producten, zoals verpakkingsmateriaal en wegwerpservies. Geëxpandeerd polystyreen (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) zijn vormen van piepschuim.
Met Illbruck PU010 isolatielijm kunt u onder andere alle (EPS platen, XPS platen en PIR platen) isolatieplaten verlijmen tegen muren, plafonds of onderling. De lijmbussen passen uiteraard op onze NBS pistolen. Ook na gebruik van deze lijm dient u het pistool even te reinigen met de.
PU-lijm heeft een vullend vermogen en is zeer sterk. PU-lijm is watervast en is geschikt als montagelijm voor buiten en binnen. Perfect te gebruiken voor verbindingen die tegen zware omstandigheden opgewassen moeten zijn. PU-lijm is oplosmiddelvrij.
Piepschuim schuren
Piepschuim is een relatief zacht materiaal. Na het zagen van ruwe vormen kunnen kleine oneffenheden prima weggeschuurd worden. Oneffenheden kunnen daarnaast ook prima geplamuurd worden.
Wat gebeurt er? Het piepschuim smelt helemaal weg in het laagje aceton. Na een nachtje uitdampen, blijft er een stukje hard plastic over.
Piepschuim kun je op de meeste milieustraten inleveren; kijk voor het actuele overzicht bij de milieustraat. Inleveren als grofvuil of thuis in de grijze container. Inleveren als grofvuil of thuis in de grijze container.
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt.
De beste koop in dit verband is voor ons de MSW piepschuimsnijder met groeffrees. Om te beginnen is het een groot voordeel dat het mes een lengte van 300 mm heeft. Hiermee kun je best wel wat grote stukken piepschuim op maat snijden. De maximale temperatuur die het mes krijgt is 600°C.
Piepschuim is in iedere gewenste kleur te verven met verf op waterbasis, zoals acrylverf, latex of muurverf. Let op dat er geen oplosmiddelen in de verf zitten.
Piepschuim wordt gemaakt van EPS (Expanded Polystyreen). Dit polystyreen is een vloeibare en chemische grondstof die gemaakt is van aardolie. Als je het in een glas giet, lijkt het eigenlijk op appelsap. Er moet natuurlijk wel wat gebeuren, voordat deze 'appelsap' is omgetoverd tot piepschuim.
Polycarbonaat platen kun je zowel met een cirkelzaag als decoupeerzaag zagen. Een cirkelzaag is het aangewezen gereedschap als je grotere lengtes polycarbonaat wilt zagen. Door de materiaaleigenschappen zal polycarbonaat niet scheuren of rondom de zaagsnede afbrokkelen.