Ouders die kiezen voor huisonderwijs kunnen gecontroleerd worden door de Onderwijsinspectie. De inspectie gebeurt om na te gaan of het onderwijs van voldoende kwaliteit en goed genoeg georganiseerd is. De belangen van het kind staan altijd voorop.
Controle door de onderwijsinspectie
De onderwijsinspectie komt controleren of het (individuele of collectieve) huisonderwijs voldoet aan de minimumeisen. Je moet die inspectie toelaten.
Kinderen kunnen echter een vrijstelling daarvan krijgen als ouders kunnen aantonen dat er geen nabije school is die past bij hun levensovertuiging. Als dit gegrond is, mogen de kinderen thuisonderwijs krijgen en is de gemeente verplicht dit te faciliteren. Er is echter geen controle op deze vorm van thuisonderwijs.
Mocht er wel een geschikte school zijn volgens de ambtenaar, dan kan de vrijstelling worden geweigerd. Ook als je kind al eerder naar een reguliere school is geweest, kun je geen vrijstelling krijgen. Als vrijstelling wordt verleend, dan hoeft het kind niet naar school.
In de meerderheid van de Europese landen (Ierland, Verenigd Koninkrijk, Canada, VS, Finland, Noorwegen, Vlaanderen, Frankrijk, Oostenrijk, België (Vlaanderen en Wallonië) is wettelijk sprake van 'thuisonderwijs'. Het geldt als gelijkwaardig alternatief voor schoolonderwijs waar alle ouders vrij voor kunnen kiezen.
Thuisonderwijs mag niet.
Om je kind zelf thuis te mogen geven is vrijstelling van de leerplicht nodig. Er zijn drie gevallen waarin dat mogelijk is. De eerste is als je kind psychisch of lichamelijk niet in staat is om naar school te gaan.
In Nederland is thuisonderwijs niet opgenomen in de wet. De mogelijkheden om hier thuisonderwijs te geven, zijn dan ook beperkt. Je vindt hier een overzicht van de wet- en regelgeving.
Individueel huisonderwijs is onderwijs dat je zelf geeft of laat geven door een privéleraar. Het lesgeven wordt bij wijze van spreken aan de keukentafel gegeven. Bij collectief huisonderwijs gaan je kinderen naar een privéschool of organiseer je samen met andere ouders het huisonderwijs voor jullie kinderen.
De belangrijkste motieven die huisonderwijzers aangaven voor het kiezen voor thuisonderwijs zijn: een leven met minder stress leiden, beter kunnen inspelen op de noden van hun jongeren, meer aandacht hebben voor hun interesses, meer vrijheid beleven en specifieke waarden kunnen meegeven.
De voordelen van Thuisonderwijs
Eigen controle over het curriculum; je kunt binnen de afgebakende richtlijnen zelf besluiten welk leerplan je jouw kind wilt aanbieden. Het laat je kind zien dat leren leuk is. Godsdienstvrijheid; je hebt een vrije keuze in het wel of niet voorleggen van bepaalde religieuze onderwerpen.
De Leerplichtwet is streng.Uitgangspunt is dat alle lessen in het rooster worden gevolgd.Slechts bij hoge uitzondering is geoorloofd verzuim of verlof mogelijk. Aanvraagformulieren voor verlof zijn via de school van uw kind verkrijgbaar en hier te downloaden.
Toezicht door Inspectie van het Onderwijs
De inspectie onderzoekt bijvoorbeeld of scholen goed bijhouden of leerlingen aanwezig zijn. Ook controleert de inspectie dan of scholen melding maken bij het verzuimloket van DUO wanneer leerlingen te vaak afwezig zijn zonder geldige reden.
De afgelopen jaren steeg het aantal leerlingen dat thuisonderwijs volgt vanwege richtingsbezwaren (van 575 in schooljaar 2013-2014 naar 1771 in schooljaar 2021-2022).
Thuisonderwijs is geen bij wet erkende vorm van onderwijs. In Nederland kennen we alleen onderwijs op of door een school. Er zijn daarom weinig mogelijkheden voor ouders om hun kind thuisonderwijs te bieden. Alleen als ouders en/of kinderen vrijgesteld zijn van de leerplicht, kunnen ze voor thuisonderwijs kiezen.
Uw kind mag dan 5 uur in de week thuisblijven. Dit mag tot uw kind 6 is. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig. U moet het wel melden bij het hoofd van de school.
Aantallen. In Nederland worden maar weinig kinderen thuis onderwezen, ongeveer 0,05% van de leerplichtige kinderen. In 2022 hadden 1771 kinderen vrijstelling van inschrijving op een school onder 5 sub b van de Leerplichtwet 1969, allen krijgen thuisonderwijs.
Thuisonderwijs geeft je de kans om veel meer gekoesterde tijd met je kleintjes door te brengen. Je kunt ze zien leren, hun vaardigheden, interesses en persoonlijkheden ontwikkelen. Er is niemand anders die de kinderen beter liefheeft, begrijpt en ondersteunt dan hun moeder.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
U vraagt toestemming bij de directeur van de school. Dit moet 8 weken of eerder voordat u op vakantie gaat. De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar.
Ja, dat kan.
Er zijn jongeren die thuis les krijgen en aan de leerplicht voldoen.
Thuisonderwijs wordt ook wel homeschooling genoemd. Je kind krijgt in de thuisomgeving les waarbij jij als ouder een coachende of begeleidende rol hebt. Het onderwijs bij de Wereldschool is een combinatie van thuis- en afstandsonderwijs voor kinderen die geëmigreerd of op (wereld)reis zijn.
U kunt samen met de huisarts en de school een oplossing zoeken. In sommige gemeenten hebben de schoolbesturen afspraken gemaakt over de verdeling van kinderen over de scholen. Soms moet uw kind in de eigen wijk naar school. Soms wordt er geloot of gezorgd dat broers en zussen naar dezelfde school kunnen.