Botmassa percentage Hoeveel kilo iemand aan botten heeft, hangt af van de lengte en bouw. Over het algemeen hebben vrouwen een gemiddelde botmassa van 6,5 kilo.
Mannen hebben relatief gezien iets meer botmassa dan vrouwen. Dit is logisch want mannen hebben over het algemeen een hogere spiermassa dan vrouwen. Dus stel je weegt 60 kg en je gaat uit van 12,5% botmassa dan zou het totale gewicht aan botten dus 7,5 kg zijn.
Nieuw skelet
“Je totale botmassa in kilogram blijkt ongeveer gelijk te zijn aan -0,25 kilogram plus 0,046 keer je lengte in centimeter plus 0,036 keer je lichaamsgewicht in kilogram minus 0,012 keer je leeftijd in jaren.” Voor Karel (1,85 meter, 89 kilogram) komt dat uit op bijna 11 kilogram.
In verhouding tot je spieren, vet en weefsel weegt het menselijk skelet namelijk bijna niets: slechts 20% van ons totale gewicht. In principe zou het heel goed kunnen dat een te dik persoon zwaardere botten heeft dan een dun persoon. Het zwaardere gewicht moet immers opgevangen worden.
Een normaal compleet skelet van een volwassen persoon bestaat uit 206 beenderen. Er treden vrij vaak individuele variaties op: sommige botjes ontstaan pas als botstructuren op latere leeftijd en niet bij iedereen, daarvoor bestaan ze uit kraakbeen of bindweefsel.
Je kan geen zware botten hebben. Wat wél kan, is overtollig vet hebben. Dat je dus minder makkelijk af zou vallen omdat je zware botten zou hebben is onzin. Het gewicht van je botten bepaalt maar in heel kleine mate je totale lichaamsgewicht.
Het menselijk skelet bestaat uit ongeveer 206 botten. Sommige mensen hebben door anatomische variaties iets meer of minder botten, meestal doordat ze meer of minder wervels hebben. Als je geboren wordt, heb je meer dan 270 botten, maar doordat een aantal van deze botten aan elkaar groeien, blijven er dus 206 over.
Maar: zelfs al heeft je vriendin van die zeldzame botten, dan nog kan dat geen excuus voor te veel kilo's zijn. Want ons skelet maakt maar zo'n 10 procent van ons totale gewicht uit. Bij iemand van 80 kilo zal het dus zo'n 8 kilo wegen.
Voor vrouwen dient dit idealiter tussen 45% en 60% te liggen. Voor mannen is dit tussen 50% en 65%. De hoeveelheid bot in kilo's in het lichaam.
Helaas, het is een fabel. Zware botten bestaan niet. Als je te zwaar bent, weeg je meer voor je lengte dan goed is voor je gezondheid.
De werking van botten. Ons skelet moet bij de meest verschillende bewegingen bestand zijn tegen hoge belastingen. Het dijbeen, als het grootste bot van het menselijk lichaam, kan maar liefst een gewicht van 1,5 ton (1500 kg.)
De gemiddelde man woog in 1981 76,4 kilo, in 2018 was dit 85 kilo.Bij vrouwen ging het gemiddelde van 65 kilo naar 72 kilo.
Het dijbeen of 'femur' is het bot van het bovenbeen en verbindt het heupgewricht met het kniegewricht. Het is het langste, grootste én sterkste bot van het menselijk lichaam.
Gezond vetpercentage bij mannen en vrouwen
Het vetpercentage is de hoeveelheid lichaamsvet in verhouding tot het lichaamsgewicht. Voor mannen is dit 7% tot 25% en voor vrouwen 21% tot 36%. Vrouwen hebben namelijk meer borstweefsel en leggen vetreserves aan voor een eventuele zwangerschap. Ook leeftijd speelt een rol.
De botmassa verschilt niet veel per persoon, dit is enkel afhankelijk van je lengte. De gemiddelde botmassa weegt tussen de 2,5 en 3,5 kilo.
Het geraamte van de mens (ook wel skelet of beendergestel) bestaat uit 206 botten. Vanwege anatomische variaties hebben sommige mensen extra sesambeenderen, anderen hebben extra wervels of een wervel minder.
Gehele arm: 6.5% (waarvan de bovenarm 3,5%, de onderarm 2,3% en de hand 0,8%) Gehele been: 18,5% (waarvan het bovenbeen 11,6%, het onderbeen 5,3% en de voet 1,8%)
Om uw botten sterker te maken is het belangrijk om elke dag minstens 30 minuten te bewegen. Dit kan van alles zijn, zoals wandelen, fietsen of sporten. Veel bewegen zorgt ervoor dat er meer bot gemaakt wordt door uw lichaam. Ook oefent u zo uw spieren, die ook sterker worden.
De manier om je vetpercentage thuis te meten zijn weegschalen inclusief vetmeting. De weegschalen zijn populair, maar niet betrouwbaar. De Consumentenbond onderzocht 11 weegschalen. Conclusie: degene die wil weten hoeveel vet hij heeft, kan maar beter niet op een weegschaal gaan staan.
Nee, zware botten bestaan niet. Dit is dan ook geen oorzaak van overgewicht. Overgewicht betekent dat je meer weegt voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Het heeft niets te maken met het gewicht van je botten.
Het oor bevat het kleinste bot in het menselijk lichaam.
Het kleinste bot in het menselijk lichaam, in het midden van het oor, wordt de "stijgbeugel" genoemd. Het weegt tussen de 2 en 4,3 mg en is tussen de 2,6 en 3,4 mm lang, even groot als een rijstkorrel!
De meeste botten zitten in je handen en voeten. Dit komt omdat je vingers en tenen erg beweeglijk zijn. Er zitten wel 27 botten in je hand.
Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium. Daarbij maakt het niet uit of u volle, halfvolle of magere melk of melkproducten gebruikt. Ook peulvruchten, groente en noten leveren calcium.
Calcium is bijvoorbeeld nodig voor de instandhouding van normale botten. Het speelt een rol bij de botaanmaak en helpt botten sterk te houden. Hoe meer calcium er op jonge leeftijd in de botten zit, hoe langer de botten stevig blijven. Een belangrijk mineraal dus!
De kaak heeft de sterkste spier, het oor de kleinste
Niet de grote spierbonken zoals bil en bovenbeen, maar de kaakspier is, gemeten naar kracht per vierkante centimeter, het sterkst. Volgens Van de Vijver kan dit spiertje wel 4000 newton in beweging brengen – dat is 400 kilo.