Gaatjes (tandcariës) worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze mondbacteriën vormen zuur uit suikers en andere koolhydraten (zoals in bijvoorbeeld pasta, aardappelen en brood).
Zuurtjes bestaan voor het grootste gedeelte uit suiker. Daarbij gaat water en glucose (dat is een soort druivensuiker, je lichaam zet deze stom om in koolhydraten). Alle ingrediënten worden bij elkaar in een grote 'pan' door elkaar geroerd. Dan gaat de pan op het vuur en wordt het goedje gekookt.
De zure smaak van snoepgoed komt meestal van citroenzuur. Dit zuur zit van nature in citroenen en in heel wat andere fruitsoorten.
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
De Zure Matten® worden geproduceerd door middel van een extrusie techniek. Dit is een vormgevingstechniek waarbij de snoepmassa door een soort mal geperst wordt. De mal heeft dus de vorm van een mat (of een veter).
Een zuurtje is een snoepje van harde suiker, met meestal vruchtensmaak. Een zuurtje behoeft niet per se zuur te smaken, maar bevat wel zuren. Een Zure mat is een snoepgoed met een zure smaak.
Zure matten
Volgens tandartsen zijn dit echt de grootste boosdoeners qua gaatjes, aangezien ze zowel zuur als plakkerig zijn. Het zuur kan het glazuur verzwakken of zelfs afbreken, waardoor je tanden vatbaarder worden voor gaatjes.
Een zuur is een verbinding die een proton H+-ion af kan staan. H+-ionen worden ook wel protonen genoemd en daarom worden zuren ook wel protondonoren genoemd. Er zal in de molecuulformule van een zuur altijd een proton voorkomen. Voorbeelden van zuren zijn HCl, H2SO4, HSO4-, HCOOH en H2O.
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Toxic waste Candy is volgens kenners de zuurste snoepjes die er bestaan. We dagen je uit voor een toxic challenge met deze Toxic waste sour candy, probeer de zuurste snoepjes die zo sterk zijn dat je ze niet in je mond kan houden, langer dan 60 seconden in je mond te houden.
De substantie van zuurtjes is hard, en de smaak is zoet. De naam slaat dan ook op de bereidingswijze, ter onderscheid van borstplaat dat uit suiker en water bestaat. De zuurstok is ook snoepgoed en kan beschouwd worden als een groot zuurtje.
'Gewoon' snoepen: niet gezond
Maar helaas zijn koek en snoep niet gezond. Ze leveren wel calorieën, maar meestal geen vitaminen, eiwitten of vezels. De geraffineerde suikers in snoep zijn leeg: ze zijn intensief bewerkt en bevatten geen voedingsstoffen meer. Ze onttrekken zelfs voedingsstoffen uit je lichaam.
Zuur. Zuur bevordert de spijsvertering, bevochtigt en werkt dorstlessend. De smaak zuur is terug te vinden in producten als yoghurt, karnemelk, tomaat, azijn, zuur fruit zoals citroen en bessen.
Een zuur is een begrip uit de scheikunde waarvan de definitie een aantal malen aangescherpt is. Zuren zijn de tegenhangers van de basen. Zuren en basen reageren met elkaar in een proces dat neutralisatie genoemd wordt. Een waterige oplossing wordt zuur genoemd wanneer de zuurgraad (pH) lager is dan 7.
Daarnaast zijn cafeïne rijke producten (m.u.v groene thee) ook erg verzurend voor het lichaam wat een grote roofbouw doet op basische mineralen. Vooral de calcium, magnesium en zink worden veel verbruikt om deze verzuring mee op te vangen en zo het bloed basische te houden.
Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
Een sterk zuur is een zuur dat als het is opgelost in water volledig ioniseert, oftewel een aflopende protolysereactie in water ondergaat: HA(aq) + H2O → H3O+(aq) + A. Het voorvoegsel sterk duidt niet op de "gevaarlijkheid" of "corrosiviteit" van het zuur; zo is waterstoffluoride een zwak zuur, maar erg bijtend.
Het sterkste zuur is fluorantimoonzuur. Dat kan koolwaterstoffen aanvallen.
Een zwak zuur is een zuur dat in water niet volledig ioniseert. De gevormde ionen (protonen en een zuurrest) blijven in evenwicht met het moleculaire zuur: De ligging van het evenwicht wordt bepaald door de grootte van de evenwichtsconstante: De meeste zuren zijn zwakke zuren, slechts enkele zijn sterk.
Kleverig snoep met suiker
In deze categorie denk je aan toffees en nougat. Toffee staat bol van de suiker en blijft aan je tanden kleven. Hierdoor kan suiker extra lang op je gebit blijven zitten. Toffee kleeft ook nog eens tussen je tanden en is lastig te verwijderen.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
Door het zuur wordt de buitenste laag van je tanden en kiezen zacht. Als je daarna gaat poetsen kan deze laag snel beschadigen.