Sake is al eeuwenoud en de drank wordt gemaakt van speciale sakerijst. De rijst wordt gepolijst om de buitenkant van de korrels te verwijderen zodat er gemakkelijker zetmeel vrijkomt. Dat zetmeel is nodig om tijdens de gisting alcohol te verkrijgen. Na het polijsten wordt de rijst gestoomd.
Sake drinken staat voor gezondheid. In Japan geloven ze dat sake drinken goed is voor de gezondheid. Schol! Het zou zo het risico op kanker en de ziekte van Alzheimer verminderen, osteoporose voorkomen en de hoge bloeddruk verlagen.
Een fles Ichishima Sake heeft een alcoholpercentage van 14,8% en voor 720 ML betaal je rond de €12-17,-.
Saké is een unieke en traditioneel Japanse alcoholhoudende drank die we inmiddels allang niet meer alleen bij sushi drinken. Het wordt gebrouwen van rijst, koji (een soort zwam), gist en water en wordt ook wel rijstwijn genoemd.
Sake heeft net als wijn verschillende smaken droog, fruiting en zoet. De kleur van de Sake kan verschillen van wit tot lichtgeel. Als je een lichtgele Sake drinkt is hij zachter en minder intens van smaak dan een witte Sake. Daarnaast heeft de soort rijst die gebruikt wordt voor de Sake ook effect op de smaak.
Hoeveel alcohol zit er in Sake? Sake is niet zo sterk als veel mensen denken: de drank bevat ongeveer 16% alcohol en is dus geen sterke drank.
Sake met eten combineren
Doordat sake veel umami bevat, matcht het met zowel vlees als gegrilde vis, sushi, groenten en kruiden. Ook is het ontzettend veelzijdig, waardoor het goed past bij de vaak verschillende smaken op één bord.
Mirin is als het ware de zoete tegenhanger van Sake. Daar waar Sake een meer drogere smaak heeft, is Mirin een zoete rijstwijn. Deze drank bestaat ook tussen de 40 en 50% uit suiker. Mirin is te verkrijgen in 3 varianten: Hon Mirin, Shio Mirin en Shin Mirin.
Een absolute must in een Chinees banket is het drinken van baijiu. Baijiu (letterlijk wit of transparant alcohol) behoort tot de categorie sterke dranken gestookt op basis van granen en met meer dan 50% alcohol.
Een goede shaoxing rijstwijn kun je natuurlijk gewoon drinken. Eventueel verwarmd, net als sake. In de keuken wordt het veel gebruikt om eventuele nare geurtjes van vis of vlees te neutraliseren. Gewoon even kort “marineren” in een beetje rijstwijn is genoeg.
Allereerst is een zachte zuivere saké puur en ondersteunend. Een saké (de koude variant) vangt vaak de uitgesproken smaken op en ondersteunt de pure vis. Het voorkomt dat de sushi te 'vissig' wordt.
Sake voegt een lichtzoete smaak toe en zorgt daarnaast voor een tik umami. Het wordt ook veel gebruikt voor marinades, omdat het de textuur van vlees zachter maakt. Probeer ook om in plaats van wijn eens sake te gebruiken, om je pan te deglaceren na het bakken van vlees.
De knikker
Glazen kogelflesjes werden vroeger (her)gebruikt voor koolzuurhoudende dranken: de apart gevormde hals bevatte een knikker die door de druk van binnenuit op z'n plaats bleef. Door de knikker door te duwen kon er gedronken worden.
De rijstwijn wordt gemaakt door het laten gisten van onder meer rijst en water. Het alcoholpercentage van sake varieert van 13,5 tot en met 19 %. Dit zoals de meeste alcoholische dranken die door "natuurlijke" gisting alcohol hebben ontwikkeld. Bij een hoger alcoholpercentage gaat de gistcel meestal dood.
MIRI (Mid-Infrared Instrument) is een instrument voor de James Webb-ruimtetelescoop (JWST) speciaal voor straling in het mid-infrarood (golflengtes van enkele micrometers). Het instrument bestaat uit twee hoofdmodules: een imager en een spectrometer.
In het algemeen reageren Aziaten anders op alcohol. Dit komt omdat het enzym (A.D.H.; alcoholdehydrogenase) dat alcohol afbreekt tot de giftige stof aceetaldehyde bij veel Aziaten afwijkend is of zelfs ontbreekt.
De belangrijkste reden dat je steeds slechter tegen drank kunt, is dat in de loop der jaren de spiermassa in je lijf meer en meer vervangen wordt door vet. In spieren zit meer water dan in vet, waarin de alcohol makkelijker verdund wordt.
Wanneer je alcohol drinkt, komt dat in je maag terecht. Het prikkelt het maagslijmvlies, waardoor je misselijk kan worden na alcohol. Als je er erg gevoelig voor bent, kun je zelfs heftig gaan overgeven na alcohol. Daarna wordt de alcohol via je lever afgebroken.
Mirin is namelijk en zoete smaakmaker en niet bedoeld om te drinken. Mirin is wat hoger in suiker gehalte en lager in alcohol ten opzichte van sake. Daarnaast verdampt het grootste gedeelte van de alcohol tijdens het koken. Grote kans dat je mirin al eens geproefd hebt aangezien het veel voorkomt in Japanse recepten.
We snappen de verwarring. Beide producten worden namelijk ook van rijst gemaakt, maar hebben een wezenlijk andere smaak. Rijstazijn is namelijk azijn en dus zuur, mirin is rijstwijn en heeft een zoetere smaak. Vervang het een dus nooit door het ander!
Chinese kookwijn wordt veelal gebruikt om gerechten af te blussen voor een authentieke Aziatisch smaakje. Ook wordt kookwijn vaak gebruikt om visgerechten mee te stomen. Net zoals de Japanse Sake, wordt Chinese kookwijn als bijvoorbeeld Shaoxing van rijst gemaakt.
Een fles bewaar je dus best in een donkere, koele en droge ruimte. Indien je sake in goede omstandigheden bewaart, is ze ca. 1 tot 2 jaar na productie- datum houdbaar. Eens geopend kan je sake gerust enkele weken in de koelkast bewaren.
Drink niet 'gulzig', maar neem minstens 7 slokken per glas. Doe minstens een half uur over een glas. Matige drinkers doen 20 tot 30 minuten over een glas, en bij het tweede glas nog langer. Ga niet systematisch iets drinken als je moe of gespannen bent, of problemen hebt.