Eerst onderzoekt de arts het hele gebied van de mond, keel, neus en oren. De arts voelt of je verdikkingen in de hals hebt die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren. Vervolgens krijg je een kijkonderzoek van de keel, waarbij de arts een biopsie zal doen. Dat is het wegnemen van een stukje weefsel.
Echografie van vergrote halsklieren. Als keelkanker uitzaait, is dat bijna altijd als eerste naar de lymfeklieren in de hals. De arts kan uitzaaiingen in de halsklieren opsporen met een echografie. Op de echografie ziet de arts of de lymfeklieren groter zijn dan normaal.
veel slijm in de keel, bloed in opgehoest slijm. het gevoel een brok in de keel te hebben, of het gevoel van een dichtgeknepen keel. Soms gaat praten lastig en klinkt je stem anders. een verstopte neus of vaak een bloedneus krijgen.
Bij patiënten met risicofactoren voor het ontwikkelen van keelkanker zoals roken en alcoholgebruik is het goed om zelfs na 3 weken van klachten door te verwijzen. De KNO-arts kan vaak eenvoudig zien of er sprake is van keelkanker door met een flexibel slangetje via de neus de keel te onderzoeken.
Keelkanker is een zeldzame vorm van kanker. Vaak wordt het pas laat ontdekt, omdat de ziekte in het begin onduidelijke klachten geeft. De bovenste laag van de keelholte is het slijmvlies. Als cellen in het slijmvlies van de keelholte ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan.
Mensen met keelkanker kunnen uitzaaiingen hebben als de kanker ontdekt wordt. De uitzaaiingen zitten meestal in de lymfeklieren van de hals.
Symptomen keelkanker
Niet-genezende zweer of wond. Slecht ruikende adem. Keelpijn of het gevoel van een brok in de keel wanneer dit niet overgaat.
De behandeling van keelkanker (in een vroeg stadium) is meestal gericht op genezing. Of het mogelijk is de tumor (helemaal) te verwijderen door middel van een operatie hangt af van de grootte van de tumor. Of de tumor de omliggende weefsels in de keel al heeft aangetast.
Kankeronderzoek (MRI en CT) Door middel van preventief kankeronderzoek kunnen tumoren in een vroegtijdig stadium worden ontdekt. Kanker is beter te behandelen en de kans op genezing stijgt, wanneer dit vroegtijdig wordt ontdekt.
Omdat keelkanker vaak pas laat ontdekt wordt, is de kans op genezing beperkt. Bij uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals is genezing vaak nog mogelijk. De kans op genezing is ook beter als de oorzaak van de keelkanker HPV is. Als er uitzaaiingen in andere organen zitten, dan is de kans op genezing erg klein.
Symptomen. Lymfekliermetastasen van hoofd-halskanker uiten zich door een zwelling in de hals. Zo'n zwelling is meestal niet pijnlijk. Niet alle zwellingen in de hals zijn uitzaaiingen, en niet alle uitzaaiingen geven direct een voelbare of zichtbare zwelling.
Na 3 jaar is de overleving bij keelholtekanker 80%, bij mondholte 90% en bij strottenhoofdkanker 70%. Bij patiënten met een tumor in stadium IV (bij diagnose) is de overleving van keelholtekanker 70% na 1 jaar en 50% na 3 jaar. Bij stadium IV mondholtekanker is dit 65% na 1 jaar en 40% na 3 jaar.
Uitzaaiingen naar andere organen
Via het bloed kan keelkanker uitzaaien naar andere organen. Meestal is dat naar de longen. Een uitzaaiing in de longen is iets anders dan longkanker. Bij uitzaaiingen is genezing vaak niet meer mogelijk.
Wanneer u mondkanker heeft, kunt u last hebben van een zweer of knobbel in de mond die niet geneest, rode of witte vlekken op het slijmvlies van de mond, gevoelloosheid in het gezicht, losse tanden of pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies.
Gevolgen die kunnen ontstaan bij keelkanker:
problemen hebben met praten. bij een behandeling van de lymfeklieren in de hals is er een risico op lymfoedeem. problemen met de voeding en eten. hierbij is goede mondverzorging erg belangrijk.
Keelpijn die langer dan 14 dagen bestaat, heeft vaak een niet-infectieuze oorzaak, zoals inademing van droge lucht of rook, door angst verhoogde spierspanning, verkeerd stemgebruik of keelschrapen of, zelden, een maligniteit.
Roken en meeroken vormen het grootste risico op kanker. Tabaksproducten en de rook ervan bevatten stoffen die het DNA in lichaamscellen kunnen beschadigen.
Een pijnlijke zweer in de keel die niet binnen 3 weken geneest; Pijn, vooral bij slikken, die soms uitstraalt naar de oren; Heesheid, die langer dan 3 weken aanhoudt; Benauwdheid, of zware, hoorbare ademhaling die steeds erger wordt.
Commentaar van Stichting tegen Kanker
Bij deze patiënten is vaak ook het seksueel gedrag anders en zij hebben vaker als eerste symptoom een zwelling van een lymfeklier in de hals. Bij de HPV negatieve keelkankers is eerder keelpijn, slikproblemen of pijn op de borst bij het slikken een eerste klacht.
Hoe vaak komt keelkanker voor per leeftijdsgroep? Keelkanker komt vooral voor bij mensen ouder dan 60 jaar.
Kanker ontstaat vaak zonder dat je het in de gaten hebt. Gelukkig is het in sommige gevallen mogelijk om de ziekte op tijd op te merken. Dat vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Daarom werkt KWF aan manieren om kanker beter en eerder op te sporen.
Als kanker een traumatiserende ervaring is
Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Veel mensen voelen zich angstig en onzeker. Maar als deze gevoelens na verloop van tijd niet overgaan, misschien zelfs erger worden of het dagelijks leven belemmeren, kan er meer aan de hand zijn.