Vaak onzeker in je werk zijn en twijfelen aan je sterke punten is een teken dat je buiten je comfortzone treedt en beter wordt in wat je doet. Daarnaast motiveert het je jouw zwakke punten aan te pakken en jezelf te verbeteren. Je ontdekt dat het oké is om fouten te maken, en zal dan ook sneller om hulp vragen.
Leer om loyaal te zijn aan jezelf
Als je weet wat je goed kan of belangrijk vindt dan kun je loyaler aan jezelf zijn. Loyaal zijn aan jezelf doe je bijvoorbeeld door deze kwaliteiten altijd naar voren te duwen als jouw persoonlijke mogelijkheden om het werk te doen. Daarmee geef je je zelfvertrouwen een enorme boost.
Zelfverzekerd zijn is geen competentie. Zelfverzekerd zijn is een gevoel. Het zegt iets over het vertrouwen dat jij in jezelf hebt. Een competentie daarentegen is veel meer een vaardigheid waar gedrag uit voortvloeit.
Als je bijvoorbeeld erg beschermd bent opgevoed, kan het zijn dat het zelfvertrouwen zich niet genoeg ontwikkelt. Ook als je veel kritiek gekregen hebt op je gedrag of prestaties, of als je gepest bent, kan je zelfvertrouwen afnemen of zich niet genoeg ontwikkelen.
Hoe vaker je hebt gemerkt dat je iets goed kunt, hoe makkelijker het is om te geloven dat het je nog een keer lukt. Ook steun en complimenten van anderen, zoals van je ouders en vrienden hebben invloed op je vertrouwen. Hoe meer je deze in je jeugd hebt gekregen, hoe meer zelfverzekerdheid je doorgaans hebt.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Bij een beetje onzekerheid is er geen reden om naar een psycholoog te gaan. Als je echt zó onzeker bent of te negatief bent over jezelf dat je sociale leven eronder lijdt, is het raadzaam hulp te zoeken. Door middel van cognitieve gedragstherapie kun je positiever leren denken en doen.
Te veel spanning. Het lijkt soms magie, als mensen goed werk verrichten in een groep collega's. Het is vaak lastig om aan te wijzen waar de kracht zit, het werkt gewoon. Maar als de spanningen oplopen, bijvoorbeeld tussen botsende karakters, dan is er al snel geen houden meer aan.
Hoe lang moet je wennen aan een nieuwe baan? Gemiddeld duurt het zes weken voor je gewend bent aan je nieuwe baan. De eerste weken zitten vol prikkels omdat je niet alleen te maken krijgt met nieuwe werkzaamheden, maar ook met nieuwe collega's.
Ze lijken wellicht verlegen of zijn vaak stilletjes. Ze weten zich misschien niet zo goed een houding aan te meten en kunnen zelfs stotteren of hakkelen als ze praten. Of ze zeggen zo weinig dat ze buiten de groep vallen. Mensen die onzeker zijn voelen zich in nieuwe situaties niet zomaar op hun gemak.
Rust nemen
De tijd nemen voor stilte wordt in verband gebracht met het herstel van het zenuwstelsel, ontdekte Imke Kirste van Duke University Medicine Center. Dit houdt je energielevel in balans en helpt je om makkelijker om te gaan met je omgeving.
De meest gebruikte therapie bij onzekerheid en een negatief zelfbeeld is cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van (onrealistische) negatieve denk- en gedragspatronen die je onzekerheid en lage zelfbeeld in stand houden.
Symptomen van een laag zelfbeeld
Je voelt je erg onzeker, hebt weinig vertrouwen in jezelf en dat dingen je gaan lukken. Je bent niet trots op jezelf, je haalt jezelf steeds naar beneden. Als iets wel goed is gegaan, heb je de neiging om dit succes te verkleinen (het komt niet door jouw handelen, maar door anderen).