4. Edelmetalen (goud, zilver en platinum) Edelmetalen zoals goud of zilver zijn erg populair in tijdens van economische onrust. Voornamelijk goud wordt gezien als hedge tegen inflatie, en dat is niet gek.
Hyperinflatie betekent dat u moet beleggen in zaken die niet kunnen worden bijgedrukt en niet in handen zijn van een land of overheid. Wat beperkt aanwezig is op de wereld en niet eenvoudig kan worden bijgedrukt, wordt bij hyperinflatie alleen maar meer waard. Denk aan edelmetalen, goud en grondstoffen.
Zo doen 'waardeaandelen' (aandelen van ondernemingen die relatief laag zijn gewaardeerd, al wat langer bestaan en niet zo snel groeien) het vaak beter dan groeiaandelen als de economie minder snel groeit en de rentes stijgen.
Dat is goed voor aandelen. Aandelen kunnen daarmee bescherming bieden tegen oplopende inflatie. Met name aandelen van bedrijven die prijzen kunnen doorbelasten aan consumenten, zoals bedrijven die een sterke positie hebben in de markt zullen hun winsten kunnen opvoeren als de economie blijft doorgroeien.
Een gedisciplineerde belegger kan zijn vermogen beschermen door te beleggen in activaklasse die in een inflatoire periodes beter presteren dan de markt. In het geval van een gediversifieerde portefeuille kunt u uw portefeuille blijven groeien tijdens een stijgende periode van inflatie.
De enige betrouwbare manier voor de meeste mensen om inflatie tegen te gaan is “assets” op te stellen die het beter doen dan de markt, of op zijn minst de markt evenaren. Met andere woorden: beleggen.
Voor de vastgoedsector heeft inflatie op de korte termijn vooral gevolgen voor de huurprijsstijgingen. In de meeste sectoren stijgen de huurprijzen namelijk mee op basis van de jaarlijkse of maandelijkse inflatie. Op de langere termijn gaat de renteontwikkeling ook een belangrijke rol spelen.
"Als mensen zich zorgen maken over de economie, bijvoorbeeld door inflatie, kiezen ze er vaak voor om hun aandelen te verkopen. Dat is niet verstandig. In het geval van inflatie zijn aandelen vaak een goede belegging op middellange tot lange termijn.
Bedrijven die de inflatie (hun kosten voor grondstoffen, energie, transport, arbeid, enz.) kunnen doorrekenen aan de eindklant (en hierdoor geen marktaandeel verliezen) zullen beter presteren dan bedrijven die dat niet kunnen doen.
Bekende manieren zijn goed spreiden, opties kopen, beleggen in aandelenfactoren en edelmetalen zoals goud. De ideale bescherming is voor iedere belegger anders. In deze column licht ik toe hoe je die manier van bescherming kiest die het beste bij je past.
Een investering in activa die niet gevoelig zijn voor c.q. hun waarde behouden in tijden van inflatie. Denk hierbij aan natuurlijke hulpbronnen, bepaalde grondstoffen en edelmetalen.
Wat is inflatie en wie heeft baat bij inflatie? Met name de landen met een schuldenlast en de kredietnemers profiteren van de inflatie. Hoe hoger de inflatie is, hoe lager de schuldenlast. Veel landen zijn daarom niet actief bezig met inflatiebestrijding, omdat dit de overheidsschuld verlaagt.
Investeringen in vastgoed behalen het hoogste rendement in vergelijking met andere beleggingen zoals aandelen of sparen. Een investering in vastgoed levert aan twee kanten rendement op. Het eerste rendement is de huuropbrengst en het tweede rendement is de meerwaarde van het pand.
Beleggingen in niet-beursgenoteerd vastgoed zijn extra risicovol omdat vastgoedfondsen veel gebruik maken van geleend geld van de bank. Tegenover iedere euro die jij en andere beleggers inleggen, wordt maximaal nog eens één tot twee euro extra geleend via een hypotheek van een bank.
Vastgoed is over het algemeen een goede investeringsoptie. Het kan doorlopend passief inkomen genereren en kan een goede langetermijninvestering zijn als de waarde in de loop van de tijd stijgt.
(Hoge) inflatie wordt vaak veroorzaakt door een schaarste aan goederen en/of diensten. Dit is positief voor bedrijven. Vanwege de schaarste kunnen ze hogere prijzen vragen en zo hun winstmarge verhogen. Vooral ook omdat salariskosten vaak een tijdje achterblijven.
Inflatie en onze welvaart
En dat betekent dat jij met jouw geld minder kan kopen. Als de prijzen dalen, spreken we van deflatie. Een beetje inflatie is goed voor de economie. Als de prijzen geleidelijk stijgen, stimuleert dat consumenten om hun geld uit te geven.
Centrale banken kunnen inspelen op inflatie. Zij kunnen de rente op spaargeld hoger maken zodat sparen aantrekkelijker wordt. Mensen zullen hierdoor minder snel geld lenen en de waarde van geld zal toenemen. Dit zorgt er wel voor dat mensen minder gaan kopen, dus de economische groei wordt vertraagd.
Met de huidige oplopende inflatie in 2022 kan het aantrekkelijk zijn om geld te lenen als de rente op uw lening gelijk blijft. Zo staat de rente op een persoonlijke lening vast. Bij het stijgen van de prijzen, wordt uw lening dan steeds minder waard.
Depositogarantiestelsel: je spaargeld is veilig. Het Depositogarantiestelsel (DGS) beschermt het geld op je betaalrekening en je spaargeld als je bank failliet gaat. Per rekeninghouder en per bank krijg je maximaal € 100.000,- vergoed. Gegarandeerd.