Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht. Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden. Het dier moet dan in theorie nog uit zijn verdoving kunnen ontwaken. Bij sommige slachterijen wordt er daarom gekozen voor helemaal geen verdoving, dus onverdoofde slacht.
In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood.
Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden. Voor halal vlees en koosjer vlees is er een uitzondering in de wet om onverdoofd te slachten.
Het slachtproces gebeurt in twee stappen. Eerst wordt een dier buiten bewustzijn gebracht (verdoofd). Direct aansluitend wordt een snee aangebracht in de halsslagader. Het bloed verlaat het lichaam en leidt dan direct tot een pijnloze dood.
Er zijn vier manieren voor het halal slachten van kippen: onverdoofd; elektrisch waterbad en handmatige slachting; elektrisch waterbad en machinale slachting; en gasmethode gevolgd door machinale slachting.
Dieren die ritueel worden geslacht, worden niet verdoofd voordat het mes wordt gehanteerd. Sommige dieren raken meteen in een shock, maar de dieren die nog wel pijn voelen kunnen dat niet uiten, omdat ook hun luchtpijp is doorgesneden, aldus de onderzoekers. Bloed in de luchtpijp kan verstikking veroorzaken.
Volgens de Nederlandse vleessector worden de dieren daarom bij aankomst in de slachterij eerst in een groep opgevangen en rustig gehouden. Als de varkens eenmaal klaar zijn voor de slacht, worden ze met CO2 of met een stroomstoot verdoofd. Daarna wordt hun keel doorgesneden zodat ze doodbloeden.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Landen waar het nuttigen van ezelvlees het populairst is, zijn China (een belangrijke importeur), Italië en enkele Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Mexico. In West-Afrika worden ezels meestal gegeten wanneer hun tijd als lastdier voorbij is, waarna het vlees wordt gedroogd en gerookt.
Alvorens een paard wordt geslacht is het in de stal bij de slachterij voldoende tot rust gekomen. Dat biedt bij leven minder stress en komt na de slacht de kwaliteit van het vlees ten goede. Het paard wordt naar de schietplaats geleid waar het met behulp van een zogenaamd schietmasker wordt gedood.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
'Er zijn moslims die zeggen dat de Koran niet alleen regels geeft hoe je moet slachten, maar ook voorschrijft dat alles wat een moslim eet heilzaam moet zijn', verklaart Berger. 'Het voedsel dat zij eten moet goed zijn voor henzelf, maar ook voor de natuur, want de mens moet van de Koran goed zorgen voor de schepping.
Bij halal slachten, legt hij uit, verdwijnt er meer bloed uit het vlees, omdat het dier de keel wordt doorgesneden en het meteen wordt opgehangen. Dat smaakt anders.
Halal assortiment van Jumbo
Voor Jumbo geldt net zo goed als voor de Albert Heijn dat je er prima terecht kunt voor je halal boodschappen. Ook daar is een ruim assortiment van Wahid halal producten verkrijgbaar, zoals kipfilet, rundergehakt, gekruide shoarma, biefburgers, hotwings en kip TV sticks.
Halal vlees is er in verschillende soorten te vinden. Zo kan je kiezen voor halal kip, halal gehakt, merguez of rookworsten. En heb je bij halal kip ook nog de keuze uit kipfilet, kipkrokant schnitzel, hotwings of döner.
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Het grootste deel van de Nederlandse kipfilet is halal, ook als dat niet op de verpakking staat. Dat meldt The Post Online. Om export van weinig populaire delen van de kip naar moslimlanden mogelijk te maken, wordt voor het gemak alle kip halal geslacht.
Dit geldt voor producten als brood, yoghurt, kefir en vergelijkbare producten. Deze bevatten minimale hoeveelheden alcohol (bij brood wel redelijk veel in het deeg, maar bij het bakken gaat dit verloren), en zijn dus halal. Het is onmogelijk om dronken te worden van deze producten.
Voor het slachten worden de varkens 'verdoofd'. In Europa gebeurt dit vaak met gas: met een lift worden de varkens naar een gaskamer gebracht met hoge concentraties CO2. Na twintig seconden ademnood en doodsangst raken de varkens bewusteloos. Hierna worden de halsslagaders doorgesneden en bloeden de varkens dood.
Onze varkens worden geslacht in een klein ambachtelijk slachthuis dat slechts op korte reisafstand van alle boerderijen is gelegen. De verdere verwerking van de varkens vindt plaats in onze eigen slagerij waarbij het complete varken wordt benut.
Bij het slachten wordt een dier buiten bewustzijn gebracht (verdoofd). Direct aansluitend wordt een snee aangebracht in de halsslagader. Het bloed verlaat het lichaam, wat direct leidt tot een pijnloze dood. Bij biologisch vlees wordt dezelfde methode gehanteerd.
Het gemiddelde per dag ligt daardoor ook elke maand ongeveer gelijk en schommelt tussen de 1,6 en 1,8 miljoen. Ook de voorlopige cijfers van 2018 (waarin de maan december ontbreekt) laten eenzelfde beeld zien. Het aantal slachtingen in elf maanden komt uit op 593 miljoen, dat is gemiddeld zo'n 1,8 miljoen per dag.
In oktober 2015 adviseerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de overheid om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden omdat dieren te veel stress en pijn lijden.
Nu Vlaanderen en sinds kort ook Wallonië een verbod op onverdoofd slachten hebben ingevoerd, kan er in België nog slechts op één plek halal geslacht worden, in het slachthuis van de nv Abattoir in Anderlecht.