NL-Alerts worden uitgezonden door de zendmasten van de Nederlandse telecomproviders. Tijdens een ramp, ernstig incident of crisis bepaalt de overheid in welk gebied het NL-Alert wordt uitgezonden. Alle zendmasten die bereik hebben in het gebied, zenden het NL-Alert uit. NL-Alert is dus gratis en anoniem.
Verzending via zendmasten
Alle mobiele telefoons die verbonden zijn met de zendmasten in dit uitzendgebied ontvangen vervolgens het NL-Alert. Balt: “NL-Alerts zijn geen sms-berichten, maar komen op je telefoon binnen via cell broadcast. Het mooie van deze techniek is dat die ook werkt als het netwerk overbelast is.
Om de NL-Alert te testen, stuurt de overheid twee keer per jaar een testmelding uit. De volgende staat gepland op maandag 4 december rond 12.00 uur. Hét moment dus om erachter te komen of jij de melding krijgt. Volgens de Rijksoverheid staan alle nieuwe telefoons automatisch ingesteld voor het ontvangen van NL-Alerts.
Hoe weet ik of ik hem krijg? Als er een NL-Alert is, dan hoor je een indringende toon en luid getril.In het display verschijnt de boodschap met info. Daarbij zendt de overheid twee keer per jaar een testbericht uit.
Ga naar Instellingen en dan naar Berichtgeving.Scroll daar helemaal naar beneden en zorg dat het schuifje naast Noodmeldingen op groen staat. Als het goed is krijg je rond 12:00 uur het controlebericht van NL-Alert.
Het kan voorkomen dat uw telefoon geen NL-alert ontvangt. Mogelijk heeft uw smartphone geen verbinding, omdat u zich bijvoorbeeld buiten het bereik van een zendmast bevindt of omdat uw smartphone op vliegtuigstand staat. Zorg ervoor dat uw telefoon verbinding heeft om NL-alerts te kunnen ontvangen.
De Nederlandse overheid heeft de NL-Alert-app beschikbaar gemaakt voor iOS en Android. De app stuurt berichten bij ernstige incidenten in de buurt. Het is volgens de overheid een aanvulling op de bestaande noodmeldingen op smartphones.
NL Alert instellen voor overige Android toestellen
Ontgrendel je telefoon en open de app Instellingen. Klik op Meer en daarna Nooduitzendingen. Er verschijnt nu een menu. Vink nu de optie Extreme Dreigingen aan.
Ga naar 'instellingen'; Tik in de zoekbalk de zoekwoorden 'noodmeldingen', 'noodwaarschuwingen' of 'emergency alerts' in; controleer of het veld 'extreme dreigingen' of 'extreme alerts' is ingeschakeld.
Ook wordt een AMBER Alert gedeeld op matrixborden boven snelwegen en digitale schermen bij trein- en busstations, op vliegvelden, bij winkels en tankstations. Gemiddeld gaan er per jaar twee landelijke AMBER Alerts uit en ongeveer acht regionale.
Als de Nederlandse politie vreest voor het leven van een ontvoerd of vermist kind wordt het landelijk waarschuwingsbericht AMBER Alert uitgestuurd. Dit gebeurt gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar, toch wordt niet in alle gevallen van vermissing of ontvoering gebruik gemaakt van de dienst.
NL-Alert is sinds 8 november 2012 in gebruik en bestaat dus 10 jaar. Via het alarmmiddel kan de overheid mensen heel snel waarschuwen op hun mobiele telefoon. Nederland was een van de eerste landen die gebruik maakte van Cell-broadcast.
Burgernet gaat uit van de gegevens waarmee u zich heeft aangemeld en/of de Burgernetapp (Android of iOS) van de omgeving waar u zich op dat moment bevindt. Informatie over een Burgernetactie kunt u tijdens de actie doorbellen naar 0800-0011.
Om de melding van de overheid in te stellen, doorloop je de onderstaande stappen. Open de Instellingen-app van je iPhone; Ga naar 'Meldingen'; Veeg helemaal naar beneden tot je bij 'Noodmeldingen' komt (zie screenshot hieronder);
Open de Android Instellingen-app > Apps > Signal > Gegevensgebruik > Achtergrondgegevens > Inschakelen. Android Instellingen-app > Meldingen paneel & status balk > Meldingen centrum > Zoek Signal en schakel 'Meldingen en Prioriteit weergave toestaan' in.
De naam is afkomstig van de mythische Sirenen (die door hun zang de toehoorders verleidden), en werd gegeven door de Franse ingenieur Charles Cagniard de la Tour, die in 1819 een verbeterde sirene uitvond. 0:50 Het geluid van een sirene Sirene voor luchtalarm in Nederland.
In antwoorden aan de Tweede Kamer schrijft minister Ferd Grapperhaus dat het contract met AMBER Alert 1,1 miljoen euro per jaar kostte. Voor het uitbreiden van Burgernet met de vermist-kind-functionaliteit is een eenmalige investering van 200.000 euro nodig. De structurele kosten voor beheer zijn nog niet bekend.
In de appstore kunt u de Burgernetapp downloaden.Dan ontvangt u via de app een pushbericht bij een Burgernetactie bij u in de buurt. Als u de app heeft gedownload, kunt u die eenvoudig van uw telefoon verwijderen.
Bij een AMBER Alert gaat het om een vermist minderjarig kind in levensgevaar.We vragen burgers door het hele land om naar het kind uit te kijken. Hier kan het bijvoorbeeld gaan om een ontvoering per auto. De politie is sinds november 2021 eigenaar van (de merknamen) AMBER Alert en Vermist Kind Alert.
Sinds 2021 worden amber alerts door de politie verstuurd via de Burgernetapp en niet meer door het waarschuwingssysteem van Amber Alert Europe. Zo heeft de politie de controle over de waarschuwingen die uitgaan en wordt door het gebruik van burgernet op de kosten bespaard.