Een kristal is een harde stof met regelmatige hoekige vormen. De vorm ontstaat als opgeloste deeltjes neerslaan. Kleine zoutkristallen plakken bijvoorbeeld op je huid na het zwemmen in zee. Het zout was eerst opgelost, maar werd afgezet op je huid.
Wetenschappers omschrijven kristallen meestal als "groeiend", ook al leven ze niet. In ondergrondse holtes groeien kristallen door atomen die zich in regelmatige driedimensionale patronen verbinden. Elk kristal begint klein en groeit naarmate er meer atomen worden toegevoegd.
De overeenkomsten zijn eigenlijk veel gemakkelijker te benoemen: glas en kristalglas zijn allebei doorzichtig en breekbaar. Het grootste verschil is dat Kristalglas, of kortweg kristal, glas is waar iets aan is toegevoegd om het minder breekbaar te maken. In de 17e eeuw begon men loodoxide aan het glas toe te voegen.
Een kristal is een hoeveelheid periodiek gerangschikte atomen of moleculen, en dit zowel in twee als in drie dimensies. Meestal zal de materie die uit kristallen bestaat in een vaste toestand verkeren. Echter zijn er ook uitzonderingen bekend waar de stof uit vloeibare kristallen bestaat.
Bij kristallen glazen kijk je gemakkelijker door het glas heen ten opzichte van 'gewone' glazen. Wanneer het licht goed op het glas valt en je gefocust naar het glas kijkt, zie je zelfs een regenboog door het kristallen glas heen! Ook voelt een kristallen object zwaarder aan dan een ander glas van dezelfde grootte.
Ze vertellen de verhalen van de interactie tussen levende organismes. Zoals de verhalen van onze voorouders maar ook de verhalen van bijvoorbeeld de schepping van het melkwegstelsel. Dus mineralen, kristallen en stenen zijn meer dan 5 miljard jaren oud.
Diamant is ook een natuurlijk kristal. Het wordt gevormd in diepe aardlagen door de samenpersing van het mineraal koolstof onder zeer hoge druk. Edelstenen kunnen door de samenstelling en hardheid in fraaie vormen worden geslepen en gepolijst.
Er zijn ongeveer 4.000 tot 5.000 soorten edelstenen en mineralen. Er worden ook nog steeds nieuwe ontdekt. Maar ongeveer 30 soorten komen over de hele wereld voor. Zoals Calciet en Jaspis.
Wanneer loodkristallen drankverpakkingen op een gewone manier worden gebruikt, vormen ze geen gevaar voor de gezondheid!
Kristal kan niet tegen veel warmte, zelfs al is het redelijk dik. Het glas is erg zacht en raakt gemakkelijk beschadigd en daarvoor is het eigenlijk te duur.;) Het meeste glas wordt na verloop van tijd witter en doffer na de vaatwasser. Na het afwassen produceert de machine namelijk hete stoom.
Door de toevoeging van Lood, wordt het glas zachter en makkelijker te bewerken. Dit geeft de glasblazers meer tijd om het kristal(glas) te vormen, aangezien het snel afkoelt. Tevens is kristal ook beter te slijpen, helderder en geeft het een mooie klank als u er tegenaan tikt. Bijvoorbeeld bij het proosten.
Ontstaan edelstenen: Magmatisch
De mooiste kristallen ontstaan dieper in de aarde. Het start met magma dat afkoelt, dat soms wel miljoenen jaren duurt, en uiteindelijk in kristal verandert. Kristallen groeien eigenlijk net als ijs. Een opstapeling van kleine kristallen vormt uiteindelijk een heel groot kristal.
Bergkristal was al in de Midden-Steentijd (Mesolithicum, 8000-4000 v. Chr.)
Naast het feit dat hoogwaardige diamanten waardevol zijn omdat ze zeldzaam zijn, zijn er meer factoren. Hoogwaardig vakmanschap speelt ook een grote rol. Geslepen diamanten zijn veel meer waard dan ruwe diamanten. U betaalt dus niet alleen voor het materiaal (carbon), maar ook voor het vakmanschap.
Diamant is een heel hard materiaal, waardoor het moeilijk te smelten is. Maar er is nog iets: als diamant wordt blootgesteld aan extreem hoge temperaturen, dan verandert diamant in grafiet. Grafiet smelt vervolgens en wordt vloeibaar. De kunst is om diamant te smelten, zonder dat het in grafiet verandert.
Swarovski Zirconia is geen synthetische diamant, maar het is algemeen bekend als een diamantimitatie.
Het grote verschil tussen een edelsteen en een kristal is dat een edelsteen uit meerdere mineralen bestaat. Een gesteente heeft ook weer een vaste vorm en komt wederom uit de natuur. Gesteente kennen drie hoofdgroepen, namelijk stollingsgesteente, metamorf gesteente en sedimentair gesteente.
Kristallijne materie
Het tegenovergestelde van kristallijn is amorf. Wat een willekeurige stapeling van de atomen beschrijft. Een voorbeeld van een materiaal dat kristallijn kan zijn, is een metaal of een legering. Ook keramieken, mineralen en gesteenten hebben een geordend kristalstructuur en zijn kristallijn.
Je moet een goede geoloog of edelsteen- zoeker zijn om ze te vinden. Ook in holtes van gesteenten zit soms edelsteen. Alleen als er genoeg tijd is (miljoenen jaren) en de temperatuur precies goed (flink heet), ontstaan daarin kristallen van edelsteen- kwaliteit.
Los zoveel mogelijk aluin op in het water, ga door tot het niet meer oplost en voeg dan een minimale hoeveelheid water toe. Filtreer de oplossing af in een beker en dek deze af (niet afsluiten). Laat de oplossing een paar dagen staan. Er zullen nu (niet al te grote) kristallen aanwezig zijn.
Een kristal is een harde stof met regelmatige hoekige vormen. De vorm ontstaat als opgeloste deeltjes neerslaan. Kleine zoutkristallen plakken bijvoorbeeld op je huid na het zwemmen in zee. Het zout was eerst opgelost, maar werd afgezet op je huid.
Het kristalliseren van suiker gebeurd bij een oververzadiging van suiker. Hoe warmer de vloeistof is waarin suiker wordt opgelost, deste meer suiker het kan opnemen. Wanneer het dus kouder wordt, wordt de verzadigingsgraad lager en is het risico op suikerkristallen groter.