In dit geval kan een plaatselijke verdoving worden voorgesteld. De tandartsverdoving bestaat uit een klein prikje.Tijdens dit prikje wordt het verdovingsmiddel in de buurt van een zenuw gespoten. Door het verdovingsmiddel wordt de werking van de zenuw tijdelijk geblokkeerd en voelt u geen pijn of prikkelingen meer.
Hoe lang werkt een tandartsverdoving? De tandartsverdoving kan na een half uur uitgewerkt zijn of pas na 4 tot 5 uur. De duur van een verdoving verschilt per persoon, omdat ieder lichaam anders op de verdoving reageert.
Toepassing van verdoving bij de tandarts
Het verdovingsmiddel wordt tijdens dit prikje in de buurt van de zenuw gespoten. Een verdoving werkt snel en pijnloos. De werking van de zenuw wordt namelijk door het verdovingsmiddel tijdelijk geblokkeerd en zorgt ervoor dat u geen pijn of andere prikkelingen meer voelt.
Het toepassen van de verdoving kan soms een beetje gevoelig zijn, maar dit onprettige gevoel duurt zeer kort. Bij Mondmedicentrum spuiten we de verdovende vloeistof bovendien langzaam in, waardoor het verdoven minder pijnlijk is.
Een lokale verdoving
Bij de tanden en kiezen in de bovenkaak en bij de voortanden in de onderkaak kunnen wij lokaal verdoven. Dat wil zeggen: ter plaatse van de kies zelf. Vaak zijn één of twee injecties voldoende om het hele gebied gevoelloos te maken voor het boren en vullen.
Een verdoving is niet zonder risico's. Het is heel belangrijk om aan je tandarts door te geven welke medicijnen je gebruikt, hoe je medische situatie (bijvoorbeeld aandoening of allergie) is en of er in het verleden problemen zijn geweest tijdens of na een lokale verdoving.
De anesthesioloog dient een verdovende stof toe rond zenuwen die de pijnprikkels overbrengen. Dit maakt het gedeelte van het lichaam dat bij die zenuwen hoort gevoelloos, zodat u tijdens de operatie geen pijn heeft in dat gebied. In het verdoofde lichaamsdeel kan ook de spierkracht verminderen.
Sommige pijnstillers kunnen op de plaats van de wond extra irritatie veroorzaken. Wanneer kunt u weer eten? Als de verdoving is uitgewerkt, mag u gerust weer voorzichtig eten en drinken. Wacht altijd met kauwen totdat de verdoving helemaal is uitgewerkt.
Onder andere vermoeidheid, een algeheel gevoel van malaise, allergische reacties, voedselintolerantie, spieruitval aan armen en/of benen en vage klachten zonder herleidbare afwijkingen.
Kiespijn kan veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van kiespijn zijn gaatjes, ontstoken tandvlees, doorkomende verstandskiezen, scheefgroeiende verstandskiezen, een ontsteking van de wortel, een kaakholte ontsteking, tanderosie, blootliggende tandhalzen of een abces.
Doet een vulling krijgen pijn? Als je kiest voor een verdoving voel je niets voor de behandeling. Echter, bij een klein gaatje of als je niet bang bent voor de tandarts, kan je de behandeling ook zonder verdoving ondergaan. Het boren kan even gevoelig zijn, maar je zit na de behandeling niet met een verdoofde mond.
Met een composietvulling kunt u direct eten, met een amalgaamvulling is het verstandig 24 uur niet aan die zijde te kauwen. Dit omdat amalgaamvullingen zijn volledige hardheid/sterkte bereikt na 24 uur en er anders direct (kleine) breuken in de vulling ontstaan.
Wanneer de tandarts een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een vloeistof. De vloeistof in de naald heeft een zenuwblokkerende en vaatvernauwende werking.
De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen ongeveer 1 uur na de ingreep. Wij adviseren u de bijsluiter goed te lezen. Komt na circa 3 dagen de pijn weer terug dan is er meestal sprake van een ontsteking van de wond (alveolitis).
Pijn na het vullen van een kies
De pijn valt te beschrijven als scherp, dof of zeurend. U kunt daarbij duidelijk de pijnlijke kies aanwijzen. Soms kan deze pijn wel vier tot zes weken aanhouden. Toch gaat het meestal om milde pijn waarbij geen pijnstillers nodig zijn.
De behandeling duurt tussen de 10 minuten en 1 uur. Dit is afhankelijk van het aantal tanden en kiezen dat getrokken wordt en de moeilijkheidsgraad van de behandeling.
Samenvatting Wanneer patiënten klachten ervaren na het ondergaan van een lokale verdoving, is er vaak de angst allergisch te zijn. Echter, de meeste klachten die binnen 12 uur na een behandeling optreden zijn het gevolg van lokaal anaesthe- ticum dat in te hoge concentratie in de circu- latie terecht komt.
Meer informatie over: Zwelling Je koelt de wang aansluitend aan de behandeling, 3 keer voor 20 minuten. Koelen doe je meteen de eerste dag, daarna heeft het nauwelijks tot geen effect meer. Slaap de eerste nacht wat meer rechtop door een extra hoofdkussen te gebruiken en niet op de behandelde zijde te gaan liggen.
Met een vulling vult uw tandarts gaatjes in een tand of kies (na het verwijderen van cariës). Ook kan het aanbrengen van vulmateriaal klachten over gevoeligheid bij warmte, kou, zoet of zuur verminderen. Bij Mondmedicentrum werken we met composiet als vulmiddel. Dit is de sterkste soort witte vulling.
Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen. Sportblessures kunnen de veroorzaker zijn van een loszittende vulling of kroon, maar dit is iets dat niet vaak voorkomt.
Duurzaam. Amalgaamvullingen gaan lang mee, doorgaans 10-15 jaar, maar het komt ook voor dat amalgaamvullingen nóg langer meegaan. Dit geldt niet alleen voor kleine vullingen, maar ook voor vullingen die meerdere vlakken van een tand of kies afdekken.
Misselijkheid en braken
Komt voor bij ongeveer 1 op 100 verdovingen, zowel bij algemene als regionale anesthesie. Sommige operaties en anesthetische geneesmiddelen veroorzaken meer misselijkheid en/of braken dan andere.
Wanneer de zenuw geraakt wordt, kan ter plaatse een kleine bloeduitstorting optreden die druk uitoefent op de zenuw. Dit kan de werking ervan tijdelijk belemmeren. De zenuwen die verdoofd moeten worden, lopen vaak vlakbij grote bloedvaten.
In de bovenkaak betreft het een plaatselijke verdoving, dit gaat vrij snel. In de onderkaak wordt een deel van de zenuwtak verdoofd, dit duurt wat langer en tevens raken hierbij een deel van de tong en lip verdoofd. Hoe lang duurt het voordat de anesthesie is uitgewerkt? Gemiddeld 1,5 a 2 uur.