Bij de waardering van een onderneming of B.V. volgens de rendementswaarde wordt de waarde van een onderneming bepaald op basis van de contante waarde van de te verwachten dividenden. Deze berekeningswijze wordt vaak gebruikt bij de berekening van de waarde van een onderneming of B.V.
Bedrijfswaarde berekenen op basis van vuistregels
Het gaat daarbij om formules als: 5 x de nettowinst. 0,75-1,5 x de jaaromzet. 1 x de intrinsieke waarde + 2 x de nettowinst.
Een eerste maatstaf om een aandeel te waarderen is de koers/winst-verhouding. Hierbij wordt de koers afgezet tegen de winst per aandeel. Een lage koers/winst-verhouding geeft aan dat een aandeel goedkoop geprijsd is. Een hoge koers/winst-verhouding laat zien dat een aandeel relatief duur is.
De intrinsieke waarde van een bedrijf geeft aan wat de waarde is van het eigen vermogen van de onderneming. Denk dus aan het totaal van de gebouwen, machines, voorraden, liquide middelen en dergelijke, verminderd met de schulden.
Vuistregels voor bedrijfswaardering
Veelgebruikte vuistregels zijn: 5 tot 8 keer de nettowinst. 3 tot 5 keer EBITDA.
Vuistregels
In de praktijk van het midden- en kleinbedrijf wordt het gebruik van vuistregels (ook wel multiples genoemd) veel toegepast om de waarde van een onderneming te bepalen. Het gaat daarbij om formules als: 4-6 x de nettowinst. 0,75 – 1,2 x de jaaromzet.
EBITDA betekent earnings before interest, tax, depreciation and amortisation. In het Nederlands is EBITDA de winst voor de aftrek van interest, belastingen, afschrijving en afboekingen.
DCF staat voor discounted cash flow - in het Nederlands 'netto contante waarde'- en is de meeste populaire en de beste manier om de waarde van een bedrijf te berekenen. Het belangrijkste uitgangspunt van de DCF-methode is dat 'huidig' geld meer waard is dan 'toekomstig' geld.
De bedrijfswaarde is het bedrag dat op een gestructureerde wijze wordt toegekend aan een onderneming op basis van (meestal) fundamentele gegevens zoals de financiële resultaten.
Een bedrijf dat correct gewaardeerd is moet in theorie een PEG ratio hebben van 1. Is de PEG lager dan 1, dan is het aandeel ondergewaardeerd. Maar is de uitkomst hoger dan 1, dan is het overgewaardeerd. Als de ratio negatief is, betekent dit dat het bedrijf verlies lijdt of dat de winst naar verwachting zal dalen!
Maatstaven als de koers-winstverhouding, koers-boekwaarde en dividendrendement hebben een sterker verband met het aandelenrendement. Verklaring is dat aandelen met een hoge REV populair zijn, en daardoor sowieso hoger gewaardeerd worden. Dit laat minder ruimte over voor een hoger koersrendement.
De koers-winstverhouding van een aandeel geeft een goed beeld van de waardering van een aandeel. Bij een hoge koers-winstverhouding, is een aandeel overgewaardeerd. Bij een lage koers-winstverhouding, is het ondergewaardeerd.
Dit is het eigen vermogen van de onderneming gecorrigeerd met de meer- of minwaarde op de activa van de onderneming. Vuistregel: met de toekomstige vrije cashflow moet je de overnameprijs kunnen terugverdienen op een periode van 5 tot 7 jaar.
EBITDA marge
EBITDA geeft het kasgenererend vermogen van een onderneming weer en is daarmee dus een indicatie van de vitaliteit van het bedrijf. EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation. Oftewel: winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen.
De 'Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization' (EBITDA) De EBITDA is een maatstaf voor de brutowinst minus de aftrek van overheadkosten van een bedrijf.
De meest gebruikte methode bij het verkopen van een BV. De ondernemer heeft aandelen in de BV waarin de onderneming is ondergebracht. Wanneer ze de BV verkopen, verkopen ze dus eigenlijk de aandelen die ze daarin hebben. Overnameadviseurs noemen dit een aandelentransactie.
De aandelen van de werk-BV kunnen eenvoudig worden overgedragen, zonder dat u te maken krijgt met een heffing van 25% inkomstenbelasting. De holding verkoopt de aandelen van de werk-BV aan de bedrijfsopvolger en beëindigt daarmee haar deelneming in de werk-BV.
De EBITDA is een winstbegrip dat je in principe niet kan manipuleren en daarmee is het ook een goede maatstaf om bedrijven met elkaar te vergelijken. Het geeft de prestatie van een bedrijf goed weer, omdat het de inkomsten laat zien voordat de accountant en financiële aftrekposten eraan te pas zijn gekomen.
Een belangrijk kengetal voor (obligatie)beleggers is dan ook de netto schuld/EBITDA -ratio. Over het algemeen is deze ratio onder de 2 goed, maar boven de 3 is hoog, boven de 4 is te hoog. Uiteraard is dit geen harde richtlijn omdat sectoren verschillend zijn.
Goodwill is de (onzichtbare) meerwaarde van een bedrijf. Sommige dingen kunt u precies berekenen, zoals de inventaris en voorraad. Maar aan andere zaken kunt u moeilijker een prijskaartje hangen.
Het bedrijfsresultaat, ook wel EBIT (Earnings Before Interest and Tax) genoemd is een getal dat slaat op wat overblijft van de netto omzet wanneer je daar de bedrijfskosten vanaf trekt.
Tip: door de berekening en het gebruik van de EBIT en EBITDA worden zowel negatieve als positieve invloeden geëlimineerd om zodoende een verkeerd of scheef beeld te voorkomen. De EBIT is gelijk aan het bedrijfsresultaat na afschrijvingen.